Annons
Annons
Annons

Tidningen Nära på Instagram

Instagram
Annons
Annons

Näras meditationslista

Näras favoriter 1

Mia och hennes dotter Olivia tog hand om getingen James tills det var dags för honom att lämna jordelivet. Foto: Privat

James – en hjälpande geting utan sting

Krönika
Instinktivt flyttade jag min fot ett extra steg framåt. Jag nästan trampade på den lilla insekten som låg på det kalla golvet. Jag lyfte försiktigt upp getingen i min hand.

Hundhår satt fast i hans vackra vingar. Jag mindes mitt humlehem ute på Ingarö. Jag hade hundratals underbara humlor som surrade vackert och meditativt varje sommar. 

Jag respekterar insekter för alla har de en viktig uppgift här på Moder Natur, vårt hem här på jorden. James Geting surrade lågt i min hand. 

Olivia, min dotter, kom nyfiket fram, men när hon såg att det var en geting backade hon förskräckt. Som liten blev hon attackerad av flera arga getingar. ”Var inte rädd för då kan du göra misstag som sedan gör ont. Respektera och du kan se klarare.” 

Olivia sprang upp och hämtade sitt lilla leksaksstaket. ”Vi bygger en geting fristad för James”, ropade Olivia entusiastiskt.

Tillsammans byggde vi ett mini-hem med sallad och frukt. Med en pipett matade vi honom med hemmagjord getingjuice. James sov ofta, men när han vaknade fanns vi där med honungjuicen. 

Olivia höll ett vakande öga på honom och helade honom flera gånger om dagen. Hon gjorde research om getingar och bin. Entusiastiskt berättade hon att getingar endast lever 12-22 dagar. 

Jag tittade på James! Tänk om han gjorde sig färdig för att lämna jorden och här försökte vi att hålla honom vid liv. Vi tittade på honom väntandes på ett tecken. Plötsligen sträckte han ut vingarna och snurrade runt som i en dans. 

Olivia och jag stirrade på varandra förvånat över hans livstecken och sedan skrattade vi. Jag visste att getingar dansade framför bikupan för att berätta något till de andra getingarna.  ”Jag gillar verkligen getingar nu mamma. Jag är inte rädd längre!” 

Olivia fortsatte att läsa om getingar. Hon målade en vacker geting med texten: ”James en spirituell geting.” 

En vecka senare dog James, liggandes på ett vackert spenatblad. Olivia rörde försiktigt vid hans lilla kropp med sitt finger. ”Tack James för att du kom in i mitt liv och lärde mig att inte längre vara rädd. Nu förstår jag vad rädsla kan göra. Att man inte förstår och gör varandra illa, till och med förstör liv. Tänk mamma, att en geting var min lärare.”

Vi vet aldrig vem som är våra lärare i vårt dagliga liv. 

That’s Amore!
Mia Mattsson-Mercer och Olivia Mattsson-Mercer

Annons
Text: Mia Mattsson-Mercer, Olivia Mattsson-Mercer
Foto: Privat
Publicerad: 2016-05-05

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du måste vara inloggad för att delta

Inte medlem än?

Som medlem kan du...

  • Kommentera artiklar, delta i diskussioner och ge bilder "tummen upp"
  • Skapa din egen sida, eget fotoalbum och mycket mer

En nära tanke

Månadens fråga

Upplever du att fler män blir intresserade av andlighet?


Prenumerera på tidningen