Annons
Annons
Annons

Tidningen Nära på Instagram

Instagram
Annons
Annons

Näras meditationslista

Näras favoriter 1

Följ naturens stilla rytm

2
Krönika
Hösten är en tid då naturen släpper taget om det gamla och förbereder sig för vila. I skogen där jag bor visar träden alla sina vackra färger och det doftar himmelskt.

kvinna som avbrutit sin cykeltur för att sätta sig vid ett träd och bara vara

Per Ola Thornell tycker att vi borde lära av naturen och därmed ta det lite lugnare och vila mer under höst- och vintermånaderna.

FOTO: SHUTTERSTOCK

 

Hösten är en tid då naturen släpper taget om det gamla och förbereder sig för vila. I skogen där jag bor visar träden alla sina vackra färger och det doftar himmelskt.

 

Jag har ofta tänkt att djur och natur följer den naturliga rytmen medan vi människor kör på som vanligt. Vår, sommar, höst och vinter gör vi som vi brukar.

 

Vi går upp vid samma tid på dygnet och vi jobbar lika länge och försöker hålla tempot uppe. Rutinerna är de samma dag för dag oavsett årstid. När semestern kommer så ser vi fram emot ledigheten, som ibland blir allt annat än det.

Annons

 

När morgnarna blir mörkare så känner de flesta av oss motstånd att stiga upp. Energin under höst och vinter blir lägre hos oss och vi är mindre produktiva. Men plikten kallar och vi måste ju få in pengar till hyra och mat, så vi knallar upp och tar oss i kragen. Vi gör motstånd mot den naturliga rytmen. Kanske skulle vi må bättre av att följa rytmen lite bättre?

 

Ta fram almanackan och se vilka inplanerade saker du kan stryka. Ställ frågan till dig själv medan du stryker i ”göra-listan” – vilket är viktigast alla måsten eller att må bra?

 

Köp hem lite extra ljus och några nya goda teer och låt TV:n vara avstängd. Läs istället en god bok eller meditera en stund med hjälp utav en CD.

 

Själv brukar jag äta lite extra kosttillskott under hösten och vintern. Rysk rot, c-vitamin och zink håller humöret uppe och förkylningarna stången. Känner du dig deppig så kosta på dig lite ekologisk, ren mörk choklad. Det ger dig lusten tillbaka.

 

Det finns förstås hundra andra sätt att följa naturens flöde och rytm och samtidigt klara det som är viktigt under höst och vinter. Gör det på ditt sätt så det passar dig.

Har du tips och idéer hur du gör för att följa naturens rytm så mycket som möjligt, så skriv inlägg här i samband med krönikan. Just ditt tips kan göra skillnad för någon annan!

 

Per Ola Thornell

Publicerad: 2012-10-30

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

2
30 okt 2012 07:28
Jag tränar. Det får jag energi av även om det är jobbigt att ta sig i väg... Jag går så att jag klär på mig träningskläder och sticker i väg utan att tänka!! Jag bara gör det helt enkelt. Ibland blir man ju sådär trött och tycker det är värsta pinan att komma i väg... Klä bara på dig och åk! Tänk inte så mkt... Man behöver inte träna som en elitidrottare! En eller ett par gånger i veckan är bättre än inget!
5 nov 2012 18:59
Hej Jaana! Tack för ditt tips!
Skriv kommentar
Du måste vara inloggad för att delta

Inte medlem än?

Som medlem kan du...

  • Kommentera artiklar, delta i diskussioner och ge bilder "tummen upp"
  • Skapa din egen sida, eget fotoalbum och mycket mer

En nära tanke

Månadens fråga

Upplever du att fler män blir intresserade av andlighet?


Prenumerera på tidningen