Annons
Annons
Annons

Tidningen Nära på Instagram

Instagram
Annons
Annons

Näras meditationslista

Näras favoriter 1

I USA opererades katternas klor bort

3
Krönika
Under min tid i North Carolina, USA, kom jag i kontakt med en djurorganisation som tog hand om hemlösa katter och hundar som antingen hade blivit övergivna eller födda på gatan. Det var första gången jag kom i kontakt med orden ”no kill shelter”, där dödades inte djuren.

Katt mot grå bakgrund

Djurräddaren Mia minns hur katter tvingades opereras för att adopteras bort.
FOTO: SHUTTERSTOCK

 

Under min tid i North Carolina, USA, kom jag i kontakt med en djurorganisation som tog hand om hemlösa katter och hundar som antingen hade blivit övergivna eller födda på gatan. Det var första gången jag kom i kontakt med orden ”no kill shelter”, där dödades inte djuren.

 

Många shelter avlivade djuren efter en tid, allt från 24 timmar till en månad. Några få tog avstånd till att avliva oavsett tid och debatterna haglade om vem som gjorde rätt. Det var ändå på ett "no kill shelter" jag lärde mig vad ”de-clawing” katter innebar och att det var väldigt vanligt.

 

Varje måndag lastades en van med tjugo hundar och några katter, de kördes till det stora djurvaruhuset för att adopteras bort. Utanför varuhuset staplades djuren i burar. Folk kunde adoptera på plats och ta med sig sin lilla/stora hund eller katt direkt. Papper skrevs på och en donation gjordes. Varuhuset tjänade på det då den nya ägaren behövde köpa mat och tillbehör till sin nya vän.

Annons

 

En amerikansk kvinna kom upp till mig och på en rullande söderdialekt frågade hon mig ”Is that cat de-clawed”? Vilket betyder ”Är klorna bortdragna på katten?”. Jag tittade på henne med förfäran och undran, jag förstod inte vad hon menade. Hon böjde sig ned och petade med fingret genom gallret och fortsatte ”För jag vill inte ha mina möbler förstörda!”. Tystnaden lade sig som ett täcke då folk omkring hade hört hennes fråga. Plötsligen hör jag mig själv säga ”Då föreslår jag att du går in i varuhuset och köper en guldfisk istället”.

 

Mitt volontärarbete slutade abrupt då chefen blev arg över att de med stor sannolikhet hade förlorat en adoption, även om det innebar att operera bort klorna. Det var en dag fylld av budskap med lärdomar om vad vi ansåg var kärlek till djuren och vad som skulle tillåtas.

 

Mia Mattsson-Mercer

Publicerad: 2011-05-12

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

3
12 maj 2011 08:38
Bra sagt! Man kan ju bara hoppas att tanten också lärde sig något (fast det är kanske att hoppas på för mycket?) Ja, man upphör aldrig förvånas över människors ignorans och okunskap! Jag själv bygger isolerade katthus som behövande utekatter får, så har dom ett varmt och mjukt ställe att ligga i på vintrarna. Hälsningar/ Markus
12 maj 2011 11:56
Jag blir tacksam över att få veta att det finns människor därute som har ett hjärta. Som säger det som anses opassande och, liksom du, förlorar ett jobb, men likväl är du den som var sann. Jag känner igen mig i din berättelse. Men jag har inte alltid orkat kämpa som du, även om jag alltid sagt ifrån och följt mitt hjärta när jag sett att något varit fel. Ja, jag är så glad att det finns eldsjälar och änglar som orkar möta okunskapen och grymheten i vår värld, och som försöker förändra till det bättre.
16 maj 2011 18:43
Markus va fint av dig att bygga isolerade katthus! Underbart harligt att lasa. Agnes jag haller med dig det ar underbart att traffa manniskor och barn med hjarta...tack Agnes for ditt hjarta Kram Mia
Skriv kommentar
Du måste vara inloggad för att delta

Inte medlem än?

Som medlem kan du...

  • Kommentera artiklar, delta i diskussioner och ge bilder "tummen upp"
  • Skapa din egen sida, eget fotoalbum och mycket mer

En nära tanke

Månadens fråga

Upplever du att fler män blir intresserade av andlighet?


Prenumerera på tidningen