Annons
Annons
Annons

Tidningen Nära på Instagram

Instagram
Annons
Annons

Näras meditationslista

Näras favoriter 1

Mia fick ofrivilligt adoptera en fisk

2
Krönika
Jag får ofta frågan hur mina grannar står ut med oss som har tjugo hundar, och en fisk? Först och främst är jag väldigt glad att Mr Fish inte ännu har lärt sig att skälla.

Mia Mattsson-Mercers son Max kom hem från det italienska sommarlägret med en fisk

Mias son Max kom hem från sommarlägret med en fisk.
FOTO: SHUTTERSTOCK
 

Jag får ofta frågan hur mina grannar står ut med oss som har tjugo hundar, och en fisk? Först och främst är jag väldigt glad att Mr Fish inte ännu har lärt sig att skälla.
Fastän jag tror att han skulle vilja kunna kamouflera sig med ett skall då och då, speciellt när hunden Fluke står uppe på bardisken och förtjust blänger ned i skålen.
 
Men på frågan hur vi står ut svarar jag skämtsamt att mina grannar nog är mer enerverade på mig än på alla hundarnas skall. Jag är otroligt känslig för att hundarna ska störa så att vi måste flytta någon annanstans. Ett skall från dem och jag hänger ut genom fönstret och hojtar ”Schhhhh” eller ”sluuutaaa”. Grannarna tittar med himlande ögon till varandra och säger ”Jisses vad den personen kan hojta!”

Annons

 

Jag är nog mera högljudd än tjugo hundar.

 

Min son, som blir fyra år i december, går denna månad på ett italienskt sommarläger. De simmar i pool, gör halsband, målar och leker hela dagarna. Max älskar det. Skolans fröknar pratar väldigt dålig engelska så när jag fick en lapp där det stod att de skulle äta pizza och sedan få en röd fisk, reagerade jag inte särskilt. De säljer ”Swedish red fish”-godis i affärerna, så min tanke var att fisken var något sådant.

 

När jag kom till lägret för att hämta Max kom han glatt springande med en plastpåse viftandes i luften. Alla barnen sprang omkring med varsin plastpåse med en vacker röd fisk inuti. Stel av fasa och arg i tonen korrigerade jag Max att sluta springa omkring med en varelse inuti en påse. Tänk om han tappade fisken på den kokande asfalten?

 

Föräldrar och fröknar tittade förvånade på mig, det var ju endast en fisk!
Irriterad förklarade jag att en fisk är en varelse och om barnen inte lärde sig respektera en fisk skulle de inte att kunna respektera något levande, inte ens en blomma. En av fröknarna blängde irriterat tillbaka och väste: ”Du kanske hellre ville ha en till hund!”.

 

Max grät i högan sky när jag bar Mr Fish hem - av rädsla att plastpåsen skulle dimpa ner på den kokheta marken. Väl hemma med tjugo hundar cirklande runt benen, som tycktes tänka ”Tjohooo, matte kommer med en läckerhet!", plockade vi fram salladsskålen och fyllde den med vatten.

Det var dags att lära oss Fish Amore!

 

Mia Mattsson-Mercer

Publicerad: 2011-07-14

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

2
14 jul 2011 18:35
Bra agerat! Det är så viktigt att barn redan tidigt lär sig respektera allt levande, och ibland blir jag förvånad över hur lätt dom kan ta till sig detta budskap. Dessvärre kan dom lika lätt ta till sig budskapet att en fisk bara är en leksak utan känslor... Så igen, mycket bra agerat, jag hade gjort likadant! Hälsningar/ Markus
19 jul 2011 20:40
Hej Markus, Jag forstar inte vart deras grans med vad liv ar? Jag blir lika forvanad varje gang... Tack for din kommentar, kul Ciao Mia
Skriv kommentar
Du måste vara inloggad för att delta

Inte medlem än?

Som medlem kan du...

  • Kommentera artiklar, delta i diskussioner och ge bilder "tummen upp"
  • Skapa din egen sida, eget fotoalbum och mycket mer

En nära tanke

Månadens fråga

Upplever du att fler män blir intresserade av andlighet?


Prenumerera på tidningen