Annons
Annons
Annons

Tidningen Nära på Instagram

Instagram
Annons
Annons

Näras meditationslista

Näras favoriter 1

Krönikören Per Ola (Jai) skriver att vi kan förändra oss till att bli mer hela när vi speglar oss i andra människor. Foto: Shutterstock

Det du ser är det du får!

Krönika
När vi betraktar andra så ser vi något – antingen något vi gillar eller något vi ogillar. Men det vi ser är inte den andre – det vi ser är något i oss själva. Andra människor är en spegel och vi reagerar på det vi ser.

Det sägs att man bara har några få sekunder på sig att göra ett gott intryck i ett nytt möte med en annan människa. Därefter har man placerat den andre i en ”box”. ”Hen är si eller så” och man gillar eller ogillar. 

Så fort vi reagerar eller agerar negativt i en tanke, känsla eller handling inför vad en annan människa gör eller säger, så är det något i oss som inte fungerar fullt ut. Vår reaktion är en signal till oss själva att vi har något vi kan eller bör ta itu med. 

Det är ingen slump att man säger att våra barn är våra bästa läromästare. Eller att vår fiende är vår bästa vägvisare. Det är genom mental och känslomässig smärta vi växer.

Likadant är det förstås med andra speglingar. När vi fylls av empati, förståelse och kärlek när vi ser andra människor så är det vår egen storhet som kommer fram. Våra tankar, känslor och vårt agerande i dessa stunder är beteenden inom oss som vi odlat.

De har inte kommit av sig själva, vi har själva förvärvat dessa. Vi har gjort upp med svårigheter inom oss och skapat grogrund för sanningen om oss själva – att vi är gudomliga. 

Så genom att vi kan spegla oss i andra så ger vi oss själva möjligheten att se hur väl vi lyckats förändra oss och var vi behöver jobba vidare med oss själva så vi kan bli mer hela. De som gjort detta under en längre tid kommer till slut till insikt om ”den seende” inom sig – det vill säga själen. 

Efter att skalat av lager för lager uppenbaras skönheten likt lotusblomman som växer i träsket. Vi har kommit hem till den som vi är!

Fortfarande kan dömande, värderande och andra mentala och känslomässiga beteenden dyka upp. Men jämfört med de stora 20 meter djupa hålorna är de nu som små gropar i vägen – man snubblar till men går sedan vidare.

Per Ola (Jai) Thornell

Annons
Text: Per Ola (Jai) Thornell
Foto: Shutterstock
Publicerad: 2016-03-01

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du måste vara inloggad för att delta

Inte medlem än?

Som medlem kan du...

  • Kommentera artiklar, delta i diskussioner och ge bilder "tummen upp"
  • Skapa din egen sida, eget fotoalbum och mycket mer

En nära tanke

Månadens fråga

Upplever du att fler män blir intresserade av andlighet?


Prenumerera på tidningen