Annons
Annons
Annons

Tidningen Nära på Instagram

Instagram
Annons
Annons

Näras meditationslista

Näras favoriter 1

När vi blir medvetna om vem vi är och agerar i kärlek så gör vi skillnad i både det lilla och i det stora, menar Per Ola (Jai) Thornell. Foto: Shutterstock

Bli upplyst här och nu!

Krönika
Många tror att det krävs lång andlig träning och mycket kunskap för att bli upplyst! Och det gör det också om man tror det är så det fungerar. Om man tror att det kan ske här och nu, så sker det här och nu! Faktum är att vi redan är upplysta, alltid har varit och alltid kommer att vara det.

Det finns inget som heter själslig utveckling. Själen är redan komplett. Den har inga behov. Den har däremot en önskan om att få uttrycka sig. Men vi människor har gjort Egot till vår Mästare istället för att låta den tjäna själen och dess önskan. 

Egot tjattrar i huvudet och har enorma behov. Behov av saker den inte har, behov av att hålla fast i beteenden och saker den är rädd att förlora. Egot vill äga relationer, ha större hus, mer pengar, bättre jobb, ja mer av allt som det inte har. Det som egot har räcker inte och därför kan det inte känna tacksamhet heller.

När egot får börja tjäna själen så blir vi som varelser plötsligt medvetna om egots skuggor. En skugga uppstår därför att ljuset träffar något som blockerar ljuset. Men våra skuggor är inte verkliga eller farliga. 

Egot ger skuggorna liv genom att ge dem namn som rädsla, hat, elakhet, lidande och aggressivitet. Men sätt din hand i ljuset och titta på dess skugga. Skulle du kunna säga att skuggan behöver älskas eller hatas? Naturligtvis inte. Så varför göra så med dina inre skuggor? Se dem men ge dem inte din uppmärksamhet.

Egots roll är att tjäna själen så att vi får uttrycka dess godhet. Oavsett hur vår situation och omvärld ser ut för tillfället. Det vi ser inom oss och utanför oss själva behöver vår godhet och vår själ önskar uttrycka den. 

Och när vi låter det ske, när vi ser och uttrycker vår storhet så gör vi skillnad i det lilla och det stora. Det enda vi behöver göra för att klara detta är att bli medvetna varelser om vem vi egentligen är, låta hjärtat få öppna upp sig och sedan sist, men inte minst, agera i kärlek. 

Detta är upplysning. Varken mer eller mindre. Vi kanske inte klarar det i varje stund, i varje situation, varje gång men eftersom vi vet att detta är sant så manifesteras det snabbt i våra liv.

Per Ola (Jai) Thornell

Annons

Vill du läsa fler krönikor av Per Ola (Jai) Thornell? Köp hans fina krönikebok i Nära Shop! 

Text: Per Ola (Jai) Thornell
Foto: Shutterstock
Publicerad: 2016-05-31

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du måste vara inloggad för att delta

Inte medlem än?

Som medlem kan du...

  • Kommentera artiklar, delta i diskussioner och ge bilder "tummen upp"
  • Skapa din egen sida, eget fotoalbum och mycket mer

En nära tanke

Månadens fråga

Upplever du att fler män blir intresserade av andlighet?


Prenumerera på tidningen