Annons
Annons
Annons

Tidningen Nära på Instagram

Instagram
Annons
Annons

Näras meditationslista

Näras favoriter 1

Mia Mattsson-Mercer tillsammans med de nyfunna vännerna Karen och Olivia.

När friska hästar slaktas gråter jag

1
Krönika

När jag läser om hästar som blir övergivna ryser jag. Att läsa om alla hästar som blir sålda till olika slakterier i södra Europa eller Sydamerika får mig att gråta. Många kastar friska hästar på hög som inte presterar väl i tävlingar eller i privata stall.

 

En del får hästarna utdömda, eller så kör ägaren iväg och dumpar hästen på en enslig väg. Det händer till och med i Sverige. Men så finns det eldsjälar som jobbar hårt för att uppmärksamma problemet, och får andra människor att inse att de kan hjälpa till.

 

Förra veckan träffade jag två inspirerande och passionerade personer. Karen, från Amerika, en stark och målmedveten kvinna och hennes sjuttonåriga dotter, Olivia. De har köpt tre hästar som alla var på väg till slakthuset nere i Italien. När jag träffade Karen och Olivia kände jag så mycket glädje och inspiration. Jag ser mycket av mig själv i deras tuffa räddningsarbete som jag också gör tillsammans med min dotter Olivia.

Annons

 

Karen och hennes familj äger en ranch i New Mexico tillsammans med tjugo hästar och fyra adopterade hundar. Karen berättade att många hästägare kör upp sina hästar i bergen och lämnar dem där för att dö. Precis som hundar som blir dumpade i Mont Vesuvius i Italien, de svälter ihjäl när deras instinkt och intuition har försvunnit. Karen och hennes familj har under åren räddat ett tjugotal svårt sjuka och svältande hästar.

 

Karen arbetar också som hästtränare och lär hästarna grunderna. Det är svårt att skiljas från hästarna, säger Karen, de växer sig in i hennes hjärta.

 

Nu har Karen kommit på en idé om att rida genom fem länder på fem månader för att skapa debatt om hästar som far illa runtom i världen. Idén fick hon av en ryttare som stannade som gäst på hennes Ranch ett par dagar. Ryttaren red från Canada till Brasilien på sin häst, en resa som kommer att ta två år att genomföra. När Karen fick höra om detta började hon att drömma och planera. Projekt Europé föddes!

 

Mer om projekt Europé kan du läsa här!

Text: Mia Mattsson-Mercer
Foto: Privat
Publicerad: 2013-03-28

Relaterade artiklar

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

1
6 apr 2013 19:00
jag älskar att läsa om människor som hjälper djuren. underbart !! Kan inte förstå att människor kan kasta ut ett djur, vilket som, som man tröttnat på. såna här människor är guld värda, som ger sitt liv och kraft till våra husdjur. jag blir så himla lycklig och inspirerad att läsa om dom. vill själv hjälpa djuren och gör det på mitt lilla sätt. har hjälpt en liten kaninhona som satt i en smutsig bur och var ensam... nu bor hon med min kaninhane(kastrerad) och dom får alltid springa fritt och är dom bästa kompisar, putsar varandra och sover tätt ihop. Hälsningar Helene
Skriv kommentar
Du måste vara inloggad för att delta

Inte medlem än?

Som medlem kan du...

  • Kommentera artiklar, delta i diskussioner och ge bilder "tummen upp"
  • Skapa din egen sida, eget fotoalbum och mycket mer

En nära tanke

Månadens fråga

Upplever du att fler män blir intresserade av andlighet?


Prenumerera på tidningen