Annons
Annons
Annons

Tidningen Nära på Instagram

Instagram
Annons
Annons

Näras meditationslista

Näras favoriter 1

Visdom har ingen ålder

2
Krönika
Jag ser den stora kärleken i mina barns fotsteg ute i snön när de skrattandes gör sina vackra snöänglar. Jag ler när jag ser dem kasta sig i snön om och om igen för att göra olika mönster.

ett barn som sitter ute i snön med en liten fågelholk med en hjärtformad öppning

Att lyssna på klokskap och vishet oavsett vem avsändaren är kan vara mycket användbart. Mia har lärt sig mycket av att lyssna noga till vad barn har att säga.
FOTO: SHUTTERSTOCK

 

Jag ser den stora kärleken i mina barns fotsteg ute i snön när de skrattandes gör sina vackra snöänglar. Jag ler när jag ser dem kasta sig i snön om och om igen för att göra olika mönster.   

 

Livet tillsammans med barnen är en gåva. Många goda råd kommer från mina barn och flera gånger om dagen utmanar de min egen kapacitet till förnuft och tillit. Jag skrattar och frågar dem när de växte upp så fort i förnuftets skola. De är gamla själar som gnistrar och kommer ihåg.

 

Vi omprogrammerar våra barn utan att vi kanske tänker på det. Vi är många som glömt visdomen, men vi letar och finner vägen tillbaka igen.

Annons

Samhället, skolan, vänner och föräldrar, gör sina egna tolkningar om vilket som är bäst. Och många gånger vill vi ju endast våra barn det allra bästa. Vi glömmer att barnen också besitter visheten. Och vi kan också komma ihåg mer om vi lyssnar till barnens ord.

 

Ibland kan jag se hur barn försöker berätta för sina föräldrar om något viktigt. Men föräldrarna viftar bort det med ”vi vet vad som är bäst för dig”. Det kan leda till att vi fortsätter fråga andra om vad vi vill och kan under vår egen uppväxt, då vi är lärda från början att från andra få höra vad som är bäst för oss.

 

Jag kämpar med kronisk borrelia som satt sig på mitt nervsystem. I sex månader har jag också dragits med lunginflammation. Ofta har jag en fruktansvärd smärta, eller är trött. Jag försöker att inte visa mina barn vad som händer med mig, men naturligtvis vet de. Kloka ögon kan ingen lura.

 

Olivia (sju år) kommer med sina små händer och frågar var hon skall lägga dem på min kropp så att jag ska må bättre.

 

När jag trillar på grund av min sjukdom, finns Olivia vid min sida och tröstande säger: ”Mamma, det är okej att trilla, jag trillar också ibland!”

 

Men vad som fick mitt hjärta att svämma över av kärlek var när Olivia sade: ”Låt oss be tillsammans till den stora ”Spirit” om hjälp att du skall må bättre. Jag vet att de lyssnar.”

 

Olivias farfar bor borta i USA och han har nyligen mist sin syster. En vecka senare dog hennes man. Jag bad min man att flyga över från Tyskland till USA för att vara tillsammans med sina föräldrar. Min man skruvade på sig. Olivia märkte det och utbrast: ”Pappa! Om du var ledsen eller hade problem, då skulle din pappa finnas där för dig.”

 

Jag log inombords när jag såg hur de stora orden som kom ut från vår dotters stora hjärta, med kraft borrade sig igenom hans stängda och rädda hjärta.

 

Visdom har ingen ålder. Om vi blundar och lyssnar ser vi inte vem som är källan till visdomen, utan vi låter endast våra egna hjärtan och själar få avgöra vad som är lärdomen till oss.

 

That’s Amore!

 

Mia Mattsson-Mercer

Publicerad: 2013-01-24

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

2
24 jan 2013 22:16
Ja våra barn är verkligen de "små" juvelerna i våra liv. Fulla av visdom och ofta fulla av liv. Närvarande. De har ofta väldigt bra, " förnuftiga" och framförallt ärligare/rakare kommmentarer, till vårt samhälle och relationerna oss emellan. Tänk om vi gemene man/kvinna kunde se och känna i våra hjärtan att det är barnen som ska leva vidare när vi dör. Vi bör ge dem bekräftelse och hopp att vi , människor har medkänsla i våra hjärtan och att vi vill lämna en bättre plats att leva på, till dem... Att det vi gör, planerar och utvecklar även är till nytta och mening för dem. De är så värdefulla. Fulla av Värde. Känner sån värme när jag ser barn samtidigt som det kan göra så ont i mitt bröst, när jag ser barn fara illa. Glädje och sorg, sida vid sida. Att samtidigt kunna hitta balansen att styrka barnen att de har så mycket styrka inom sig. Att allt är föränderligt. Och samtidigt vara ödmjuka till den stora uppgiften vi fått när vi blir föräldrar. " Det är lättare att leda ett land än att leda tre barn" Churchill Med stor kärlek Marcelle
25 jan 2013 11:43
Hej Marcelle, Verkligen en underbart fin kommentar och citatet fantastiskt mitt i prick. Tack for dina ord. Kram Mia
Skriv kommentar
Du måste vara inloggad för att delta

Inte medlem än?

Som medlem kan du...

  • Kommentera artiklar, delta i diskussioner och ge bilder "tummen upp"
  • Skapa din egen sida, eget fotoalbum och mycket mer

En nära tanke

Månadens fråga

Tror du på ett liv efter döden?


Prenumerera på tidningen