Annons
Annons
Annons

Tidningen Nära på Instagram

Instagram
Annons
Annons

Näras meditationslista

Näras favoriter 1

Kristaller symboliserar kraft, energi och kärlek för Vanya Pernilla Mårtens. Hon har många goda erfarenheter från att ha arbetat med kristaller i mer än 20 års tid. Foto: Per Arvidsson

Kristaller är naturens kärlek till oss

1
Kristaller
Vanya Pernilla Mårtens kallar kristaller för visuella vitaminer – och dessa får hon en rejäl dos av varje dag. Hon njuter av stenarnas skönhet och av att sälja smycken och kristaller som hon upplever står för både kraft, energi och kärlek.

Välj en enda sten – den sten du skulle ta med dig till en öde ö! Utmaningen jag ställs inför känns nästan omöjlig, för det är så mycket vackert jag ser framför mig.

 

Ett hav av kristaller i fantastiska färger. Jag står framför hyllan med trumlade stenar, prydligt sorterade i olika fack. Blicken sveper över ”godishyllan”. Fram och tillbaka.

 

Men varje gång är det faktiskt en speciell sten som pockar på uppmärksamhet. Den går liksom inte att undvika. På något märkligt sätt sticker den ut och viskar i mitt öra: ”Ta mig!”

 

Jag sträcker fram handen och plockar till mig den, i mina ögon, vackraste stenen. En rosenkvarts. Ja, det känns verkligen som min sten.

 

Vanya Pernilla Mårtens nickar och ler. Hon vet att vi alla har vår egen favoritsten, den som talar till oss med sin ordlösa magi. Lockar oss att välja just den.

Annons

– Jag brukar få en känsla av vad en människa ska välja för sten, säger hon.

 

Och med värme i rösten förklarar hon att rosenkvartsen står för kärlek. Den initierar kärleken till oss själva, uppmuntrar ägarens lugn och känslomässiga förtröstan. Om du vill så kan den stödja dig och ta fram det sårbara hos dig, kontakten med det inre barnet. Den är en bön om kärlek.

 

I mer än 20 år har Vanya Pernilla arbetat med kristaller, stenar och smycken. 1990 startade hon Kristallrummet tillsammans med tre andra delägare, den första butiken låg i Gamla Stan.

 

Idag finns företaget både som nätbutik och som två fysiska butiker i Stockholm och två delägare har lämnat företaget. Nu är Kristallrummet ett kvinnoföretag med Lena Bergman och Vanya Pernilla som ägare.

 

Vi möts i lokalen på Hökens gata, en stillsam, långsmal gata som slingrar sig från Mosebacke torg, ner mot folkvimlet på Götgatan. Några trappor ner från markplan öppnar sig en värld av kristaller i alla tänkbara former.

 

Kristaller som lampor, kristaller som smycken. Eller som trumlade stenar – de som sälj som ”lösgodis” från den hylla där jag valde min rosenkvarts.

 

Vid den hyllan stannar nästan alla kunder, berättar Vanya Pernilla. Det är här som barnen brukar välja stenar. De kommer in i butiken i sällskap med en vuxen, och de vet alltid exakt vilken sten de vill ha. För även om prislapparna ibland springer iväg uppåt på de föremål som säljs här i butiken, så kostar just de trumlade stenarna inte många kronor.

Naturens läkande kraft

– De används ofta vid meditation, förklarar Vanya Pernilla. Du lägger stenen i din öppna hand för att den ska ge dig fokus när du mediterar och stödja dig att vila i närvaro till dina mål, din potential eller vad du vill förverkliga och uppnå i ditt liv. Kristallerna kan hjälpa dig att hålla dig på spåret och ofta lockar stenarna fram bilder och energiupplevelser inom dig.

 

– Jag vet också att folk bär en sten i fickan eller i behån. Några lägger dem under huvud- kudden. Kristallerna ger en känsla av kontakt med det magiska, sin inre kraft och trygghet. Andra placerar stenar i blomkrukan i fönsterkarmen – helt enkelt därför att det är vackert.

