Annons
Annons
Annons

Tidningen Nära på Instagram

Instagram
Annons
Annons

Näras meditationslista

Näras favoriter 1

Mia och hennes barn samlade ihop gamla leksaker och kläder och gav till behövande. Mia menar att det inte bara handlar om att ge utan också hur saker och ting tas emot. Foto: Shutterstock

Att våga ge barnen hopp och tro trots våra egna rädslor är magiskt

Krönika
I min vardag är livet varken vitt eller svart. Det har ofta hjälpt mig att kunna se varje individ jag mött, eller att se situationen för vad den är.

Jag och mina barn pratar om allt mellan himmel och jord. På senaste tiden har barnen kommit hem besvikna efter en del födelsedagskalas. Födelsedagsbarnet har då visat en djup besvikelse över sina presenter som gästerna kommit med, ”Åh, lego nu igen!” kan den firade ha stönat. 

Olivia och Max känner sig frustrerade att där inte finns någon glädje längre i att ge och ta emot presenter. 

I den lilla byn vi bor i lever också några flyktingfamiljer. Jag och mina barn har pratat om flyktingar och vad som försiggår ute i världen. Jag har visat fotografier på flyktingbarn som är hoppfulla trots att de står i lera och fryser. Men vi har också pratat om rädslor och flyktingfientlighet. Livet är inte svart eller vitt!

Max och Olivia gick och plockade ut leksaker som de inte längre använder och jag tog fram barnens utvuxna kläder. Lite blyga gick vi tillsammans till flyktingfamiljerna och knackade på.

Nio nyfikna barn tittade ut genom dörren. ”Mamma, de knuffas”, viskade Max. ”De har inga leksaker och nu är de ivriga över vad du har med dig till dem. Först till kvarn!”, svarade jag honom.

Max fnissade och tog fram en box med lego och gav till pojkarna och visade dem sedan hur man bygger lego. Olivia placerade en prinsesskrona på en av flickornas huvud. Kvinnorna bjöd mig på starkt sött te och nybakat tunnbröd. 

Vi försökte kommunicera via översättningsverktyget i min telefon, tills jag förstod att kvinnorna inte kunde läsa. Jag räckte fram ritblock och pennor till dem. En av kvinnorna ritade en spegel! De hade inte sett sina ansikten på en väldigt lång tid. 

Plötsligen kände jag en riktig tacksamhet emot mitt eget liv, en känsla jag försökt känna och inte bara tänka. Nu kände jag den!

När vi promenerar hem säger Max, ”Mamma, tack för att du tog oss med. Att se barnens glädje över våra gamla leksaker var fantastiskt! Det handlar ju om att ge!”.

Max ser sin pappa och ropar, ”Pappa, du är rädd och en snåljåp!” Vi kan inte mer än skratta.

Det handlar inte bara om att ge, utan också om hur saker och ting tas emot. En varm kopp te kan värma en främmande själs inre, medan man ser barnens ögon tindra av hopp.

Att våga reagera med hopp och glädje på andras rädslor, ger oss vuxna och barn rätt guidning här i livet.  Är inte det julens (och livets) mening, att ge i glädjens tecken och inte i stressens rädsla över att ge fel gåva till någon.

Med dessa ord vill jag, Olivia och Max tillsammans med alla våra 14 fyrfotade vänner, önska er läsare en underbart härlig god jul & gott nytt år.

That’s Amore!
Mia Mattsson-Mercer

Olivia och Max tillsammans med flyktingbarn
Flyktingbarnen blev väldigt glada över att få Max och Olivas gamla leksaker. Foto: Privat 

Annons
Text: Mia Mattsson-Mercer
Foto: Shutterstock, Privat
Publicerad: 2015-12-24

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du måste vara inloggad för att delta

Inte medlem än?

Som medlem kan du...

  • Kommentera artiklar, delta i diskussioner och ge bilder "tummen upp"
  • Skapa din egen sida, eget fotoalbum och mycket mer

En nära tanke

Månadens fråga

Tror du på ett liv efter döden?


Prenumerera på tidningen