Annons
Annons
Annons

Tidningen Nära på Instagram

Instagram
Annons
Annons

Näras meditationslista

Näras favoriter 1

Näras krönikör Per Ola Thornell anser sig inte tillhöra någon speciell religion. Han föredrar att vara fri och öppen. Foto: Shutterstock

Gud verkar inom dig

1
Krönika
Just nu är jag inne i en period där mitt förhållande till min högre kraft, det vill säga Gud, håller på att förändras. Till och från under femton år har jag funderat på och utvecklat den här relationen.

Jag anser mig vara väldigt lite religiös i den meningen att jag varken ser mig som kristen, muslim eller buddhist. Jag föredrar att vara fri och öppen. I svåra stunder har kontakten varit mer intensiv och jag har bett om hjälp, råd och allt möjligt, även det som varit omöjligt.

 

Periodvis har jag inte ägnat en sekund åt Gud vilket resulterat i att mitt ego fått växa och jag har spelat Gud själv. Det har inneburit att jag ”fått på öronen” varje gång. Inte av Gud, utan för att mitt uppblåsta ego förstört för mig själv och andra.

Efter den senaste gången då jag inte landade på fötterna, utan mer på knä så har jag gjort allt för att hålla nacken böjd med välsmorda gångjärn. Och något har hänt. Den gången verkar polletten ha trillat ner hela vägen (får jag hoppas) i hjärtat.

Jag blev plötsligt medveten om att jag, trots goda föresatser, sett på Gud som något utanför mig. Men om jag är Guds skapelse, vilket jag tror, så är ju Gud i mig. I varje cell, i varje beståndsdel, hjärtslag, tanke och andetag. Så om Gud, eller gudomligheten finns i mig, varför då inte bara släppa fram denna?

Om jag ställer mig själv (egot) åt sidan och frågar mig varje dag ”vem vill jag vara” så vill jag, i varje tanke, känsla och handling låta Gud verka genom mig. Jag inser att jag både behöver vara medveten och träna på detta för att inte låta mitt ego få för stor plats, men det är det värt.

Annons

 

Jag behöver inte klara det och jag behöver inte vara perfekt – det är mänskliga tankar. Gud låter mig vara som jag är, det är perfekt nog. Men det känns så skönt att veta att jag inte är separerad från Gud. Gud är inom mig, jag har bara letat på fel ställe.

Och det är lite typiskt oss människor. Vi letar utanför oss själva efter lösningen och lyckan när det hela tiden finns inom oss. Det heter visst insikt.

 

Per Ola Thornell

Text: Per Ola Thornell
Publicerad: 2013-08-26

Relaterade artiklar

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

1
27 aug 2013 11:39
Känner igen mig i det du skriver. Mitt ego kretsade i mitt huvud till 100% för jag tog kontrollen över sådant jag inte kunde förändra. Ilska och rädsla tog makt och låste in mig helt och hållet. Allt skulle vara på mina villkor, vilket inte höll. Fick mig en avhyvling och det behövdes för att vakna till. All min ilska och rädsla berodde inte på personen utan på mig. Därför kände jag som gjorde. Personen speglade en del av mig, som jag, inte tyckte om. När jag insåg det tog jag ett steg tillbaka och tittade på det och kände hur min högre kraft kom tillbaka med kärlek och lugn. Exakt vad min högre makt är spelar ingen större roll, det är i alla fall inte jag heller som är en högre makt. Tack och lov. :-) Letar också utåt efter trygghet, inte konstig, man får ångest. :-) en inre trygg kärna bor inom mig och den behöver växa, eftersom där ärr mitt sanna jag. Skulle kunna skriva hur mycket som helst om det här, men stannar här.
Skriv kommentar
Du måste vara inloggad för att delta

Inte medlem än?

Som medlem kan du...

  • Kommentera artiklar, delta i diskussioner och ge bilder "tummen upp"
  • Skapa din egen sida, eget fotoalbum och mycket mer

En nära tanke

Månadens fråga

Upplever du att fler män blir intresserade av andlighet?


Prenumerera på tidningen