Annons
Annons
Annons

Tidningen Nära på Instagram

Instagram
Annons
Annons

Näras meditationslista

Näras favoriter 1

Etik behövs i medialt arbete

4
Krönika
Däckhandlarna har det, vårdpersonalen har det, frisörerna har det – ja de flesta verksamhetsområden har det. Men inte de inom det mediala eller andliga området. Vad undrar du? Jo, ett branschförbund!

människor håller varandra i hand, står i en ring på grön gräsmatta

Per Ola Thornell saknar ett branschförbund som granskar och kontrollerar de som arbetar inom det andliga området.

FOTO: SHUTTERSTOCK

 

Däckhandlarna har det, vårdpersonalen har det, frisörerna har det – ja de flesta verksamhetsområden har det. Men inte de inom det mediala eller andliga området.
Vad undrar du? Jo, ett branschförbund!

Det finns ingen etisk nämnd, ingen myndighet som kontrollerar eller övervakar vad vi sysslar med. Det tycker jag är bedrövligt! Många av de människor som söker vår hjälp är människor i sorg eller som på annat sätt befinner sig i olika jobbiga situationer. Och vilka kvalifikationer har vi för att ta emot dem?

Att vara medial innebär inte med automatik att vi är bra på att ta hand om de vi möter! Tänk dig en polis, präst eller sjukvårdspersonal utan utbildning i hur man möter och bemöter människor?

Inte sällan hör vi talas om stolligheter att till exempel andevärlden pratar om kommande sjukdomar eller förutspår död.
Eller att sittern har lockat till sig osaliga andar som klibbar sig fast vid dem.
Eller att de burit sig illa åt i sitt förra liv och det är därför de sitter i rullstol i detta.

Ja, listan kan göras lång. Jag blir lite mörkrädd faktiskt. För det första så skulle andevärlden aldrig komma med annat än kärleksfulla budskap, även om det ibland kan vara tuffa sådana.

För det andra så måste det finnas relevans eller bevisföring i både presentation och budskap. Jag menar att om man verkar inom det mediala eller andliga området så bör man gå i egen handledning eller regelbunden terapi så att man inte projicerar sina egna värderingar, rädslor eller trosuppfattningar på sin sitter.

Om vi som arbetar med det vi gör tar ansvar för oss själva och det vi vill åstadkomma – då är vi en bra bit på väg.

Annons

 

Och i framtiden hoppas jag att vi kan arbeta för att få en etisk nämnd eller branschorganisation som kan samla de seriösa och som kan hålla uppsikt över resten.

En del skeptiker arbetar stenhårt på att förbjuda det vi sysslar med. Det vore förfärligt om de skulle lyckas. Låt oss istället hjälpas åt att visa att vi är många som är både seriösa och duktiga.

 

Per Ola Thornell

Publicerad: 2012-05-29

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

4
29 maj 2012 15:03
Ja du kloka Per Ola, så rätt du har.
29 maj 2012 21:37
Den andliga branschen hör hemma inom psykiatrin.
31 maj 2012 11:15
Tack för en mycket viktig krönika! Flera utbildningsanordnare i Sverige är tack och lov, sakta men säkert, på väg att åtgärda delar av det du tar upp. Exempelvis så ingår handledning på Akademins mediumutbildning www.akademin.net.
4 jun 2012 22:13
De var de bästa jag läst på länge. Så många som säger hur medialt duktiga de är och bara vill sälja sina egna produkter utan ansvar till att en männsika faktist behöver positiva ord, utan att höra de är karma etc etc.
Skriv kommentar
Du måste vara inloggad för att delta

Inte medlem än?

Som medlem kan du...

  • Kommentera artiklar, delta i diskussioner och ge bilder "tummen upp"
  • Skapa din egen sida, eget fotoalbum och mycket mer

En nära tanke

Månadens fråga

Upplever du att fler män blir intresserade av andlighet?


Prenumerera på tidningen