Annons
Annons
Annons

Tidningen Nära på Instagram

Instagram
Annons
Annons

Näras meditationslista

Näras favoriter 1

Finns det verkligen bra stress?

5
Krönika
Har du också hört att lite, ”positiv” stress är bra för oss? Den sägs göra oss skärpta och alerta. Det tror inte jag på.

tre avslappnade männsikor som ligger barfota på en grönskande äng

Positiv stress fungerar på samma sätt för kroppen och hjärnan som all annan stress. Mediet Per Ola Thornell menar att vi borde ta det lugnt med stressen.
FOTO: SHUTTERSTOCK

 

Har du också hört att lite, ”positiv” stress är bra för oss? Den sägs göra oss skärpta och alerta. Det tror inte jag på. Det är som tidningsartiklarna om hjärtspecialisten som säger att ett glas vin om dagen är bra för hjärtat. Må så vara, men varför frågar ingen leverspecialisten vad han eller hon tycker?

 

När kroppen upplever en känsla så tror hjärnan att det som sker är sant. Ser du en skräckfilm och blir rädd, så tror hjärnan att det är fara på färde och sätter igång fly- och fäktasignaler i kroppen.

 

Så när vi stressar ”positivt” så kan inte hjärnan skilja på OM det är sant eller ej. Resultatet blir detsamma och till slut mår vi inte bra.

Annons

 

Det autonoma nervsystemet är det system som gör att du exempelvis kan gå, äta eller andas utan att du tänker på det. Det autonoma systemet är uppdelat i det parasympatiska och sympatiska nervsystemet.

 

Det sympatiska är kroppens ”gasa”-system och det parasympatiska är kroppen ”bromsa”-system. När du stressar så är det en signal för kroppen att gasa, det vill säga att aktivera det sympatiska systemet. Då stängs matspjälkningssystemet ner, immunförsvaret får stryk, adrenalin pumpas ut i kroppen, kortisolproduktionen störs och sakta men säkert så blir vi energilösa och sjuka.

 

Att stressa under lång tid är som att gå ut och sätta sig i bilen, lägga växeln i friläge, trampa gasen i botten, rusa motorn för fullt och sedan sitta så tills motorn kollapsar. Och vem skulle få för sig att göra det med sin bil? Men vi ”stålmänniskor” tycks tro att vi orkar allt utan att gå sönder…

 

Att släppa på gasen innebär att tillåta sig att ta det lugnt ofta, att släppa måsten och krav. Mirakel kan ske i kroppen bara genom att vi gör detta fem minuter under dagen. Men vi behöver också få vila från stress och alla borden under längre sammanhängande perioder.

Att meditera, utöva Mindfulness, gå en runda med hunden och andas är ett bra sätt att göra sig medveten om stressen i kroppen.

 

Så här tänker jag ibland när jag tappat bort mig i stressen – om jag dör nu knall och fall, vilka problem eller situationer som jag tror jag måste fixa nu, löser sig inte då av sig själv?

 

Bara den tanken får mig att släppa taget om stressen och även om det kan ta en stund ibland att landa, så vet jag att det är viktigt det. För jag är värd ett bra mående. Och det är du med!

 

Per Ola Thornell

Publicerad: 2012-10-23

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

5
23 okt 2012 12:05
Tacktacktack för detta inlägg i debatten om "positiv stress". Ibland tror jag människan är ovanligt korkad, eller sväljer allt som kan förklara eller försvara stressen över huvudtaget. Jag har varit ovanligt korkad som har trott på detta att "lite stress är alltid nyttigt" vilket har resulterat i tre vändor in i den berömda väggen. Idag kan jag inte göra någonting. Kände dock hela tiden att det var fel men om jag påstod att jag inte orkade mer så var jag L A T. Har nu varit sjukskriven i snart 11 år! Eva
23 okt 2012 21:37
Intressant inlägg det här! Jag brukar också försöka mig på någon avslappningsövning.Healing har hjälpt mig mycket mot stress.Men än har jag ännu en lång väg att gå...
25 okt 2012 12:50
Tack Magnus och Eva för era inlägg :)
25 okt 2012 18:56
Tack själv Per Ola! :)
2 nov 2012 20:39
Jag var också utbränd och deprimerad och såg livet mörkt efter att kroppen chockades utav panik attacker och yrsel och försämrat minne.Mina föräldrar fick ta hand om mig.Lyckopiller skrevs ut och jag var förtvivlad.Är en känslo människa men de är inte lätt att säga stop till sig själv.Att släppa överdrivna krav. Lära sig säga nej så att man kan prioritera in sådant man själv vill.
Skriv kommentar
Du måste vara inloggad för att delta

Inte medlem än?

Som medlem kan du...

  • Kommentera artiklar, delta i diskussioner och ge bilder "tummen upp"
  • Skapa din egen sida, eget fotoalbum och mycket mer

En nära tanke

Månadens fråga

Upplever du att fler män blir intresserade av andlighet?


Prenumerera på tidningen