Annons
Annons
Annons

Tidningen Nära på Instagram

Instagram
Annons
Annons

Näras meditationslista

Näras favoriter 1

Hunden hade ingen ID-märkning

1
Krönika
Juni är en månad då många familjer reser från Italien tillbaka till sina hemländer efter några års vistelse i Campania. Under denna månad ser jag fler före detta husdjur än vanligt som inte längre har något hem eller familj.

Hunden Fluke hittades på gatan

Mia hittade hunden på gatan. Den bar halsband men hade inget nummer till ägaren.
FOTO: PRIVAT

 

Juni är en månad då många familjer reser från Italien tillbaka till sina hemländer efter några års vistelse i Campania. Under denna månad ser jag fler före detta husdjur än vanligt som inte längre har något hem eller familj.

 

Förvirrade går djuren runt i trafiken. De är i fara. De är vettskrämda för ljuden omkring sig och blir osäkra när de ser människor närma sig.

 

En kväll promenerade barnen och jag hem från hospicet. En hund längre fram på trottoaren blev rädd när en port öppnades. Han skuttade ut i gatan, bilarna tutade ilsket och skrämde honom ännu mer.

 

Hunden är ingen vad vi skulle kalla ”street smart” gatuhund. Han gjorde nämligen tvärtemot vad gatuhundar gör, han skällde osäkert. Inga gatuhundar skäller, det visar nämligen på osäkerhet och drar till sig andra hundar. Gatuhundar har en självsäker gång och håller en säker riktning, medan en tamhund sicksackar osäkert.

Annons

 

Min dotter Olivia kallar hunden Fluke, som betyder ”flax”. Han är en glad hanhund med rödbrun lång päls. Han är ung, möjligen sex månader gammal.

 

När en gatuhund träffar andra hundar stelnar han till som en staty och låter de andra hundarna läsa av honom. Då Fluke kom hem till oss sprang han fram och tillbaka som en gummiboll och skällde. Mina 19 hundar undrade vad detta var för en typ.

 

Om en gatuhund kommer in till mitt hem är han avvaktande, för han kanske aldrig har varit inomhus. När gatuhundar kommer in nosar de omkring och ignorerar de andra hundarna, de är väldigt lugna. De visar starkt ledarskap! Men Fluke, han flög upp i sofforna, skällde och gläfste.

 

Fluke är en glad oborstad unghund, som hamnat på gatan. Min erfarenhet säger mig att någon har adopterat honom som söt valp och att han har växt upp utan disciplin, konsekvens och rutiner.

 

Fluke är en kärleksfull, oborstad slyngel med stora tassar som fort lär sig att hitta på hyss. Han öppnade skafferiet och drog ut matvaror och ställde till med oreda. Medan mina 19 hundar satt snällt tryckt till golvet som om de tänkte ”Oj, nu kommer matte att bli arg”.

 

Fluke har ett halsband men ingen ID-märkning eller namnskylt. Posters har satts upp och jag har annonserat, men ingen har hört av sig.

 

När jag tittar på den amerikanska annonssidan finner jag massor av vackra hundansikten med orden ”Jag är gratis till ett kärleksfullt hem”. Flukes ansikte är endast ett i mängden och hela tiden hoppas jag på att ägaren skall komma springande och kasta sig runt halsen på honom. En belöning har satts ut med orden ”Om du inte vill ha Fluke, berätta det för oss!”.

 

För godhetens skull hoppas vi på att familjen saknar sin kära slyngel till hund och att telefonen snart ringer... Det skulle vara härlig That’s Amore!

 

Mia Mattsson-Mercer

Publicerad: 2011-06-02

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

1
7 jun 2011 09:37
Varför gör människor så här???? Hur kan man lämna sina husdjur, bara så där. Dom tillhör ju familjen. Jag fattar inte. Jag kommer aldrig att förstå.
Skriv kommentar
Du måste vara inloggad för att delta

Inte medlem än?

Som medlem kan du...

  • Kommentera artiklar, delta i diskussioner och ge bilder "tummen upp"
  • Skapa din egen sida, eget fotoalbum och mycket mer

En nära tanke

Månadens fråga

Tror du på ett liv efter döden?


Prenumerera på tidningen