Annons
Annons
Annons

Tidningen Nära på Instagram

Instagram
Annons
Annons

Näras meditationslista

Näras favoriter 1

Tiken hade fått en felaktig bedömning

2
Krönika
För två år sedan fick jag ett textmeddelande från min man som volontärarbetade på ett hem för hemlösa hundar. Han skrev i sms:et att det fanns en underbar hund där som han ville adoptera. Mitt svar var ”Nej, vi har för många hundar”. Bip bip sade telefonen snabbt igen. Min man skrev: ”Snälla, hon har varit här i många år!”

Tiken Capri

Tiken Capri flyttade från Mia Mattsson-Mercer i Italien till Ulla i Sverige.
FOTO: PRIVAT

 

För två år sedan fick jag ett textmeddelande från min man som volontärarbetade på ett hem för hemlösa hundar. Han skrev i sms:et att det fanns en underbar hund där som han ville adoptera. Mitt svar var ”Nej, vi har för många hundar”. Bip bip sade telefonen snabbt igen. Min man skrev: ”Snälla, hon har varit här i många år!”

 

Capri flyttade hem till oss. Hon var en underbar hund mot våra andra hundar och två barn. En dag hamnade jag på hundhemmets hemsida av en ”slump” och fick se hennes bild med en beskrivning av hennes temperament. Det stod att ”Hunden bör komma till en singelperson utan barn och hundar!” Va!?!

Annons

 

Många gånger hör och ser jag felbedömningar om hundars beteenden och det kan bli förödande för hundens framtid. Många gånger görs inte bedömningar flera gånger utan det är vad som händer den dagen de kommer in som kommer att stämpla dem. Likaså kan ett rykte sättas igång av en person som inte vill erkänna sitt misslyckande och skyller på hunden. Hunden kan inte försvara sig utan blir klassad som svår.

 

Capri var underbar, kelig och älskade att sitta i bilen. Vi var glada att vi hade henne. Hon kanske hade suttit där i buren än idag på grund av en negativ beskrivning av hennes temperament.

 

Men så en dag attackerade Capri en av våra hundar rejält, det var en äldre tik som efter en svår bilolycka blivit rädd för livet och talade dubbelspråk till de andra hundarna. Tikens kropp var spänd och hon morrade, men hon menade egentligen att hon var rädd. Vår Capri läste det som hot hela tiden och vi kallade henne "minipolisen" för hon for runt och kollade läget så fort någon lekte eller morrade. När jag klippte klorna på en av hundarna som under tiden gnydde var hon snabbt där och skulle rädda om slagsmål utbröt.

 

En kväll satte jag mig med Capri och talade om för henne att så här kunde vi inte ha det längre. ”Du får tala om för mig vad du vill!”

 

Två av våra andra hundar, Roberto och Benjamin, bodde på nätterna i ett garage med en hundgård. Där fanns fåtöljer och filtar som de gillade att ligga i när hettan utanför blev för svår. När jag som vanligt skulle stänga för natten åt hundarna satt Capri på golvet inne i garaget. Jag kallade och lockade på henne, men hon satt som fastfrusen. Jag stannade upp och tittade in hennes ögon, hennes själ sade till mig ”Detta är min lösning, jag flyttar ned!” Underbara fina Capri löste problemet själv, sedan den dagen var det inte något gruff eller bråk.

 

En vän till mig kom ned för att volontärarbeta för Animals Without Limits och blev kärleksfullt förälskad i Capri, hon ville adoptera henne! Med blandade känslor fick jag och min man sitta och diskutera vad som var bäst för Capri och försöka hålla undan våra egna känslor, som många gånger var egoistiska.

 

Fina Capri åkte i förra veckan till Sverige till min vän Ulla som bor i en ljuvlig stuga ute på landet. Capri får följa med till Ullas arbete om dagarna och hon har fått en annan italiensk kompis med sig, Phillipo Adonis. That’s Amore. Även om kärleken kan göra ont måste man våga släppa för en annan själs utveckling. Det är svårt, men då är distanskommunikation en ljuvlig gåva!

 

Mia Mattsson-Mercer

Publicerad: 2011-02-17

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

2
19 feb 2011 12:40
Vilken härlig historia! Jag blir så glad för varje sådan här berättelse jag läser, för det visar att det finns hopp och kärlek även i de svåraste situationer! Grattis till Capri och hennes lilla italienska kompis, och igen varma hälsningar till Mia Mattsson-Mercer och alla som hjälper henne!
8 mar 2011 07:24
Hej Marcus, Tack for att du foljer varat arbete, vi behover heja klack... Vi alla bugar och tackar for din halsning det betyder mycket for oss alla kram Mia and the crew
Skriv kommentar
Du måste vara inloggad för att delta

Inte medlem än?

Som medlem kan du...

  • Kommentera artiklar, delta i diskussioner och ge bilder "tummen upp"
  • Skapa din egen sida, eget fotoalbum och mycket mer

En nära tanke

Månadens fråga

Upplever du att fler män blir intresserade av andlighet?


Prenumerera på tidningen