Annons
Annons
Annons

Tidningen Nära på Instagram

Instagram
Annons
Annons

Näras meditationslista

Näras favoriter 1

Mias dotter Olivia blir vän
med hemlösa och deras hundar

7
Krönika
Här i södra Tyskland ser vi inga gatuhundar. De hemlösa hundarna sitter i shelters så vi ser dem inte, vi blir inte dagligen påminda om att även här finns problem med övergivna hundar. Avlivningar har en hög statistik, då inte många vet om dessa shelters. Avlivningarna sker osett.

Olivia bredvid en hemlös man och hans hund.

Mia Mattsson-Mercers dotter Olivia säger att de hemlösa är stora i himlen.

FOTO: PRIVAT

 

Här i södra Tyskland ser vi inga gatuhundar. De hemlösa hundarna sitter i shelters så vi ser dem inte, vi blir inte dagligen påminda om att även här finns problem med övergivna hundar. Avlivningar har en hög statistik, då inte många vet om dessa shelters. Avlivningarna sker osett.

 

Olivia och jag promenerar i staden Stuttgart. Olivia undrar var alla gatuhundar är. Jag försöker förklara, men inser att hon inte förstår mig.

 

I gatuhörnen sitter män på sina filtar. Små kartonger står framför dem med några mynt inuti. De flesta av männen har hundar vid sin sida eller liggandes i sina knän. Olivia springer från den ena till den andra med mynt. Hon klappar hundarna, efter att först ha frågat deras hussar om lov. Med en rynka mellan ögonbrynen nickar de ja till denna lilla blonda varelse som ger dem så mycket uppmärksamhet.

Annons

 

Plötsligen säger Olivia: ”De är hemlösa, likaså hundarna. Vad bra att se att de lever tillsammans!”

 

Längre fram på gatan sitter en hemlös man utan hund. Olivia går fram till honom och frågar: ”Did your dog abandon you?” (Som betyder: ”Har din hund övergett dig?”)

 

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta över det underbara uttalandet. Det visar mig att i hennes värld finns det ett likadant tänkande för båda sidorna.

 

När vi går vinkar de “hemlösa” med glada nästan tandlösa leenden åt Olivia. Hon vinkar tillbaka och säger till mig: “Mamma, de är stora människor och mina vänner.”
Jag håller med henne om att de är stora i hennes ögon, och förklarar att de kallas vuxna.
“Nä mamma, de är stora där uppe”, säger Olivia och så pekar hon upp mot himlen.
 

Efter många tysta hundpromenader som fått tankarna att kunna fara fritt har olika samtal kommit tillbaka till mig. För tjugo år sedan träffade jag en hemlös. Han tittade på mig och sa: “Ömka mig inte, det är jag som är lycklig. Jag är fri!”

 

En annan röst inom mig, som jag hörde för kanske femton år, spelas sedan upp. Någon sa till mig: “Hemlösa är högt upplysta själar, som valt den svårare vägen för att världen skall lära sig att se på dem med mjukare ögon. När vi möter dem visar vi vilka vi egentligen är.”

 

Mia Mattsson-Mercer

Publicerad: 2011-11-17

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

7
17 nov 2011 09:36
Vilken härlig liten tös! Och vilken fin mamma som lät henne gå fram till de hemlösa.... Det är inte alla som "vågar" det... “Hemlösa är högt upplysta själar, som valt den svårare vägen för att världen skall lära sig att se på dem med mjukare ögon. När vi möter dem visar vi vilka vi egentligen är.” Det ska jag tänka på nästa gång jag stöter på dessa själar... och det gör jag ganska ofta! Kram till er alla!
17 nov 2011 13:19
Blir alltid glad när jag läser dina krönikor Mia! Alltid intressant och tänkvärt. <3 tycker om att du tar din dotters upplevelser på allvar, och hur du delar med dig av dina erfarenheter av att kommunicera med djur. kram>
17 nov 2011 18:31
Tack sa underbart mycket for era kommentarer, de betyder valdigt mycket for mig. Olivia lar mig se med "nya" ogon pa omvarlden och paminner mig ofta om Universum. Underbart att se henne pendla mellan Universum och Jorden, med sin flickhet med IPOD :-) Och "jag vill ha, jag vill ha!!, nar ar det godis" Stor kram Mia och Olivia (Max)
Liz Liz
17 nov 2011 20:34
Tak Mia Som altid en dejlig og hjertevarm artikel. Lis
18 nov 2011 05:42
Finaste artikel som jag har nånsin läst!!!!<3>
18 nov 2011 11:12
Tack alla, Det varmer att ord och upplevelser fran andra kan delas med och berora. Kram Mia
22 nov 2011 08:26
<3>
Skriv kommentar
Du måste vara inloggad för att delta

Inte medlem än?

Som medlem kan du...

  • Kommentera artiklar, delta i diskussioner och ge bilder "tummen upp"
  • Skapa din egen sida, eget fotoalbum och mycket mer

En nära tanke

Månadens fråga

Upplever du att fler män blir intresserade av andlighet?


Prenumerera på tidningen