Annons
Annons
Annons

Tidningen Nära på Instagram

Instagram
Annons
Annons

Näras meditationslista

Näras favoriter 1

Rädsla är lätt att missförstå

4
Krönika
Kvinnorna såg hennes rädda ögon bakom höga, låsta järnstaket som omringade ett stort fält. Till volontärernas fasa såg de hur hon liknade ett levande skelett mer än en normal hund.

 Hund som ligger på en trappa mot en blå vägg

Mia Mattsson-Mercer berättar i sin krönika om hur rädsla hos både människor och djur kan vara lätt att missförstå, men med rätt förståelse så går den att övervinna.

FOTO: SHUTTERSTOCK

 

Kvinnorna såg hennes rädda ögon bakom höga, låsta järnstaket som omringade ett stort fält. Till volontärernas fasa såg de hur hon liknade ett levande skelett mer än en normal hund.

Tårarna vällde upp i kvinnornas ögon när tiken kom emot dem med försiktiga steg, men med svansen viftandes.

De såg den stora, tunga kedjan som var fastsurrad runt grinden så att ingen skulle kunna komma vare sig in eller ut. Plötsligt skymtade de en bonde som stod lite längre bort, skakandes på huvudet när han också såg den svårt undernärda hunden.
Kvinnorna frågade om det var hans hund eller kanske hans marker?

Det var det inte. Men han kände till bonden som ägde marken, och han var bortrest.  De tittade alla upp och insåg att de aldrig skulle klara av att klättra över järngrinden och det aldrig skulle gå att få hunden över grinden.

Dessutom var där för många människor som kunde se dem kidnappa hunden, även om det var en akut situation. Överträdelse av någon annans mark kan bli dyrt.
Polisen och rättsystemet fungerar inte som i Sverige. Många polisväsenden och politiker är korrupta och ofta är det den som har hjärtat på rätta stället som straffas.

I en fattig och kriminell region är det förödande att ingripa. Det finns en video på YouTube som visar en man som blir skjuten utanför en fruktaffär. Många människor skyndar iväg som skrämda hundar. Det tog 15 minuter innan hjälp kom fram till honom. Detta var i Neapel där vi arbetar mot maffian.

Många här i Neapel kan avrätta en person bara för att tjäna en femhundring. Och hundarnas liv är inte värt någonting.

Plötsligt hoppar kvinnorna förskräckt till av att bonden sparkar ned grinden och ber kvinnorna att snabbt gå in och hämta hunden.

Tiken är svårt utmattad, men visar en stark vilja. Bonden säger till dem att skynda sig och gömma hunden någonstans, annars kan de alla råka illa ut.

Tiken togs till en veterinär och man kunde konstatera att hon var medtagen och hade svåra magsmärtor som gjorde henne aggressiv. Veterinären undrade om de skulle avliva tiken eftersom hon var aggressiv och rädd vilket skulle kunna medföra stora svårigheter i framtiden.

Kvinnan kände via hennes kommunikation med tiken att så inte var fallet, utan att vad hunden behövde var tid, mat och kärlek.

Hon stod på sig.

Bara två veckor senare visades en video av en lekfull, glad och lycklig hund som redan lagt på sig åtskilliga kilon.

Lärdomen i detta fall är att det vi ser, inte alltid är vad det ser ut att vara. Aggressivitet kan ha många skepnader tillsammans med kroppsspråk, likadant är det med människan. Hur många gånger har inte vi blivit avlästa felaktigt? Hur många gånger har vi inte velat bita till exempel vår läkare?

Jag minns när min son besökte en läkare utomlands. Det gjorde så ont att han skrek, Max förstod inte vad läkaren sa och blev så oerhört frustrerad som bara en fyraåring kan bli – och han började hoppa och skrika. Max bet sjuksystern i armen och tänderna klapprade runt i luften som ett hot: ”håll er borta från mig!”

Läkarens röda ansikte visade att han tyckte att Max var ett oförskämt barn. Men i själva verket var det Max som kände sig missförstådd och kunde inte förklara sin rädsla och smärta på annat sätt än med tänder och fötter.

That’s missförstådd amore!

Mia Mattsson-Mercer

Annons

 

Hunden Bonnie i dåligt skick

Hunden Bonnie precis efter att hon räddats. Nu mår hon bra och har fått erbjudande om ett nytt, kärleksfullt hem i Schweiz.

FOTO: PRIVAT

 

Hunden Bonnie, före och efter djurräddaren Mia Mattsson-Mercer hittade henne

Bonnie blev snabbt bättre på bara ett par veckor.

FOTO: PRIVAT

Publicerad: 2012-04-12

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

4
12 apr 2012 13:54
Vilken tur för lilla Bonnie att det dök upp JordÄnglar för att hjälpa henne! jag är så tacksam över dessa människor, att ni finns! Lycka till Bonnie! med dina nya bra ägare! <3 ;-)><3>
13 apr 2012 09:58
Tack fina Margit for de karleksfulla orden. Kram Mia
13 apr 2012 18:11
Underbart att läsa att hon har ett hem som väntar henne <3>
16 apr 2012 10:00
Hej Minna, Det ar en ljuvlig kansla att ett team av manniskor kan arbeta tillsammans for att na ett lyckat resultat for en sjal. That's Amore <3>
Skriv kommentar
Du måste vara inloggad för att delta

Inte medlem än?

Som medlem kan du...

  • Kommentera artiklar, delta i diskussioner och ge bilder "tummen upp"
  • Skapa din egen sida, eget fotoalbum och mycket mer

En nära tanke

Månadens fråga

Upplever du att fler män blir intresserade av andlighet?


Prenumerera på tidningen