Annons
Annons
Annons

Tidningen Nära på Instagram

Instagram
Annons
Annons

Näras meditationslista

Näras favoriter 1

Ett perfekt paradis med regler

2
Krönika
Numera är Tyskland mitt nya ”hemland”! Allting är väldigt nytt och fortfarande har jag känslan av att snart vakna upp i min säng i mitt välbekanta sovrum i varma Italien.

Skylt som visar att man ska plocka upp hundbajset 

I Tyskland upplever Mia Mattsson-Mercer att det är mer ordning och reda än i Italien.
FOTO: PRIVAT

 

Numera är Tyskland mitt nya ”hemland”! Allting är väldigt nytt och fortfarande har jag känslan av att snart vakna upp i min säng i mitt välbekanta sovrum i varma Italien.
Jag känner en slags stress inombords att allting är så perfekt här. Inga hundar springer löst omkring, varken friska eller skadade. Inga valpar som leker längs med vägkanten eller ligger överkörda.

 

Trafiken i Tyskland är så organiserad att jag gör flera misstag om dagen, de senaste fyra åren i Italien har gjort mig van vid att inte ha några regler i trafiken. Många trafikregler och varningar har jag glömt. Cyklister kommer i full fart, liksom gångtrafikanter. Det är stressande. Men allting är perfekt.

Annons

 

När vi körde upp från Italien och befann oss i Österrike hörde jag min 6-åriga dotter säga till sin lillebror: ”Titta Max, så rent det är. Titta vi kan springa barfota där i det gröna gräset!”

 

Mina hundar var lika förvirrade som jag över alla nya intryck och lukter, kanske var de också lika förvirrade över alla regler. En av mina hundar, Sammy som tidigare var Lago Patrias ”casanova-gatuhund” och höll koll på alla i byn, tittade på mig med frågade ögon när vi stod i skogen. Med selar och massa id-brickor skramlade de omkring i den inhägnande rastgården för hundar med härlig skogsyta.

 

Andra hundägare kom gåendes och Sammy styvnade till. Han sprang omkring med nosen fram och tillbaka i sicksack och såg orolig ut. Jag frågade honom varför han var stressad, detta måste ju vara ett paradis. Men hunden Sammy förmedlade: ”Jag förstår det inte! Här är markeringar överallt och så många att jag inte har en aning om vems mark det tillhör!”

 

Jag förstod vad Sammy menade, bland gatuhundarna har de sina revir och ingen går in och markerar över det för då blir det slagsmål. Men där vi befann oss var en rastplats för alla, inte ett revir för några gatuhundars adress.

 

Jag inser att det inte är bara jag som är förvirrad över all ordning i ett underbart nytt land. Det svåra är inte att arbeta på katastrofplatser, det svåraste är att komma hem till ”verklighetens” trygghet. Det tar tid för själen att absorbera de nya lukterna och reglerna, likaså för hunden Sammy som för matte.

 

That Amore ist nun eine neue Liebe! Das ist Liebe.

 

Mia Mattsson-Mercer

 

Djurräddaren Mia Mattsson-Mercers hund Sammy!

Djurräddaren Mia Mattsson-Mercers hund Sammy.

Publicerad: 2011-09-22

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

2
22 sep 2011 17:08
Vad roligt att du kommit iväg till Tyskland nu! Allt blir säkert bra så småningom för både djur och människor! Lycka till!
25 sep 2011 18:40
Hej Markus, Det ar verkligen en harlig skillnad, och jag ar glad mina barn far uppleva det. Sa de kan kanna efter vad det ar de skall efter strava,En renare miljo! Kram Mia
Skriv kommentar
Du måste vara inloggad för att delta

Inte medlem än?

Som medlem kan du...

  • Kommentera artiklar, delta i diskussioner och ge bilder "tummen upp"
  • Skapa din egen sida, eget fotoalbum och mycket mer

En nära tanke

Månadens fråga

Upplever du att fler män blir intresserade av andlighet?


Prenumerera på tidningen