Annons
Annons
Annons

Tidningen Nära på Instagram

Instagram
Annons
Annons

Näras meditationslista

Näras favoriter 1

Är du beredd att köpa förnedring?

8
Krönika
I mina ögon är vi alla lika mycket värda. Empati, kärlek, förståelse och ödmjukhet måste få vara mer än bara ord.

Familj som tittar på tv, blått ljus

Förnedrande tv-program som exempelvis Svenska miljonärer eller Lyxfällan är osmakliga då programmen precis som människohandel handlar om att utnyttja människor. Det menar Per Ola Thornell.
FOTO: SHUTTERSTOCK

 

I mina ögon är vi alla lika mycket värda. Empati, kärlek, förståelse och ödmjukhet måste få vara mer än bara ord.

Kanske är det därför jag blir så illa berörd av TV-program som ”Arga Snickaren”, ”Älskling, jag har blivit en tjockis”, ”Lyxfällan” eller ”Svenska Miljonärer” där människor helt utan hämningar kränker och nedvärderar dem som borde stå dem närmast.

 

Istället för förnöjsamhet, tacksamhet och kärlek sprider sig en sjuka där förnedring är helt okej. För pengar eller ett nytt sovrum fläker man ut sig i TV så vi andra kan få förundras över hur människor beter sig.

Annons

Det gör mig ledsen. Människor som framställs som dumma, naiva och ”lite bakom” får ta plats i specialdesignade TV-program för att roa oss andra.

 

Korkade miljonärer, köpberoende unga människor och kvinnor som vill köpa nya bröst för pengarna som deras feta man vinner om han går ner tillräckligt många kilo inför TV-kamerorna är snaskigheter som säljer bra.

 

När vi släpps in i andra människors liv så här, så är det för att vi ska få känna oss lite bättre själva, och det verkar ju funka eller hur?

Men är det så vi vill ha det?

Och kan vi göra något åt det?

 

Jag ska sticka ut hakan genom att påstå följande: Prostitution är bara möjlig så länge det finns människor som vill köpa sex för pengar. Och det är samma med de här programmen. Så länge det finns folk som tittar på dem, så länge kommer de att finnas!

 

Vi kan inte å ena sidan förfasas över hur människor kan köpas för pengar på andra ställen i världen och samtidigt konsumera människohandel på TV. Det rimmar illa! Vi behöver alla, var och en ta ansvar för om vi är beredda att köpa förnedring eller visa vår omvärld att vi låter bli.

 

För mig är svaret självklart.

Hur är det för dig?

 

Per Ola Thornell

Publicerad: 2012-05-08

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

8
8 maj 2012 09:33
Håller med, i stort stt . Men Lyxfällan + Arga snickaren är dåliga exempel. Dessa program upplever jag att, dom visserligen visar på misstag som de medverkande har gjort, men de hjälper verkligen människor.Det finns bättre exempel som tex Big Brother och div "utslagnings/utröstnings program som gör mer skada och är otroligt trissta att titta på. Alla program av den sorten verkar vädja till och uppmuntra det "lägsta" inom oss människor.Ganska Äckligt faktiskt!
8 maj 2012 10:29
så skönt att jag inte ens har dom kanalerna på t v jag gillar inte såna program
8 maj 2012 20:25
Ja fy usch... Inte roligt med t.ex Robinson. Äckligt var det tyckte jag ! Det finns bra och trevliga program t.ex Bygglov.. Ja Tal om utslagningsröstning liknar mer som högstadiet i skolan! Fy sjukt!
11 maj 2012 18:31
Hej! Jag tycker inte att ni ska nedvärdera lyxfällan eller arga snickaren de gör ju livet bättre för dem som verkligen behöver det!!Vilket är mycket positivt!! Alla gör SINA val, och måste stå upp för det.. Det finns såå mycket annat negativt där ute i världen! T.ex. skända barn sexuellt, våld, blodspengar,KRIG, HAT,TA FRÅN FATTIGA OCH GE TILL DE RIKA O.S.V.För att inte tala om den välutvecklade egoismen i samhället DU just NU lever i, och det som ENDAST gynnar dig själv ÄR mycket egoistiskt och negativt!! DET FINNS ENORMT MYCKET ATT LÄRA AV ARGA SNICKAREN OCH LYXFÄLLAN!!!LÄNGTAR EFTER DESSA PROGRAM! Våga vara heligt arg,om du bara du menar väl!!!Att bli heligt förbannad på någon som förstör för sig själv,andra och sist men inte minst sin familj!!JA, JAG ÄR ARG PÅ ORÄTTVISORNA I VÄRLDEN OCH DET ÄR INGET FEL I HELLER ATT BLI ARG PÅ RÄTT SÄTT!!
12 maj 2012 17:58
Irene, ta det lugnt, du behöver inte spåra ur för att alla inte tycker om förnedrings-tv. :-) Håller dock med om att t ex Lyxfällan kan vara bra för människor som verkligen behöver hjälp med sin ekonomi, men att någon tycker annorlunda gör mig inte direkt upprörd. Tänk att några tv-program betyder så mycket för dig att du låter dig övermannas av ilska på det där sättet?
13 maj 2012 13:44
Julia, du verkar vara ung och oerfaren, lilla vän!! Ni är ju överdrivna! Jag är sällan ilsken, bara heligt förbannad på sådana som du som kommer med elaka kommentarer om folk som du inte känner arga snickaren är ingen elak eller våldsam människa! Folk väljer själva om de VILL ställa upp i tv. Jag tycker att ni ska sluta med att förnedra folk som gör något för andra för att de blir arga över ALLA orättvisorna! Jag lägger INTE min energi på att bli störd av positiva tv program, läs då en bok istället, lilla du!
13 maj 2012 14:53
Ja, det var ju hemskt att en del blir så förnedrade av att bli hjälpta när de så VÄL behöver det! Vilket de aldrig hade blivit annars..SE HUR LYCKLIGA DE FLESTA BLIR NÄR DET ÄR FÄRDIGT!!EMPATI, KÄRLEK,FÖRSTÅELSE OCH ÖDMJUKHET I ALL ÄRA, MEN HUR MÅNGA FÅR DET OCH HAR DET SÅ BRA SOM NI VERKAR HA DET?!! VAR NI TACKSAMMA DÅ SOM SLIPPER ATT UTSÄTTAS FÖR FÖRNEDRINGSTV!!JAG GLÄDS MED DEM I ALLA FALL!
25 maj 2012 13:18
Varför måste man förnedra varandera? Även om de som är med väljer att vara med själva. Men, vem kan må bra av detta som de utsätts för? Det kan ingen må bra av alls.
Skriv kommentar
Du måste vara inloggad för att delta

Inte medlem än?

Som medlem kan du...

  • Kommentera artiklar, delta i diskussioner och ge bilder "tummen upp"
  • Skapa din egen sida, eget fotoalbum och mycket mer

En nära tanke

Månadens fråga

Upplever du att fler män blir intresserade av andlighet?


Prenumerera på tidningen