Annons
Annons
Annons

Tidningen Nära på Instagram

Instagram
Annons
Annons

Näras meditationslista

Näras favoriter 1

Krönikören Per Ola (Jai) Thornell vill att fler ska släppa myten om att blod är tjockare än vatten. Foto: Shutterstock

Familj är inte något man har, det är något man skapar!

Krönika
Det finns ett citat som lyder ”Bättre en granne som står dig nära, än en broder som står dig fjärran”. Jag kan inte annat än att hålla med!

I stora delar av livet har jag gått i tron, precis som de flesta andra, att ”blod är tjockare än vatten”. Jag har fått höra från barnsben att jag ska hedra min moder och fader – det kristna budskapet som blivit som ett slagträ fyllt av skuld och skam. Jag är också uppväxt med samhällets syn på kärnfamiljen och myter om hur jag förväntas vara i den.

Sanningen är – att dessa myter om den perfekta familjen, förväntningar och krav – inbillade som verkliga, inte gjort annat än trycka ner mig. Jag har stått ut med tidigare familjemedlemmars verbala och känslomässiga kränkningar eftersom de kommit just ifrån någon där ”blod är tjockare än vatten”. Från familjen där man förväntas hålla ihop. 

Men om nu familjen är så viktig, varför ska man då stå ut med att ta skit inom den? Jag vet inte hur många terapitimmar jag fått gå igenom för att ta mig igenom dålig självkänsla, traumatiserande upplevelser från barnsben och föreställningar om mig själv som inte var sanna som exempelvis att det varit fel på mig. 

Familjen är ingen plats att vara i om man inte blir respekterad och korrekt behandlad. Man kan inte kräva att bli älskad och respekterad för den man är i en familj. Men då ska man heller inte vara kvar i den familjen. 

Man är inte mamma, pappa, bror eller syster. Det är roller som man agerar i. Att vara pappa, mamma, bror eller syster är något man gör och visar att man är. Det är inga titlar som innebär rättigheter på något sätt. Man kan inte äga någon annan!

Om familjemedlemmar inte respekterar dig – så välj bort dem. Det spelar ingen roll om det är din pappa, din man, din fru eller ditt barn. Låt dörren vara öppen att få komma tillbaka om du känner att det är rätt och under förutsättning att de ändrat på sig. 

Det finns gott om andra människor som kommer att vara villiga att älska dig för den du är just nu, som är villiga att visa kärlek och omtanke om dig. Var med dem istället. 

En familj är inte begränsad till de du växt upp med eller bor med. En familj är de människor som du kan skapa starka band med och där du tillåts vara den du är, där dina åsikter respekteras, där dina intressen uppmuntras, där du blir sedd och hörd. 

Släpp myten du med och skapa familjeband med de som vill istället för de som inte vill!

Per Ola (Jai) Thornell

Annons
Text: Per Ola (Jai) Thornell
Foto: Shutterstock
Publicerad: 2016-04-19

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du måste vara inloggad för att delta

Inte medlem än?

Som medlem kan du...

  • Kommentera artiklar, delta i diskussioner och ge bilder "tummen upp"
  • Skapa din egen sida, eget fotoalbum och mycket mer

En nära tanke

Månadens fråga

Upplever du att fler män blir intresserade av andlighet?


Prenumerera på tidningen