Annons
Annons
Annons

Tidningen Nära på Instagram

Instagram
Annons
Annons

Näras meditationslista

Näras favoriter 1

Hunden Tigre räddades undan ett liv i en trång bur. Hon älskade livet, men även för en levnadsglad själ blir det dags att vandra över regnbågsbron. Foto: Privat

Det är en konst att älska utan rädslor

2
Krönika
Tigre hade bestämt sig! Hon ville inte stanna hos oss längre. Först hörde jag den inte, eller ville jag inte höra viskningen? Mitt hjärta ville hålla henne kvar medan mitt intellekt talade ett annat språk.

Hennes själ var starkare än vår makt att rädda hennes kropp. Hennes själ ville hem. Den längtade hem, trött och sliten, men lycklig. Vi var tvungna att låta henne resa hem till sina vänner, som befann sig på andra sidan regnbågsbron.

Mitt hjärta värkte tillsammans med så många andra volontärers hjärtan. Tigre hade varit med oss under en lång tid på hospicet Casa dell'Amore.

Tigre och hennes ”man” Angelo kom till vårt hospice och var två av våra första inneboende. Vi älskade denna gamla lilla napolitanska tik. Hon var så stark och kraftfull då hon eskorterade sin blinda Angelo runt i deras nya hem.

De hade aldrig tidigare bott inomhus, åtminstone inte vad vi vet. Hon och Angelo levde tillsammans med en flock herrelösa hundar ute i friheten på gatorna i Neapel. De var nöjda tillsammans med en hemlös man som också bodde med gruppen.

Människorna i närheten såg flocken och mannen varje dag och för dem var det en trygg syn. Allting var som det skulle. Några gav dem mat, andra skänkte en filt och ibland lite pengar.

En dag fick jag ett meddelande att mannen hade blivit mycket sjuk och hade fått föras till sjukhus. Hundarna lämnades med längtan efter sin ledare, förvirrade över vad som hade hänt.

Människorna hotade att fånga in hundarna och transportera dem till härbärget. De skulle få tillbringa sin tid i burar och bara få mat då och då. En del människor gillade inte hundarna och hotade med att förgifta dem.

Snabbt välkomnades Tigre och Angelo till oss. Hundparet anlände och vi var förbluffade över hur Tigre knuffade blinda Angelo runt. Med henne skruffiga näsa på hans bakben guidade hon honom runt och orienterade honom i hans nya hemmiljö. Efter en vecka kunde Angelo finna sin egen väg runt i huset.

Då tyckte Tigre att hennes arbete var komplett och färdigt och hon flyttade ut i trädgården till den stilige hanhunden Dicky, en annan klient. Där lade hon sig nära honom och var väldigt nöjd. Angelo verkade belåten över hennes beslut och älskade sin egen hundsäng ute i köket.

Några månader senare blev Dicky sjuk och var tvungen att gå över regnbågsbron. Ytterligare ett par månader senare var det Angelos tur att bege sig till andra sidan.

Tigre var en stark napolitansk tik som överlevde (minst) två män. Men en morgon, alldeles nyligen, fick Tigre ett slaganfall och hon fördes till veterinärkliniken där Dr Damiani utförde alla nödvändiga undersökningar.

När resultaten och svaren på undersökningarna kom fick vi full överblick över Tigres tillstånd. Hon var förvirrad och hade smärtor. Vi var tvungna att låta henne gå.

Tigre är nu tillsammans med alla sina män och saknaden hos oss är stor. Med din skorpiga näsa, lämnande du vår lilla napolitanska drottning ett stort tomrum efter dig.

På Facebook var det underbart att se alla som följde Tigres sista resa och stöttade oss med hjärtan och med orden: ”Trevlig resa”

Vi insåg hur en liten (stor) själ kunde föra så många människor samman. Det var magiskt att inte behöva vara ensam med förlusten och smärtan. Jag vet att Tigre ler från ovan och håller med mig.

Om vi tillåter att se liv och kraft för vad det är, utan att kategorisera in det i olika fack, så kan vi få uppleva andra sidan och få följa med på en underbar resa. Det är vackert där!

Ett stängt sinne får sitta ensam i mörker, eget mörker. Att sörja är en viktig process i våra liv, så väl för djur och barn som för vuxna människor.

Där över på andra sidan finns ingen tid, men djuren vill inte att vi sörjer för länge. Risken är att vi låser våra energier för att ta kunna ta emot en ny själ som väntar på oss. För hundar och andra djur är det inte egoistiskt att älska flera samtidigt utan det är en konst att kunna älska utan rädslor.

Annons

 

That's amore!

 

Mia Mattsson-Mercer

 

porträtt på hunden Tigre med sin skrovliga nos

Tigre var stark och envis, en riktig kämpe i livet. Men även en lycklig själ blir gammal och sliten. Foto: Privat

 

porträtt på hunden Tigres kamrat Angelo

Tigres trogne kamrat Angelo. Foto: Privat

Text: Mia Mattsson-Mercer
Foto: Privat
Publicerad: 2013-02-14

Relaterade artiklar

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

2
14 feb 2013 08:49
Thank you so much for sharing these wonderful words. Thank you Tigre for tuching my heart today on All heart´s Day <3>
14 feb 2013 11:11
Tack för en underbar story. Mitt hjärta är hos min älskade lilla Sirigumma som vi fick lov att hjälpa fram till regnbågens början. Hon fick lungcancer och blev sjuk väldigt fort. Hon fattas oss. Då är det fint att läsa om hur underbara människor tar hand om herrelösa hundar, och ger dom kärlek och ett hem. Så fint. Kram
Skriv kommentar
Du måste vara inloggad för att delta

Inte medlem än?

Som medlem kan du...

  • Kommentera artiklar, delta i diskussioner och ge bilder "tummen upp"
  • Skapa din egen sida, eget fotoalbum och mycket mer

En nära tanke

Månadens fråga

Upplever du att fler män blir intresserade av andlighet?


Prenumerera på tidningen