Annons
Annons
Annons

Tidningen Nära på Instagram

Instagram
Annons
Annons

Näras meditationslista

Näras favoriter 1

Jag väljer "happy hour" i livet

6
Krönika
I sexton år har jag varit nykter alkoholist. Många tycker att jag borde vara stolt, men jag ser det inte så. Jag är tacksam, så oändligt tacksam.

kvinna i vitt linne som sträcker sig upp mot grönskande träd

Alkohol är förrädiskt. Per Ola vet. Men det var genom behandling och reflektion som han kom att komma mer i kontakt med sin andlighet – trots en bakgrund som ateist.
FOTO: SHUTTERSTOCK

 

I sexton år har jag varit nykter alkoholist.

Många tycker att jag borde vara stolt, men jag ser det inte så. Jag är tacksam, så oändligt tacksam. 

 

För det var inte så att jag hade ett val – jag var tvungen att sluta dricka eller att dö. 

För mig finns idag ingen ”happy hour” på krogen där en öl kostar 38 kronor. För mig kostar den mitt liv.

 

Ordet sprit är sprunget ur ordet spirit som betyder själ eller ande. På behandlingshem pratar man ofta om anden i flaskan. I Sverige så är cirka 10 % av den vuxna befolkningen beroende, det vill säga alkoholister.

Annons

 

Runt varje alkoholist finns i genomsnitt fyra personer som är drabbade. Det är anhöriga, arbetskamrater och vänner. Det betyder att cirka 2,5 miljoner svenskar är direkt eller indirekt drabbade av denna beroendesjukdom.

 

Det krävs bara två saker för att bli beroende. Gener som ärvs genom släkten. Och sprit. Eftersom sprit är en del av vår kultur, så trillar många dit.

Jag var en av dem.

 

Jag drack sällan för att bli full. Jag drack för att bli ”normal”. I början blev jag lugn, mådde bra, kopplade bort stress, blev glad och ibland också euforisk. Jag behövde inte mycket alkohol för att må bra, men hade jag väl börjat så slutade jag inte.

 

Dessvärre krävdes det större och större mängder för att försöka uppnå det där tillståndet som kom allt mer sällan. Till slut så brakade jag och fann mig efter en tid i behandling även på Anonyma Alkoholisters möte. Där pratade man om Gud och jag fick allergi över hela kroppen – jag var ju ateist!

 

Idag skrattar jag åt mig själv och är så innerligt tacksam för att jag kunde skapa mig en egen bild av Gud. Jag har hittat hem i en äkta andlighet, en sann kärlek och förhoppningsvis ödmjuk inställning till livet och existensen.

 

Andligheten i AA förde mig till andligheten inom spiritualismen och idag kan jag verka som medium, healer och terapeut inom det andliga området. Allt det skulle jag förlora igen om jag gick tillbaka till den kemiska andligheten.

Jag väljer "happy hour" i livet istället.

 

Per Ola Thornell

Publicerad: 2012-06-19

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

6
19 jun 2012 10:32
Alla gör vi olika resor. Tack för att du delade din. Tänkvärt att få ta del av den... Vår spritkultur är så självklar i Sverige. Vet själv att om man säger nej till ett glas vin/öl så undrar alla "varför?". I Sverige måste alla vara och göra lika. Ingen bra utveckling det där... Bättre om vi respekterar varandras olikheter och unika gåvor - och våra olika val i livet...
19 jun 2012 21:10
Hej ! Har själv varit nykter i 22 år och tycker idag att det är härligt att få vara med i livet och få uppleva det med alla mina sinnen. För mig är alkoholen inget jag vill ha i min kropp längre. Har många bakfyllor, dilerium och massa annat skit som påminner mig om hur jag en gång levde . Har förståelse för folk som fastnar i olika beroenden. Lätt att byta ut det ena med det andra. Önskar dom som vill ur skiten all kraft och styrka . Du vet väl om att du är värdefull ?! Kram från mig .
20 jun 2012 09:17
Jag har levde med barnens far i allt för många år med detta ljugande och smusslande...han valde spriten framför oss och idag har barnen som nu är vuxna ingen kontakt med honom pga att han fortfarande är i träsket. Sen tjugo år tillbaka är jag lycklig med en nykter alkoholist som är en gammal klasskamrat:-) Han är utbildad alkohol-och drogterapeut, ganska vanligt att det blir många som vill göra "payback till samhället. Sen tre veckor är vi lyckligt gifta och har firat våra 55-års dagar + vårt tjugo -års jubileum!! Ta en dag i sänder - det viktigaste först och det är DU!
22 jun 2012 23:38
Härliga kommentarer - tack. Allt gott till oss alla,
23 jun 2012 12:38
För 5 år sedan lovade jag mig själv att aldrig någonsin dricka en droppe alkohol så länge som jag lever! Fick mig en tankeställare efter en inflyttn.fest då jag blev väckt mitt i natten av att min son bad mig kliva upp för ngt hade hänt! Festen hade pågått fast jag låg och sov och min fd hade enl honom skojbråkat med min son men det hela slutade i rätten! Det var inte mitt fel men det handlade om min son!Man kan ibland anses konstig och knäpp när jag säger att jag är absolutist! Vi ska vara stolta och tacksamma för det beslut vi tagit att avstå ifrån alkohol! Kram till er alla
23 jun 2012 17:42
Tack för delningen och jag känner igen mig. Har varit nykter i 5 år tack och lov, en dag i taget. Var besatt av alkohol ca 30 år. Tack vare min personliga botten, AA-tolvstegsprogram och min högre makt lever jag ett tacksamt liv i dag.
Skriv kommentar
Du måste vara inloggad för att delta

Inte medlem än?

Som medlem kan du...

  • Kommentera artiklar, delta i diskussioner och ge bilder "tummen upp"
  • Skapa din egen sida, eget fotoalbum och mycket mer

En nära tanke

Månadens fråga

Tror du på ett liv efter döden?


Prenumerera på tidningen