Annons
Annons
Annons

Tidningen Nära på Instagram

Instagram
Annons
Annons

Näras meditationslista

Näras favoriter 1

Per Ola menar att det kan vara en god idé att ta en rejäl titt på livets skuggsidor som vi försöker dölja för oss själva och andra. Foto: Shutterstock

Bli fri från din skugga

3
Krönika
Alla människor har en skugga, en skugga som består av något som man döljer för andra men kanske också sig själv.

Kanske handlar det om något som man har gjort eller gör i smyg. Gömmer godis eller sprit, surfar på porrsajter, är otrogen, stjäl på jobbet, baktalar och ljuger om någon inför andra och låtsas som att det är okej beteende.

Att strunta i TV-licensen, göra extra skatteavdrag, fuska på provet eller inte säga till kassören att man fick för mycket pengar tillbaka är också en skugga – man gör fel, men gör det ändå!
 
Vi människor har saker i våra ryggsäckar som vi inte alltid är så stolta över och vi gör allt för att dölja de sakerna för andra. Vi vill inte bli avslöjade och uppleva den där odugligheten som vi kanske fått höra och uppleva tidigare i våra liv av föräldrar, samhälle, chefer, vänner eller arbetskollegor.

Men det vi gjort eller gör påverkar oss, oavsett om det är stort eller smått. Och alla har något som de döljer. Man är inte ensam om att ha ”lik i garderoben”, även om vi låtsats eller tror det.

Annons

 

Och de här sakerna hindrar oss från att från att bli fria och känna riktig glädje i våra liv.

De gör sig påminda då och då och hindrar oss i relationer med andra och oss själva. Innerst inne vet vi att det inte är bra. Vi ogillar oss själva för detta och för att slippa denna känsla så pekar vi istället på andra som blivit avslöjade.

Media är fyllt av människor som blivit ertappade med ”fingrarna i syltburken”. Men det är som att kissa i byxorna. Först är det varmt och skönt men sedan kallt och obehagligt – vi påminns på ett omedvetet eller medvetet plan om oss själva. Skuggan kommer ikapp oss.
 
Debbie Ford har skrivit en bok och gett ut en DVD-film som heter ”The Shadow Effect” (Skuggeffekten). I filmen medverkar även Deepak Chopra, James van Praagh samt Marianne Williamsson.

(Nära skrev om Debbie i Nära nr 4, 2011)

 

I filmen framkommer vikten av att göra sig fri från skuggan genom att våga erkänna för någon annan vad man gjort eller gör.

Debbie visar i filmen hur hon arrangerar workshops där samtliga deltagare får göra detta och vilken befrielse det innebär för var och en.

Principen att bikta sig eller erkänna sina fel och brister är inte ny.
Men kanske skulle vi våga använda oss av detta lite oftare i våra liv för att bli av med våra skuggor och göra oss till fria själar?


Per Ola Thornell

Text: Per Ola Thornell
Publicerad: 2012-05-01

Relaterade artiklar

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

3
2 maj 2012 13:11
Sant ! Bättre att erkänna för nära vänner som förstår mer än vad man tror om.
2 maj 2012 17:31
Jag behöver mina skuggor. Känner inte att jag behöver bekänna mina fel och brister för hela världen. Det är inte alls befriande att alla får veta om jag gjort ett eller annat misstag eller fel i mitt liv, snarare tvärtom. Det är betungande att andra skulle få veta detta. Detta känner jag väldigt stark, jag är mån om min integritet, och tycker att somligt är oerhört privat och inte för andra, vare sig det är rätt eller "fel" saker man har gjort...
11 maj 2012 21:58
Heja alla ni som erkänner er egen skuggsida och står upp för den! Vi ÄR bara människor och inget mer.. Tro inte att du är en gud eller ängel.. Visst kan du gottgöra allt själviskt du gör varje dag, men förträng inte din skuggsida bara acceptera att den finns där. Många är alldeles FÖR självgoda och märker inte att de trampar på någon när de beundrar sitt skenheliga ljus i sin spegel. Det krävs oändligt mycket uppoffrande för att bli som en ängel.. Gör ändå så GOTT DU kan!Berätta om dina skuggor när tiden är rätt för alla parter.. kram
Skriv kommentar
Du måste vara inloggad för att delta

Inte medlem än?

Som medlem kan du...

  • Kommentera artiklar, delta i diskussioner och ge bilder "tummen upp"
  • Skapa din egen sida, eget fotoalbum och mycket mer

En nära tanke

Månadens fråga

Tror du på ett liv efter döden?


Prenumerera på tidningen