Annons
Annons
Annons

Tidningen Nära på Instagram

Instagram
Annons
Annons

Näras meditationslista

Näras favoriter 1

Extra kall vinter för utsatta hundar

3
Krönika
Vintern har slagit sina järnklor i de som redan lever hårt här nere i Italien. I södra delen av Italien kom kylan som en överraskning, och svårast är det för de hundar som lever i shelter.

En ung rottweiler

Mia Mattsson-Mercer beskriver hur italienska hundar far illa. Hon nämner en ung rottweiler som förlorar sin syn, medan han sitter inlåst i en bur. 
FOTO: SHUTTERSTOCK

 

Vintern har slagit sina järnklor i de som redan lever hårt här nere i Italien. I södra delen av Italien kom kylan som en överraskning, och svårast är det för de hundar som lever i shelter.

 

Hundarna lever på kalla cementgolv, får väldigt lite att äta och en del har plasthus som gör kylan ännu starkare. Många förstår inte att det är bättre för gatuhundarna att få ha sin frihet på gatan. Gatuhundarna överlever längre då de kan röra sig varma och hitta bra skydd i övergivna hus där isoleringen finns kvar.

Annons

 

Många av gatuhundarna i Campania kan hålla sig varma genom att äta från sophögarna runtom i staden. När jag tänker på detta minns jag en svensk som blev tillfrågad att hjälpa napolitanska hundar. Hennes svar var: ”Varför skall jag hjälpa dem, de är så tjocka?”

 

Dessa gatuhundar, om de är fria från sjukdomar, kan äta på sina egna smörgåsbord, soporna. Vi människor slänger ton av ätbar mat årligen.

 

Detta år slog snön till hårt och hundarna fryser ihjäl i sina inhängnader. Det är brist på hjälp samt brist på filtar och hundtäcken. Volontärerna är förtvivlade. En del säger att det är djävulens arbete, andra frågar varför detta händer dem som försöker rädda djur.

 

Jag har inget svar till allt, men en sak som jag ser är att varje år händer detta. Många av oss glömmer hur det kändes för ett år sedan. Jag har detta år tagit fotografier av frusna hundar och satt upp dem på väggen och under skrivit “Charity Winter 2012”. Ett kom ihåg att redan nu till våren samla in för kommande vinter.

 

Ett annat ”problem” är att älska en hund till själviskhet, och tyvärr slutar det oftast med döden. En söt liten rottweiler-kille sitter ensam i en bur, han håller på att bli blind av sin sjukdom. Vi vill få ut honom men ägaren av detta shelter säger nej, då han älskar hunden och hunden älskar honom.

 

Mannen lever alkoholiserad i huset bredvid. Huset är förfallet, likt rottweilerns bur. Både mannen och rottweilern speglar misär, men endast en av dem kan själv bestämma hur livet skall levas. Mannen är bitter och aggressiv, rottweilern är rädd och osäker, vill så gärna lita på livet men vågar inte.

 

Våra djur speglar vem vi är, precis som våra barn. Barnen lever inte som vi säger till dem utan de lever som vi lever. That’s tänkbar Amore!

 

Mia Mattsson-Mercer

Publicerad: 2012-02-09

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

3
14 feb 2012 15:29
Jag lider med alla hundar speciellt utomlands, inte bara i Italien och det behöver inte ens vara kallt, för en del hundar (djur) lever inte ett värdigt liv ens. Ingen mat, fulla av löss, ingen som tar hand om dom, får valpar på valpar, finns inget stopp.Och en del tjänar pengar på dom i ett syfte att slåss med andra hundar (eller tuppar som tuppfäktning, lika illa det).Och behandlas av människan som en liten lort här på jorden. Med stor grymhet. Så jag vill ge en stor eloge till dom människor som tar hand om herrelösa hundar (och övriga djur). Och ger dom ett värdigt liv, och för dom som det inte finns något annat alternativ, en human avlivning av veterinär.
20 feb 2012 17:25
Det finns seriösa föreningar som förmedlar gatuhundar. Googla gärna på gatuhundar så kommer det upp många sidor. Är man i hundskaffartankarna kan jag varmt rekomendera en gatuhund,men det är ju inte bara att skaffa hund... Som med allt annat så krävs det ju en hel del från den "männskliga sidan",gäller iofs alla djur! Kan eller vill man inte ha en "egen " hund så finns det lösningar på den biten oxå :-)! Skaffa en fadder hund,eller donera en summa pengar. Jag vet att varje litet bidrag är välkommet,allt är ju som bekant mer än inget! Jag har 2 gatuhundar ..har varit jourhem åt många och hjälpt fler att skaffa hem.
22 feb 2012 15:51
Jo vem skulle inte vilja ha hund, jo jag är riktigt brinnande för djur och mår riktigt dåligt när man ser djur som far illa..Så därför skaffar jag mig ingen hund ännu när man jobbar heltid och är borta hela dagarna.Det är många år sedan jag hade hund o katt men det var ju när allt funkade och jag hade bättre förutsättningar. För inte skaffar man ett djur som ska vara ensam hemma från kl 07.30 till 17-18 på kvällen, nej då är det synd om djuren (Ja det finns ju djur som inte kräver sådan tillsyn, men de är inte aktuella för min del) Jag har varit van vid hundar och katter sedan barnsben. Men kanske när man blir pensionär då har man all tid i världen om bara orken finns då..(det pratas ju om att förlänga pensionsåldern;-)
Skriv kommentar
Du måste vara inloggad för att delta

Inte medlem än?

Som medlem kan du...

  • Kommentera artiklar, delta i diskussioner och ge bilder "tummen upp"
  • Skapa din egen sida, eget fotoalbum och mycket mer

En nära tanke

Månadens fråga

Tror du på ett liv efter döden?


Prenumerera på tidningen