Annons
Annons
Annons

Tidningen Nära på Instagram

Instagram
Annons
Annons

Näras meditationslista

Näras favoriter 1

Se skönheten bakom mörkret

6
Krönika
När vi arbetar i mörkret är det oerhört viktigt att ha ljusglimtar i vardagen, som näring till en uttorkad blomma plötsligen kan få den att visa sin skönhet.

Hunden Zamira hos Mia Mattsson-Mercer

Hunden Zamira hos Mia Mattsson-Mercer.
FOTO: PRIVAT

 

När vi arbetar i mörkret är det oerhört viktigt att ha ljusglimtar i vardagen, som näring till en uttorkad blomma plötsligen kan få den att visa sin skönhet.

 

När jag arbetar med skadade och/eller övergivna djur kan det många gånger vara svårt att hålla en balans och bibehålla hoppet för att få se gryningen glimra. En del volontärer klarar inte av det då de fokuserar ensamma håller smärtan inombords.

 

När nya internationella besökare kommer till oss för första gången blir de förfasade. Zamiras uppsvällda mage, hennes krokiga ben, hennes magra kropp med en jätteballong till mage. De tittar vidare på de andra klienterna som också ser annorlunda ut. De ryser inombords av smärta och medlidande, dessa hundar ser inte ut som de hemma på den välbekanta gräsmattan.

Annons

 

De springer inte lika snabbt på fältet ute på Ribersborg i Malmö eller Gärdet i Stockholm. De haltar fram över gräsmattan på hospicet, men deras svansar går som små trumpinnar.

 

Men att plötsligen se Zamira springa efter en boll och vägra släppa den, ger oss alla glädjetjut. Sedan 2003 har hon suttit i en bur med cementgolv och aldrig varit utanför buren. Därifrån hon kom där blandas torrfodret i en stor tunna med vatten, det får mig att tänka på Rysslands fångläger.

 

När jag visar nykomlingar fotografier på hur hundarna såg ut när de kom, små levande skelett tittandes med bedjande ögon, då kommer tårarna fram på besökarna. Det är vackra tårar, de kan plötsligen se skönheten, ljuset i mörkret.

 

Vi är inte vana att se sjuka djur, brännskadade patienter eller andra svårt sjuka promenerandes ute på gatorna. Men djuren kan se din skönhet, likt barn har de en underbar röntgensyn. Med imma på glasögonen missar vi många gånger att se skönheten bakom mörkret, men den finns där lika vacker som en oslipad diamant. Om vi bara vågar. That’s Amore.

 

Mia Mattsson-Mercer

Publicerad: 2011-08-25

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

6
26 aug 2011 06:11
Denna historien (och alla andra liknande) får mig att gråta, bli vansinning. Så fruktansvärt att hantera ett LIV på detta sätt. De ord och känslor jag har för denna typ av beteende (och människa) vågar jag inte offentliggöra. Jag hoppas vederbörande får sitt straff, på mer än ett sätt...
26 aug 2011 09:11
Ja vi måste alltid fokusera på ljuset. Det är då det kan växa och vinna över mörkret. Alltid så Kramar Katinka
26 aug 2011 09:56
Lilla Zamira, så underbart att hon fått ett liv. Att det finns tusentals kvar som inte har eller får ett liv. Det är fruktansvärt. Har gråtit många tårar över alla dessa små själar som sitter instängda. Vill bara befria dom, allihop. Man känner sådan maktlöshet. Tack alla ni som gör så mycket, som finns för dom. Försöker också göra vad jag kan, därifrån jag är.
26 aug 2011 18:11
Älskade vän <3>
26 aug 2011 23:06
Hej Alla, Det ar smartsamt, och det ar manga ganger man vill kasta in handuken. Men sa kommer det lilla i det stora; En boll kastas och snabb som en vesla far hon fram och tar tag i bollen och svansen gar. Eller man oppnar dorren och hon ligger i korgen med tacke och yrvaket tittar upp. Det, ar varan betalning. Naturligtvis ar vi inga "Saints" och manga morka tankar kommer. Men det ar att standigt arbeta med sig sjalv, standigt. Jag forsoker att styra tanken till att fokusera pa djuren och inte ge energi till ondskan. Men det ar svart, om det varit latt hade jag varit nagon annastans med vingar ;-) Manga tarar falls veckovis!
11 sep 2011 17:11
Mia, jag tror visst det att du är en ängel. I Carl Gustav Jungs Människan och hennes symboler läste jag om en liten flickas profetiska dröm, som jag tror speglar vad livet och kärleken handlar om: "Ett uppstigande till himlen, där hedniska danser dansas och ett nedstigande till helvetet, där änglar utför goda gärningar." All kärlek till dig och djuren.
Skriv kommentar
Du måste vara inloggad för att delta

Inte medlem än?

Som medlem kan du...

  • Kommentera artiklar, delta i diskussioner och ge bilder "tummen upp"
  • Skapa din egen sida, eget fotoalbum och mycket mer

En nära tanke

Månadens fråga

Tror du på ett liv efter döden?


Prenumerera på tidningen