Annons
Annons
Annons

Tidningen Nära på Instagram

Instagram
Annons
Annons

Näras meditationslista

Näras favoriter 1

Hunden Joey bodde ute på gatan innan Mia tog hem honom till sig. Efter en hälsoundersökning visade sig att han hade sjukdomen leishmania. Foto: Privat

Att säga adjö med både kärlek och smärta är att våga leva

Krönika
En kvinna i Italien frågade mig om jag kunde hjälpa en glad hemlös hund som började bli till åren. Hon hade sett honom under en längre tid men var nu orolig för den kommande kalla vintern.

Joey var glad och otroligt söt. Det skulle inte bli svårt att hitta någon som ville adoptera honom, tänkte jag. Joey sattes under en hälsoundersökning och det visade sig att han hade sjukdomen leishmania. 

Då insåg jag att det skulle bli svårt att adoptera bort Joey till en familj. Det gjorde ont i mitt hjärta att ingen skulle vilja adoptera Joey och inte ens vilja komma och träffa honom. 

Med sina underbara vänliga ögon och sin pigga kropp trivdes Joey direkt i min hundflock. Däremot avskydde Joey staketet runt vårt hus och försökte hela tiden hitta en utgång. Han ville gärna ut och ta sig en runda med andra hundar, precis som på gamla goda tiden.

En dag upptäckte jag att Joey hade en stor knuta vid sin armhåla och ytterligare en vid hans hals. Det visade sig vara cancer och en av de aggressivaste.

Jag satte mig ned vid honom där han troget låg i sin utomhusfåtölj som han älskade. Jag klappade om honom och pussade honom på nosen. Plötsligen kommer den oförberedda kommunikationen från honom: 
Jag vill dö utomhus!

Jag blev förvånad! Jag var inte beredd på den önskan. Han älskade att vara utomhus precis som han alltid tidigare varit, fri och lycklig på gatan. Men mitt hjärta brast för det gjorde ont att han förberedde sig. Jag ville ge honom känslan att ha en familj.

Han hade endast varit hos mig en kort tid men han var redan en stor del av mitt hjärta. Det gjorde ont att endast efter ett år tillsammans redan behöva säga adjö. 

Men tacksamheten från honom att slippa dö ensam i en kall gränd, utan någons saknad var stor. 
Mia, det är kärlek att våga älska och samtidigt våga känna smärta. Det är dags! Tack för att du vågade.

That’s Amore!
Mia Mattsson-Mercer

Annons

Fakta om sjukdomen leishmania

Det är en kronisk sjukdom orsakad av en bakterie som sprids via sandmyggor och som även kan smitta människor, sjukdomen är dock inte kronisk hos människor. Sandmyggan krävs för att sprida smittan, då sandmyggor inte finns i Sverige är risken för smittspridning ytterst liten här.

Ett speciellt blodprov tas och det graderas i nummer hur långt smittan har gått. Lågt nummer kan behandlas med goda resultat. Infektionen kan i ett förstadium sitta i huden för att senare angripa inre organ som lever, njurar och lungor.

Sjukdomen kan behandlas med mediciner som bromsar sjukdomsutvecklingen och hunden kan i många fall leva ett normalt liv tills den uppnår en hög ålder. Jag har tillsammans med veterinärer behandlat många hundar med leichmania med goda resultat. Joey dog inte av leichmania utan av cancer.

Mia Mattsson-Mercer tillsammans med Joey
Kärlek mellan Mia och hunden Joey. Foto: Privat

Text: Mia Mattsson-Mercer
Foto: Privat
Publicerad: 2015-11-19

En nära tanke

Månadens fråga

Upplever du att fler män blir intresserade av andlighet?


Prenumerera på tidningen