 

Skådespelerskan Shirley Maclaine har berättat att hon brukar lägga kristaller i badvattnet när hon är förkyld. Eller så bygger man ett litet altare hemma, där stenarna ger den energi man behöver.

 

Även vid distanshealing kan man använda kristaller och stenar, får jag veta. Och det finns människor som väljer en ny sten varje dag.

– Kristallerna blev nog som mina bästa vänner.

 

Vanya Pernilla säger det med ett varmt skratt och erkänner att förr hände att hon tog mer hand om stenarna än sig själv.

– Nu är det tvärtom. Kristallerna och stenarna tar hand om mig.

 

Hon betonar att hon tycker det är viktigt att vi närmar oss stenarna på ett positivt sätt. Och inser att inget sätt är fel!

– Jag träffar ibland människor som är rädda för magin i stenarna. De är oroliga för att de ska lägga dem fel. Men man kan inte göra fel! Stenarna är healing, de plockar fram naturens läkande kraft inom oss.

 

Vanya Pernillas önskan är att de som kommer till Kristallrummet själva ska känna in vad de behöver. Vilken sten de dras till och tycker om.

– Stenen ska spegla dig själv, betonar hon.

 

Den riktiga skräcken är när en kund kommer in i butiken och vill köpa en sten ”till moster som har cancer”.

– Då blir jag riktigt bekymrad. Det har skrivits så mycket om att stenar kan bota sjukdomar. Det är lurendrejeri, det är kvacksalveri.

 

Vanya Pernilla vill absolut inte vara delaktig i tron på ”quick-fix”.

– Att hela sig själv kan vara en lång resa där man är tvungen att konfronteras med obehagliga och omedvetna beslut eller upplevelser inom sig själv. Till slut är vi tvungna att ta ansvar för våra liv och vilka vi är. Stenarna och kristallerna kan vara inspiration och en källa till glädje och energi på den resan. Men det är inte kristallerna som gör jobbet. Det är vi människor som tillåter oss, som öppnar oss för healingen och låter det hända. Och stenarna kan vara en hjälp, en nyckel, ett stöd.

 

– Men i grunden är det vår vilja att ta livet som det är, som är kraften i förändring.

Fann trygghet i naturen

Ända sedan Vanya Pernilla var en liten flicka har hon haft en stor kärlek till naturen och trott på naturens helande kraft. Just det som stenarna står för, enligt henne.

 

Som barn hette hon Pernilla. När hon beskriver sin barndom förklarar hon att hon växte upp i naturen. Familjen bodde på landet och varje dag gick Pernilla tre kilometer till och från skolbussen, genom skog och över fält.

Hennes syskon var väldigt mycket äldre och det var långt till kompisarna. Så i sin ensamhet fann hon sällskap i naturen.

 

– Naturen talade mycket till mig och gav mig varsel. Jag kände på mig om det skulle komma någon.

 

Hon var 14 år när hennes föräldrar skildes och det påverkade henne mycket. Hon såg sig själv gärna som ett barn av universum. Men intellektet sa något helt annat.

 

För i Pernillas hem fanns ett starkt förakt för tro. Föräldrarna var ateister utan något som helst förhållande till andlighet, men däremot var de sökande och intresserade av livets olika möjligheter.

 

Så Pernilla blev en sökare. Som 23-åring hoppade hon av vuxengymnasiet och for till USA. Hon reste runt och försökte hantera den längtan som fanns i henne.

– Jag köpte en jättestor smokingkavaj som jag bar när jag gick omkring i Los Angeles. Det var nog en ganska tydlig bild av hur jag mådde, säger hon med ett skevt leende.

 

I fönstret till en guldsmedsaffär fick hon en dag se en blå sten, en lapis lazuli, som fångade henne fullständigt.

 

– Den var så vacker! Som stora tårar. Det var som att stenen var bilden av min längtan. Jag hade inget förhållande till stenar och kristaller då, ändå kunde jag inte släppa tanken på den.

