Annons
Annons
Annons

Tidningen Nära på Instagram

Instagram
Annons
Annons

Näras meditationslista

Näras favoriter 1

En missförstådd grand danois

2
Krönika
En röst som inte kan bli hörd eller förstådd av någon har inte en chans att överleva i samhället om något negativt inträffar. Att försvara sig eller få berätta sin sida av händelsen kan inte förekomma.

Merlin, en missförstådd grand danois

Grand danois-hanen Merlin skrämde familjen han bodde hos när han blev uttråkad. 
FOTO: PRIVAT

 

En röst som inte kan bli hörd eller förstådd av någon har inte en chans att överleva i samhället om något negativt inträffar. Att försvara sig eller få berätta sin sida av händelsen kan inte förekomma.


En brittisk familj kom och tittade på små gulliga grand danois-valpar, de bestämde sig för att adoptera två stycken. Men en person som kan mycket om grand danois gav dem rådet att endast skaffa en, då två sådana hundar annars skulle kunna riva huset tillsammans.


Familjen adopterade Merlin, en vacker svart hane. Det var han som valde dem. Han älskade sin familj från första stund. Familjen älskade också honom väldigt mycket, de ville göra allting rätt.

Annons


11 månader senare ringde de mig och frågade om jag kunde ta hand om Merlin, enligt dem var han aggressiv och jagade deras tre döttrar. Tonårsdöttrarna var livrädda för honom och låste in sig i badrummet. Han hade bitit en av flickorna! När jag frågade om det blödde mycket fick jag till svar att han inte hade bitit igenom skinnet.


Han hade också börjat morra och visa tänderna åt frun, som är 1,60 cm lång. Hon beklagade sig över att hon inte kunde vara i huset längre, så rädd var hon för den stora hunden. Jag erbjöd att de skulle få träffa en av de bästa hundinstruktörer här i Campania, Nicky som vunnit många priser i Agility. Jag har själv tränat hundar som haft problem med sina ägare hos henne tidigare, med goda resultat.

 
Hela familjen eskorterades till agilityträningen (förutom frun). Nicky lyssnade länge på familjens berättelser om Merlin, under tiden låg han snällt på gräset och tittade på rörelserna omkring sig.

 
Nicky skakade på huvudet, Merlin var inte alls aggressiv, under samtalet hade hon iakttagit hans signaler. ”Men, han är som en oborstad tonåring, han är uttråkad, ni har honom för många timmar i bur om dagarna”, sa hon rakt på sak.

 
Massor av ursäkter haglade ut: ”Min fru har börjat arbeta”, ”Han förstör om han är fri” etcetera. Nicky föreslog en träning för hela familjen och att frun kunde lämna Merlin på dagarna med de andra hundarna och de kunde leka av sig energierna.

 
Men frun sa blankt nej, de ville inte ha Merlin, vad skulle hon göra om han bet barnen, fortsatte hon? Familjen avböjde mitt förslag att varje dag på lunchen komma hem och promenera med Merlin. Likaså att låta andra iaktta Merlin när han var med familjen, för att hjälpa dem över rädslan för honom.


Jag körde nästa dag ut till en veterinärklinik som också sysslar med kennel. Veterinären hälsade glatt på mig och berättade om en underbar grand danois hon hade haft inackorderad, men ack stackaren var så uttråkad. Hon berättade att Merlin var hans namn.

 
Mitt i allt elände blev jag glad att två professionella människor i djurhantering som inte kände varandra berättade samma sak om Merlin.

 
Familjen ville inte att Merlin skulle få ha sin berättelse sagd.

 
De fortsatte berätta om den hemska stora hunden, och sa att ”Merlin var en farlig varelse som måste skickas iväg”. Men de hade visat sin omvärld att det egentligen var de i familjen som behövde hjälp.

 

Merlins enda brott var att vara stor och uttråkad. Han visade sin kärlek och odisciplinerade sida på det enda sätt han visste, ouppfostrad av en familj som inte visste mycket om djur.

 
Hans åsikt var osynlig, och när de sprang iväg rädda, sprang han efter undrandes vad de alla sprang ifrån. Han kunde aldrig förstå att det var ifrån honom. Han som älskade sin familj. Detta var inte Amore!


Mia Mattsson-Mercer

 

Publicerad: 2011-08-04

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

2
4 aug 2011 10:13
Vad hände sedan med Merlin?
4 aug 2011 15:20
Hej Anna, Vara Italienska medarbetare kontaktade rescue org for dena ras. IMORGON eftermiddag kommer Merlins nya Matte nedkorande (8timmar) for att hamta hem sin nya van. Hennes fora G.A dog nyligen gammal i cancer...vi haller alla tassar.
Skriv kommentar
Du måste vara inloggad för att delta

Inte medlem än?

Som medlem kan du...

  • Kommentera artiklar, delta i diskussioner och ge bilder "tummen upp"
  • Skapa din egen sida, eget fotoalbum och mycket mer

En nära tanke

Månadens fråga

Upplever du att fler män blir intresserade av andlighet?


Prenumerera på tidningen