Annons
Annons
Annons

Tidningen Nära på Instagram

Instagram
Annons
Annons

Näras meditationslista

Näras favoriter 1

Huvudet fullt av röster!

3
Krönika
Många frågar: "Vad är personlig utveckling?" Det är egentligen väldigt enkelt, det är allt som får dig att utvecklas personligen. Det är processer som gör att du får mer balans och harmoni i ditt liv, tillgång och acceptans till dina känslor, mår bättre, bygger starkare och tryggare relationer med personer i din omgivning. Ja, allt som får dig må bra. För det är väl en viktig del av livet?

Ung man står och funderar

För att kunna utvecklas som person måste man först lära känna sig själv. Och för att göra det så gäller det att lyssna på alla röster som finns i huvudet, föräldrars, syskons, politikers...
FOTO: SHUTTERSTOCK

 

Många frågar: "Vad är personlig utveckling?" Det är egentligen väldigt enkelt, det är allt som får dig att utvecklas personligen. Det är processer som gör att du får mer balans och harmoni i ditt liv, tillgång och acceptans till dina känslor, mår bättre, bygger starkare och tryggare relationer med personer i din omgivning. Ja, allt som får dig må bra. För det är väl en viktig del av livet?

 

Processen kan vara både insiktsfull och härlig, men också smärtsam och jobbig. Och det är som det ska. Vi försöker ibland slippa det jobbiga genom att lägga locket på eller försöka kontrollera vår omgivning, vilket på sikt är en dålig lösning eftersom det helt enkelt inte fungerar. För vi kan inte kontrollera livet, däremot kan vi släppa kontrollen och på så sätt få uppleva livets alla nyanser och ändå må bra.

Annons

 

För att kunna utvecklas som person måste man först lära känna sig själv. Känner du inte till dina tankar, känner du inte dig själv. Alltså är detta det första du måste bli medveten om. För att bli det, behöver du sätta dig ned i tystnad och lyssna på rösterna som finns inom dig. Här finns dina föräldrars röster, syskonens, politikernas, kollegornas – ja hela samhällets alla röster. Ibland är de samstämmiga, ibland motstridiga.

 

Om du ska hitta din egen röst, så lyssna i ditt hjärta! Undvik om du kan att värdera tankarna, bara observera dem och se vad de står för. Bli uppmärksam på vilka känslor du får kring tankarna: glädje, rädslor, oro och så vidare. Skriv gärna ner processen.

 

Ofta får vi prestationsångest när vi ska åstadkomma något, även när det gäller personlig utveckling. Det ska gå fort och vi ska lyckas med det vi företar oss. Inte sällan så blir resultatet ett annat än vad vi vill och vi känner oss misslyckade.

 

Vi har då glömt bort att för att få en personlig utveckling så behöver processen få finnas där. Den behöver mogna inom oss på alla plan, fysiskt, mentalt, känslomässigt och inte minst bli en sanning i vårt hjärta – i samklang med vår själ och högre jag. Då kan det vara bra att utrusta sig med tillit, tålamod och acceptans.

 

Det finns tre bra deviser som jag vill dela med mig av och som beskrivs i boken ”Wabi Sabi” av Agneta Nyholm Winqvist:

• Ingenting varar för evigt
• Ingenting är perfekt
• Ingenting blir någonsin färdigt

 

När jag ser tillbaka på min egen utveckling så har den alltid pågått, ibland mer och ibland mindre. Jag har upplevt att jag gått bakåt i utvecklingen, men ibland också tagit jättekliv framåt. Vissa perioder har det stått stilla medan andra varit mer intensiva. Min erfarenhet säger mig att när jag upplever motstånd i livet, då är det dags igen att sätta fart och se vad som döljer sig inom mig. Och när det är flöde – ja, då är det bara att luta sig tillbaka och njuta så länge det varar!

 

Per Ola Thornell

Publicerad: 2012-03-13

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

3
24 mar 2012 14:47
Och allting är precis som det ska vara :o)
27 mar 2012 10:16
Ja du Per Ola, det du skriver är så sant och riktigt. Det tar tid och måste få ta tid. Det gör ibland så ont och är så smärtsamt att man tvivlar på att komma igenom allt. Men på något vis går det. Tack för det du skriver, det är en tröst i sig. MVH Ib
27 mar 2012 18:04
Ja det kan göra riktigt ont Ibbanc. Och jag tror att det är viktigt att det får göra det eftersom smärtan bär ett budskap till oss. Och som du skriver, Vandraren, - allt är precis som det ska vara. Vi kan inte sträva efter att leva, vi blir levda och när vi accepterar att vi blir levda av livet, då lever vi. :D /Per Ola
Skriv kommentar
Du måste vara inloggad för att delta

Inte medlem än?

Som medlem kan du...

  • Kommentera artiklar, delta i diskussioner och ge bilder "tummen upp"
  • Skapa din egen sida, eget fotoalbum och mycket mer

En nära tanke

Månadens fråga

Upplever du att fler män blir intresserade av andlighet?


Prenumerera på tidningen