 

När hon en dag satt på en buss mellan Los Angeles och San Francisco, klädd i sin stora kavaj, mötte hon en farmarkvinna med krulliga papiljottlockar i håret. Trots att de aldrig träffats förut, överräckte kvinnan en burk som det varit kycklingbuljong i. I burken låg ett papper och en vacker opal som hennes man grävt upp i Australien.

 

– Jag trodde först att det var en knäpptant, men hennes gåva bröt isen. Jag började lyssna på henne. Texten på lappen i burken var ett vackert poem om mig, att jag kunde skimra i alla färger precis som opalen. Så jag tog tacksam emot stenen.

 

Hon skulle snart, av en slump, träffa andra som använde kristaller och stenar för dess krafter och för att bli inspirerade av dem.

 

– När jag var med dem och vi skulle lifta, gned de sina stenar i fickorna och sa: ”This is power”. Och direkt stannade det en bil. Ja, jag har många märkliga historier med kristallerna och stenarna. De öppnar upp för det magiska i livet och jag har ingen aning om hur…

 

– Det är ödet som avgör hur, vem och när andliga upplevelser sker. Men i grunden är det hårt arbete och dagliga närvaroövningar som för oss framåt.

 

Meditation botade bulimi

1984 blev Pernilla lärljunge till Osho, den kontroversielle indiske gurun som då levde i USA. Vanya, vilket betyder ”Den vilda skogen”, blev hennes meditationsnamn.

– Jag lärde mig att meditera, vilket blev helt avgörande för mig. Här träffade jag närvaron som jag letat efter i hela mitt liv. Och stenarna blev en del i det.

 

Meditationen blev en väg för Vanya Pernilla att bota sin bulimi. Att gradvis bli mer och mer närvarande i sitt liv, gjorde att hon till slut inte kunde äta och spy längre. Det destruktiva beteendet tog allt mindre plats och istället, tack vare meditationen och närvaron i nuet, kunde hon mer och mer välja livet. Bulimin var helt borta ur hennes liv.

 

– Tiden hos Osho innebar dynamisk meditation och många olika former av terapi, berättar Vanya Pernilla. Men hela min familj hemma i Sverige var jätteorolig för mig. Och djupt kritiska till mitt nya liv. Och själv hade jag svårt för min familj, som inte ville förstå, så jag drog mig undan. Och som en tydlig markering bytte jag namn. Jag la in Vanya i folkbokföringen.

 

– Jag vet att min pappa blev jätteledsen för det. Han menade att han och mamma gett mig namnet Pernilla i kärlek. Det var en lång process för mig att hitta tillbaka till min familj. Men när vi till slut fann varandra och kunde återförenas, var det fantastiskt.

 

Jobbar för att göra gott

Ett år innan Vanya Pernillas pappa dog, ville han ha hennes hjälp att lära sig meditera.

– Vi mediterade tillsammans och han grät. Pappa fick en sådan otrolig längtan efter det gudomliga i slutet av sitt liv.

 

– Och innan han gick bort bestämde jag mig för att ta tillbaka namnet Pernilla, det ville jag göra för honom. Idag kallar jag mig Vanya Pernilla.

 

Hon visar runt i butiken och stannar till vid de varor som ligger henne extra varmt om hjärtat. Som armbandet med skyddsängeln som säljs till förmån för Alla kvinnors hus i Stockholm. År 2011 drog smycket in 20 000 kronor till hjälp för utsatta kvinnor.

 

Hon berättar om Tacksamhetsmalan, ett halsband som säljs till förmån för ”Thirteen Grandmothers” och för att sprida information om dessa gamla kvinnor från 13 olika ursprungskulturer. De reser över hela världen och sprider kunskap och förståelse för livet och håller andliga ceremonier.


– Vår affärsidé är bland annat goda samarbeten, att kombinera vår verksamhet med att göra gott.

