Annons
Annons
Annons

Tidningen Nära på Instagram

Instagram
Annons
Annons

Näras meditationslista

Näras favoriter 1

Tillsammans med sin fru Samya ska Per Ola (Jai) börja äta nyttigare och en mer vegansk mathållning. Foto: Shutterstock

En ny start

Krönika
I skrivande stund är min älskade livspartner och stora kärlek i livet iväg på en kurs i Levande Föda. Nej, man äter inte djur som lever om nu någon skulle få för sig det.

Levande föda innebär att man äter groddad mat, dricker Rejuvelac som är en probiotisk dryck som man gör på fermenterat vete, råg, korn eller t ex bovete. När vi träffades för många år sedan så ville Samya att vi skulle gå in för just detta. 

Efter tre dagar så satt jag vid middagsbordet och grät. Jag var fullständigt eländig och mådde inte alls bra och orkade inte stå ut med denna kraftfulla mat som renade min kropp. Jag förstod att jag behövde det, men det gick bara inte.

Levande föda är en grund i Raw Food. Vetegräs-shots, groddade frön och nötter, fermentering av grönsaker och andra ingredienser som naturligtvis aldrig är upphettad så att näringsämnen eller enzymer försvinner. 

Jag måste erkänna, Levande Föda och Raw Food är inte helt min grej att gå hela vägen in i. Men jag har bestämt för att jag ska ta min mat lite mer på allvar när Samya kommer hem. Tillsammans ska vi skapa goda juicer och smoothies, groddat, fermenterade grönsaker i kombination med vegansk mathållning. 

Sedan behöver jag få upp flåset lite :). Yogan har numera sin naturliga plats i mitt liv men den där magen som dök upp vid i vintras känner jag mig inte bekväm med. 

Jag bryr mig inte om vad andra tycker, det är bara jag själv som tycke den sitter i vägen och ur hälsosynpunkt så ser jag hellre att den är så liten som möjligt. Så det blir till att ut och gå mer i naturen som nu vaknar på allvar.

Vi har förmånen (?) att ha en trädgård med mycket nässlor och dessa späda plantor som kommer nu är så otroligt nyttiga. Kanske kan jag kombinera trädgårdsarbete med nyttig mat? Oavsett hur det kommer att gå så är en ny start på gång och jag ser fram emot detox och middagar där jag slipper sitta och gråta. 

Per Ola (Jai) Thornell

Annons

Vill du läsa fler krönikor av Per Ola (Jai) Thornell? Köp hans fina krönikebok i Nära Shop! 


Text: Per Ola (Jai) Thornell
Foto: Shutterstock
Publicerad: 2016-05-17

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du måste vara inloggad för att delta

Inte medlem än?

Som medlem kan du...

  • Kommentera artiklar, delta i diskussioner och ge bilder "tummen upp"
  • Skapa din egen sida, eget fotoalbum och mycket mer

En nära tanke

Månadens fråga

Upplever du att fler män blir intresserade av andlighet?


Prenumerera på tidningen