Annons
Annons
Annons

Tidningen Nära på Instagram

Instagram
Annons
Annons

Näras meditationslista

Näras favoriter 1

Mörkret i världen minskar. Världsfattigdomen minskar, spädbarnsdöden minskar och befolkningstillväxten är långsammare. Vi lever i det fredligaste århundradet i mänsklighetens historia, konstaterar Jai i sin krönika.

Jag hade fel!

Krönika

Under en lång tid har jag påstått att det som vi benämner som mörkret i världen ökar och att det inte är så konstigt eftersom ljuset också ökar. Allting i universum eftersträvar balans. Media rapporterar förstås bara det mörka så att vi kan sitta på våra kammare och vara rädda för terrorister, presidenter, krig, olyckor, våldtäkter och allehanda elände.

Men jag måste erkänna – jag har haft fel hela tiden. Mörkret ökar inte i takt med att ljuset gör det. Faktum är att mörkret minskar, och det rejält. Världsfattigdomen minskar, spädbarnsdöden minskar och befolkningstillväxten är långsammare. Vi lever i det fredligaste århundradet i mänsklighetens historia.

Under 2015 var det inte fler som blev utsatta för brott i Sverige än under 2005.

Antalet anmälda brott är fler nu för tiden men antalet brott som faktiskt sker är inte fler än i slutet av 1900-talet. Antalet döda i terrorattentat har minskat drastiskt de senaste 40 åren. Positive Peace Index förbättrades med 1,7 % mellan 2005 och 2015 och vi har inte mindre fred i dag än 2009. Utrotningshotade djur som tigern och jättepandan ökar i antal igen, ekologiskt jordbruk ökar och cirkulär hållbar ekonomi och produktion ökar markant.

Visst, 65 miljoner människor är på flykt – det är en humanitär katastrof. Samtidigt har siffrorna sedan 1990 pendlat mellan 35-50 miljoner/år vilket i sig är ofattbara siffror. På grund av kriget Syrien märker vi i Europa av detta mer nu än tidigare. Och visst – det finns bostadsområden i Sverige som är både farliga och fyllda av kriminella – men det är på begränsade ytor och i områden som i årtionden varit problemområden.

Varför har vi då en sådan skev bild av verkligheten? Jo, för att det är det som rapporteras till oss via nyheter. Rädsla säljer bättre än kärlek. Rädsla säljer lättare än kärlek för att rädslan är så närvarande i våra samhällen – rädslan för att dö, för att bli sjuk, för att förlora jobbet, hus och hem. Vi känner oss separerade från varandra och livet blir en kamp som handlar om överlevnad – så vi väljer att se mörkret framför ljuset. Ändå finns ljuset där och vi behöver bara vända oss mot det. Fokusera inte på skuggan, fokusera på ljuset.

Så jag hade fel – mörkret ökar inte, det minskar. Varför? Förmodligen för att vi redan nått den kritiska punkten där tillräckligt många människor vaknat upp och ändrat sitt medvetande – och det vi skickar ut, det får vi tillbaka!

Namasté
Jai

Annons

 

Källor: SCB, Human Development Index, Global Monetoring report, UNHCR, OECD, Brottsförebyggande Rådet, Nationella Trygghetsrådet, Försvarshögskolan, WWF.

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock
Publicerad: 2017-03-07

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du måste vara inloggad för att delta

Inte medlem än?

Som medlem kan du...

  • Kommentera artiklar, delta i diskussioner och ge bilder "tummen upp"
  • Skapa din egen sida, eget fotoalbum och mycket mer

En nära tanke

Månadens fråga

Tror du på ett liv efter döden?


Prenumerera på tidningen