 

Kundernas intresse för kristaller har haft sin egen berg- och dalbana.

– När jag startade Kristallrummet var det en boom, intresset var stort. Så småningom ebbade det ut, men nu har intresset kommit tillbaka. Framför allt så är det idag mer accepterat att stenarna står för något. Förr tyckte många att vi var knäppisar och lite udda typer, vi som trodde på stenarnas kraft.


– Det var vi kanske också!

Det där sista säger hon med ett mjukt leende.

 

– Men det här är ingen ny religion. Du kan uppleva och känna vad du vill, allt är bara en spegel av dig, vem du är. För mig är kristallerna naturens gåva till oss människor att glädjas åt. Kristallerna och stenarna är små saker att fascineras av i livet. Att uppleva naturens kraft i en liten sten är magiskt.

 

Att hålla en vacker sten i sin hand och bli absorberad av den, är att också bli fångad av nuet, menar Vanya Pernilla.

 

Som att få en härlig dos av visuella vitaminer.

– I grund och botten handlar det ju inte om stenen. Det handlar om oss!

 

 

fyra vackra kristaller

Det här är Vanya Pernilla:

Ålder: 53 år.

Bor: På Söder i Stockholm.

Familj: Särbo, son på 20 år, 89-årig mamma och tre syskon.

Gör: Driver Kristallrummet, butiker i Stockholm och på nätet.

Erbjuder: Vägledning och healing med stenar, smycken i egen design, bland annat chakrasmycken, meditationskvällar med kristaller och stenar.

Motto i livet: Life is happening. ”Det fick jag till mig i en meditation och det hjälper mig att stoppa fötterna tillbaka i flödet”.

Kontakt: Vanya Pernilla kan sökas i butiken på Hökens gata, 08-714 88 10.

Hemsida: www.kristallrummet.se

 

 

Populäraste stenarna:

När Vanya Pernilla får frågan om vilka stenar som är populärast bland kunderna i hennes butiker, blir svaret:

*Ametist

*Rosenkvarts

*Bergkristall

*Turkos

 

Aurasomaterapi med stenar!

Hos Vanya Pernilla erbjuds 30 minuters vägledning då du väljer ut dina fyra favoritstenar bara genom att känna vad du är attraherad av. Sedan får du veta vad de säger om dig och ditt liv.

 

Stenarna talar om vart du är på väg, din potential, din utmaning, det som inte alltid varit lätt, vem du är här och nu och vilken energi som är på väg in i ditt liv just nu. Via stenarna du valt, ges först en vägledning och sedan en beskrivning om hur du via meditation ska börja jobba med först och främst din utmaning.

 

Du kan också använda kristaller och stenar till chakrabalansering. Då ska du lägga stenarna direkt på huden, på kroppen och vila så i en halvtimme.

 

 

Kristaller stärker tv-stjärnor

* Birkan Tore använder kristaller för att få energi i Sjuans TV-program ”Det okända”

 * När SVT sände ”Coacherna” jobbade rollfiguren Zelda (Vanna Rosenberg) med kristaller som inbjöd till många glada skratt.

 * Loreen hade en Tacksamhetsmala och hennes körtjej Johanna Beijbom en hematitring när de vann ESC i Azerbajdzjan i maj.

Text: Madeleine Walles
Publicerad: 2013-01-04

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

1
23 jan 2013 13:19
Jag håller fullständigt med om det Vanya skriver om stenarna, jag har själv använt mig av den kraften sen 21 år tillbaka. Det har varit en turbulent resa på många sätt men stenarna har följt mig sen dess. Och jag bara älskar dom.
Skriv kommentar
Du måste vara inloggad för att delta

Inte medlem än?

Som medlem kan du...

  • Kommentera artiklar, delta i diskussioner och ge bilder "tummen upp"
  • Skapa din egen sida, eget fotoalbum och mycket mer

En nära tanke

Månadens fråga

Tror du på ett liv efter döden?


Prenumerera på tidningen