Annons
Annons
Annons

Tidningen Nära på Instagram

Instagram
Annons
Annons

Näras meditationslista

Näras favoriter 1

Jag gör mitt bästa

7
Krönika
Att leva i nuet handlar för mig om mer än att försöka vara närvarande här och nu. Det handlar om att leva, inte bara överleva. Vår vardag blir ofta en del av kampen för att överleva och livet blir ofta det som pågår medan vi letar efter det. Rätt vad det är så är man 30, 40, 50, 60, 70 och en dag tar det slut.

Siluetten av ett par under klar stjärnhimmel

Att föreställa sig att morgondagen inte finns kan hjälpa till att hitta en större känsla av närvaro i nuet.
FOTO: SHUTTERSTOCK

 

Att leva i nuet handlar för mig om mer än att försöka vara närvarande här och nu. Det handlar om att leva, inte bara överleva. Vår vardag blir ofta en del av kampen för att överleva och livet blir ofta det som pågår medan vi letar efter det. Rätt vad det är så är man 30, 40, 50, 60, 70 och en dag tar det slut.

 

Så jag försöker tänka så här; Hur skulle min dag se ut om i morgon inte fanns? Vad skulle jag göra annorlunda? Vem skulle jag besöka, krama, be om ursäkt? Vad skulle jag lägga min tid på? Hur skulle jag vilja må idag om i morgon inte fanns?

 

Så tänker jag ibland. För sällan kanske, men dock gör jag det ibland. När jag gör det så är det inte för att jag är tungsint, nej det handlar mer om att ifrågasätta mina tankar och beteenden. Att leva i stunden, fullt ut är en önskan som jag har. Att känna frihet, att uppleva sinnesron i kärleken till det som är viktigast i livet – mig själv och mina nära och kära. Och genom att träna Mindfulness och kombinera detta med att affirmera positiva tankar, att stanna upp och "tänka efter" så närmar jag mig detta tillstånd av att uppleva nuet fullt ut.
 
Om i morgon inte finns så vill jag berätta att jag gjort mitt bästa. Att jag älskar mina barn, min fru och hennes barn mer än alla stjärnor på himlen. Jag vill be alla människor jag mött i livet vid olika tillfällen, även närmare relationer, om ursäkt för beteenden jag haft och som skadat dem på ett eller annat sätt.

Annons

 

Jag vill tacka alla människor som visat mig sin kärlek och som hjälpt mig i livet – även er som jag påstått vara mina fiender. Det var inte sant, ni har varit mina läromästare som hjälpt mig att utvecklas. Det finns mycket som jag skulle vilja ha gjort annorlunda men jag ångrar inget eftersom det är meningslöst. Jag är så tacksam för allt som varit, är och vad som komma skall. Jag är också tacksam för att jag får känna mig värdefull och kärleksfull inför mig själv.
 
Sannolikheten att i morgon inte ska finnas är förstås liten, men jag väljer ändå att känna in och uppleva det jag skrivit. För det hjälper mig att vara närvarande i livet jag vill leva.

 

Per Ola Thornell

Publicerad: 2012-02-21

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

7
21 feb 2012 11:50
Vilken fin text att läsa. Jag har precis upptäckt mindfulness och jobbar på att vara närvarande här och nu. Inte alltid lätt, men man mår så bra när man lyckas. Tack för en bra tidning med många tips och råd. Kram Helena.
21 feb 2012 17:37
Så fint och bra skrivet!
21 feb 2012 19:31
Sanna ord så borde vi alla leva
21 feb 2012 21:17
TACK Per-Ola för att du påminner mig <3 att välja att leva igår eller i morgon gör att vi missar dagens guldkorn som verkligen är av värde. stanna upp och njuta,våga le trots mörka stunder. att våga leva i nuet, ta oss tid att stanna upp, fånga dagen som vi så många gånger hört. vad betyder detta egentligen? mitt syn är att det är så olika och det är inte lätta att ge ett enkelt svar pga av att vi är alla unika människor som livet färgat olika. det jag uppskattar mest kan betyda något helt annat för min näste medmänniska. så vad är viktigt för mig är kanske mindre viktigt för dig och vise versa. det fina med de hela att det finns inget facit utan var och en av oss kan blicka inåt och se vad som är viktigt just för mig. så tack än en gång för att du delar med dig som skapar eftertanke hos mig vad som betyder mest i mitt liv. väl mött och på återseende. kram hilde>
22 feb 2012 15:42
Det handlar mycket om att se möjligheterna att våga kliva ur ekorrhjulet och vara spontan
22 feb 2012 16:25
Ja som du säger Emelie så handlar det om att vara och leva just nu och inte tänka på allt som varit och komma ska...nej man måste lära sig att leva i nuet och ta till vara varje dag som erbjuds. Och efter många törnar i livet så har jag faktiskt börjat inse att det är så, man kan inte gräma sig över om man handlat rätt eller fel eller skulle gjort på ett annat sätt, eller varför hände det osv...Men det är svårt att bli kvitt i vissa skuldkänslor man hade när det var som värst. Men det är nog så att varje människa går igenom en viss fas här i livet och olika känslor. I mitt fall död och bedrövelse, sjukdom kärlek på nytt och barnen som var en smärtsam historia där fadern gick bort.Men jag försöker att leva just nu och ta vara på dagen. Man ska komma ut ur sitt skal och våga ta för sig av livet och bara gå vidare.
23 feb 2012 19:31
Tack för era reflektioner :)
Skriv kommentar
Du måste vara inloggad för att delta

Inte medlem än?

Som medlem kan du...

  • Kommentera artiklar, delta i diskussioner och ge bilder "tummen upp"
  • Skapa din egen sida, eget fotoalbum och mycket mer

En nära tanke

Månadens fråga

Upplever du att fler män blir intresserade av andlighet?


Prenumerera på tidningen