Annons
Annons
Annons

Tidningen Nära på Instagram

Instagram
Annons
Annons

Näras meditationslista

Näras favoriter 1

Per Ola undrar varför sex är så tabubelagt och varför vi inte ser det mer som en naturlig gåva. Foto: Shutterstock

Är sex andligt?

Krönika
Sex i tidningar säljer lösnummer. Artiklarna har rubriker som ”Värsta sexscener genom tiderna”, ”Kända idrottsmäns sexpartners i ny bok”, ”Skandalsex på kändisfest”, ”Stacys sexiga val vann publiken” och så vidare.

Häromdagen var jag i en liten affär för att handla och medan jag väntade i kassakön så tittade jag på tidningshyllan och upptäckte att det nu för tiden fortfarande finns gott om olika så kallade ”herrtidningar” där man får med en sexfilm på köpet. På nätet kan alla behov tillfredsställas med några knapptryck och ett kreditkort. 

För inte allt för länge sedan blev det ett himla liv när en kvinna med sin 9-åriga dotter besökte en stor svensk klädeskedja. Utbudet till dottern bestod av tajta kjolar med skinndetaljer, leopardmönstrat med svart spets samt urringade toppar.

Kvinnan skrev ett inlägg på klädesföretagets Facebooksida som resulterade massor av kommentarer och ett stort mediauppbåd. På företaget försvarade man det hela med att deras ambition var att erbjuda ett sortiment som tilltalar så många kunder som möjligt. 

Har jag något emot sex? Inte alls. Sex är fullständigt naturligt. Men det är så tabubelagt ämne att hela samhället blir som en svamp som bara suger åt sig av all möjlig sex-exponering. Det är så tabubelagt att människor får ett uppdämt behov som ska inhandlas i smyg i affären eller på nätet.

Eller där 9-åriga tjejer ska exponera sin kropp genom modet. I värsta avarterna förekommer könsstympning och andra hemskheter på grund av en sned syn på sexualitet. Denna enorma ”synd”, skapad främst av olika religiösa företeelser, syftar till att trycka ner människor med resultatet att sex blir en handelsvara på olika sätt. 

Vi tittar på nyheterna när folk sprängs i bitar av granater, vi ser på våldsfilmer och ungdomarna spelar våldsamma spel. Våld, svält och utstötta människor är vardagsmat och alldeles för få höjer på ögonbrynen för denna verklighet.

Varför skapar våra samhällen märkliga ideal där normen är allt annat än normalt? Varför lär vi våra barn att de ska dölja och skämmas för sina kroppar? Har du hört talas om bröstförstoringar, pedofiler eller våldtäkter hos naturfolk? Inte jag!

Sex skulle inte generera en enda onödig enkrona till sexindustrin, medieindustrin eller klädesindustrin om vi människor såg sex som en naturlig gåva som kan utövas för bara njutningens skull eller som en kärleksförklaring människor emellan. Om sex inte vore fullständigt andligt så skulle vi inte finnas till! 

Per Ola Thornell

Annons
Text: Per Ola Thornell
Foto: Shutterstock
Publicerad: 2015-12-15

En nära tanke

Månadens fråga

Upplever du att fler män blir intresserade av andlighet?


Prenumerera på tidningen