Annons
Annons
Annons

Tidningen Nära på Instagram

Instagram
Annons
Annons

Näras meditationslista

Näras favoriter 1

Är du troende eller skeptiker?

1
Krönika
Jag vill bygga broar. Broar mellan troende och skeptiker. Låter det konstigt? Jag menar att det inte bara är möjligt utan också nödvändigt.

man och kvinna som sitter på en stenbro, täckt av mossa i skogen.

Gränserna mellan att vara troende eller skeptiker är inte alltid så svartvita. Per Ola Thornell tror att världen skulle kunna se annorlunda ut om alla ville samarbeta.

FOTO: SHUTTERSTOCK.

 

Jag vill bygga broar. Broar mellan troende och skeptiker. Låter det konstigt? Jag menar att det inte bara är möjligt utan också nödvändigt. Vi är vana vid att se och höra troende och skeptiker i hetsiga diskussioner på olika Internetforum, på TV och i radio.

 

Det är dags att lägga ner stridsyxan.

 

Som troende har jag fått bita i det sura äpplet och behöva omvärdera mitt sätt att utöva min tro. Genom att inta en mer kritisk, granskande hållning så har jag börjat se det som många skeptiker sett länge – att andlighetsbranschen är ett vattenhål för många skojare. Dessa skojare drar löjets skimmer över oss övriga och döljer det som är mirakulöst vackert och kärleksfullt.

Annons

 

Jag tror att den stora massan av troende och skeptiker befinner sig i en gråzon där man är öppen för möjligheter. Och är man beredd att omvärdera sitt sätt att se på saker så får man också utveckling. Se på alla tekniska och medicinska framgångar. Alla dessa bygger på att man inte nöjt sig med det som fanns, man trodde att det skulle gå att göra mer och det gör det.

 

Troende, skeptiker och forskare skulle kunna enas om att försöka finna svar på många av livets frågor. Om bara viljan finns. Och den ömsesidiga, kärleksfulla respekten. För varandra. För våra barns skull. Och för jordens framtid.

 

Per Ola Thornell

Publicerad: 2012-07-03

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

1
15 jul 2012 21:29
Skeptiker har jag varit tills mitt liv blev botten. Tror inte man söker förrän man behöver det. Men det finns så mycket negativt, både för dom som är "kristna" som ateister. Jag har barn och det är självklart att behandla mina ungar och andra som vilken människa som helst, med att ge "oändlig" kärlek och stötta dom i sina "svarta" svackor. Vad som sen händer med dom kan jag inte påverka för dom ska också "lära" sig av deras vedermödor. Men jag går inte och klagar på folk och fä heller, utan är glad och hurtig fastän jag inte riktigt gillar den personen. Så har jag en syster som är 60 år gammal som jag införlivar i mitt troende. Men det skulle jag aldrig göra om hon inte visade intresse. Visst kan mitt troende vara bluff och båg, men varför skulle jag förkasta det när jag mår så bra av det. Och när jag mår bra ser folk det och undrar vad jag har som inte dom har, så då talar jag bara om det eller tipsar om att läsa om det. Men jag struntar fullkomligt i vilken tro en människa har, alla är vi ju en perfekt varelse som inte är lik någon annan. Men nog finns det folk som mår dåligt som skulle behövas stöttas upp, men som sagt, man måste vilja. Som mitt ex tex. Lever på negativiteten, men har också sjukdomar och fruktansvärt humör som träffar folk i själen. Han är så blind så han ser inte vad han gör mot sin son. Naturligtvis vill inte pojken vara hos honom, för han känner av pappans humör och suger åt sig negativiteten. Då har jag och skolan ett sjå med att stötta och ösa positivitet kring honom och så dröjer det ett tag innan han vill träffa sin pappa igen. Jag skulle bli tokig om jag inte blivit "troende" och aldrig orkat med att stötta mina barn och då skulle vi ha hamnat i den karusellen där bara negativiteten florerat. Så jag säger bara tack för alla som hjälpt och stöttat mig så att jag såg mig själv.
Skriv kommentar
Du måste vara inloggad för att delta

Inte medlem än?

Som medlem kan du...

  • Kommentera artiklar, delta i diskussioner och ge bilder "tummen upp"
  • Skapa din egen sida, eget fotoalbum och mycket mer

En nära tanke

Månadens fråga

Tror du på ett liv efter döden?


Prenumerera på tidningen