Annons
Annons
Annons

Tidningen Nära på Instagram

Instagram
Annons
Annons

Näras meditationslista

Näras favoriter 1

Varje år anmäls 7 000 försvunna personer i Sverige. Det är nästan 20 personer om dagen och nästan en person i timmen. Foto: Missing People Sweden

Missing People gör hjälteinsatser: Alla kan hjälpa till!

Hjälpen är nära
Eldsjälar som frivilligt ger sig ut i skog och mark utan någon ersättning. Och med risk för sitt eget liv. Det är sökorganisationen Missing People! När polisens resurser inte räcker till, går frivilliga runt i närliggande områden för att söka efter spårlöst försvunna människor. De har räddat många!

Sverige har något som är unikt i världen, Missing People Sweden - en organisation vars medlemmar frivilligt ställer upp i vått och torrt för att hitta försvunna människor.

 

Organisationen finns representerad i landets alla 21 län och består av människor som på sin fritid samlar ihop folk som vill hjälpa till att gå skallgång i områden där personer försvunnit. Missing People finns även i länder som England och Kanada, men styrs då av myndigheter och inte, som i Sverige, av ideella krafter.

 

Den svenska organisationen har hjälpt polisen att klara upp en rad olika fall. Det var till exempel Missing People som låg bakom insatsen att hitta den nioåriga flickan Anna i Örgryte, ett försvinnande som över 800 frivilliga engagerade sig i. Anna försvann en kall novembermorgon 2012 då hon var på väg till skolan. Efter 20 timmar av organiserat letande lyckas Missing People hitta Anna vid liv, tillsammans med den man som kidnappat henne och låst in henne i ett rum.

Annons

 

När en av representanterna från Missing People, Anki Dahlberg, besökte familjen efteråt fick hon ett pepparkakshjärta av Anna som tack för hjälpen. Ett hjärta fyllt av kärlek och med stark symbolik för vad hjälporganisationen står för.

 

Lätt att nå ut till många

Peder Schillerström är vice ordförande i Missing People Sweden. Han berättar att det är via en sms-lista och via Facebook som Missing People går ut med information om saknade personer och med förfrågan om hjälp att söka efter dem. Den stora spridningen av information sker via Facebook.

 

Peder berättar att när de får en ny Facebook-medlem så har den personen 200 till 300 ytterligare vänner på sin Facebook-sida som ser möjligheter att hjälpa till, så den vägen är det lätt att nå ut till många.

I skrivande stund har Missing People fler än 190 500 medlemmar på sin Facebooksida!

 

– Jag tror att enkelheten är nyckeln till det stora engagemanget, säger Peder Schillerström.

– Du förbinder dig inte till att vara med under en skallgång, du avgör själv om du har tid. Du behöver inte ens bekräfta att du kommer.

 

Peder berättar att när Missing People får in en anmälan om ett försvinnande, tar de först kontakt med anmälaren och anhöriga för att få en så korrekt bild som möjligt av personen som är saknad.  Därefter kontaktar de polisen för att kontrollera att personen verkligen är anmäld försvunnen.

 

Missing People försöker sedan själva kontakta den försvunna personen via sms, telefon och sociala medier för att säkerställa att han eller hon inte har försvunnit frivilligt. Därefter går de ut via Facebook och till alla på sin sms-lista med information om den saknade.

 

– När vi går skallgång organiserar vi den genom att dela in oss i mindre grupper om tio, som ansvarar för att söka igenom sitt tilldelade område, förklarar Peter.

– Alla som är över 18 år kan vara med i skallgången. De som har svårt att röra sig kan få andra uppgifter som inte kräver så mycket fysisk aktivitet. Men alla kan hjälpa till på något sätt.

 

Fantastisk känsla att rädda liv

Peders eget engagemang bottnar i ett försvinnande i Göteborgsområdet där han bor. Han fick höra om en kille som försvunnit och såg hur poliserna var ute och letade. Då tänkte han: ”Jag kan välja mellan att gå hem och sätta mig framför TV:n och beställa hem en pizza. Eller så kan jag ringa upp killens anhöriga och säga att jag vill hjälpa till”.

 

– Känslan att vi faktiskt kan ha räddat livet på den människa vi finner vid vår insats, den är obeskrivlig. Skulle vi inte hitta en saknad, så triggas bara viljan att fortsätta leta.

– För så länge det finns frivilliga kan man fortsätta att leta hur länge som helst. Vi kan aldrig få för mycket resurser när det handlar om att hitta försvunna personer.

 

 

Vill du vara med och stödja Missing People?

  • Eftersom Missing People Sweden, MPS, är en ideell organisation stöds de av bidrag. Pengarna används bland annat till reflexvästar, ficklampor och kommunikationsutrustning. Den som vill kan betala in en valfri summa på bankgiro 831-8644.
  • På missingpeople.se kan du anmäla dig till ett skallgångsregister. Där får du också information om skallgångar i ditt län. På hemsidan kan du också anmäla en försvunnen person.
  • MPS har två jourtelefonnummer: 0733-62 58 50 och 0733-62 58 51.
  • Du kan också hitta information på MPS:s Facebook-sida. Sök på Missing People Sweden. Även här kan du anmäla en försvunnen person. Och få svar på vanliga frågor.

 

Men tänk efter före!

  •  Det är bra att hjälpas åt att hitta försvunna människor. Men tänk på att det finns personer som lever under skyddad identitet och inte vill bli hittade. Att dela, gilla eller publicera information som inte ska komma fram kan vara fara för deras liv.
  • När en person försvinner kan det finnas en brottmisstanke, tänk därför på att uppträda på ett sätt som inte röjer bevis.
Text: Paulina Holkenberg
Publicerad: 2013-04-02

En nära tanke

Månadens fråga

Tror du på ett liv efter döden?


Prenumerera på tidningen