Annons
Annons
Annons

Tidningen Nära på Instagram

Instagram
Annons
Annons

Näras meditationslista

Näras favoriter 1

Vi har alla ett ansvar för hur vi beter oss mot varandra, skriver krönikören Per Ola (Jai) Thornell. Foto: Shutterstock

Kränkta - är alla kränkta?

Krönika
Just nu verkar det vara på modet att känna sig kränkt. Det ger en chans att spy galla över andra i sociala media och i mainstream media. Alltid är det någon som blir kränkt över något; mammor som ammar sina barn offentligt, pepparkaksgubbar som inte ska finnas i Luciatågen och plåster som finns i för få hudfärger.

Vita män är kränkta och kvinnor är kränkta sexobjekt. Invandrare påstås få allt och Svensson blir kränkt. Flyktingar påstås få rättigheter som inte existerar och rasisterna blir kränkta. Våra pensionärer blir kränkta medan flyktingar äter gott och bor på slott.

Fackpampar gör av med medlemmarnas pengar på sprit och porr och medlemmarna blir kränkta. Vad få tänker på är följande; ”För att kränkning ska anses uppstå krävs att det är en attack mot någons integritet. Det krävs vidare att personen i fråga på något sätt värnar sin integritet och inte själv "bjuder in" till kränkningen”.

Har vi alla bjudit in till att bli kränkta? Ja det har vi menar jag! Vi har valt våra politiker, förtroendevalda och ledare själva. Vi har själva, var och en valt, vilken personlig utveckling vi ska ha! 

Ja man kan bli utsatt och drabbad och man kan bli kränkt i lagens mening – det vill säga utsatt för ett brott. Men det är inte samma sak som att uppleva rädsla för förändring eller att se en förvrängd verklighet påhittad av människor med politisk, rasistisk, religiös eller ekonomisk agenda. 

Det är en självpåtagen kränkthet som man väljer själv. Bara för att någon annan har en annan åsikt än en själv så blir man inte kränkt man väljer att bli kränkt. Man kan välja något annat än en känsla av offerskap som detta faktiskt är. Det betyder inte att andras beteende (upplevda eller verkliga) är okej. Absolut inte! 

Men det är inte hur vi har det, det är hur vi tar det! Det är bara att titta på vad som händer i en kö någonstans i Sverige där en person struntar i den och går före! Naturligtvis säger man inget utan skriver istället på Facebook. ”Vet ni vad som hände idag…?”

Det kanske är dags att se vad som är kränkande på riktigt och vad som inte är det. Och fråga sig; vem vill jag vara, hur vill jag må i den här situationen? Och vem ska få bestämma det?

När man känner sig kränkt så är det något inom en som inte står rätt till. Något i en är litet, osäkert och sönder. En dålig självkänsla. Men den vill man inte visa så istället så är man kränkt. Man gör sig till offer för andras handlingar eller åsikter. 

Att det finns män som antastar kvinnor är alltid fel. Att en del kvinnor påstår att alla män är potentiella våldtäktsmän är lika fel. Det heter inte negerbulle eftersom ordet neger är ett förlegat, nedsättande och förminskande ord. Vi lever år 2016 och det borde alla begripa. 

Känner man sig kränkt över att det numera heter chokladbulle så har man ett stort problem med sig själv. Och om man anser att alla män är potentiella våldtäktsmän eller att "mörkhyade män har det i blodet att antasta kvinnor" – då har man ett riktigt stort problem.

Vi har ett ansvar för hur vi beter oss mot oss själva och mot varandra. Och den enda som kan ta mitt ansvar är jag – både hur jag agerar mot andra och hur jag agerar mot mig själv när andra ”kränker” mig.


När vi känner oss kränkta så har vi förminskat oss själva och påvisat vår dåliga självkänsla. Och när vi märker det så kan vi välja att utveckla oss och växa. Så vi kan välja – antingen känner vi kärlek, tacksamhet och empati eller så väljer vi att känna oss kränkta. Väljer vi det sistnämnda så har vi ingen annan att skylla på än oss själva. 

”Ingenting utanför dig själv kan rädda dig; ingenting utanför dig själv kan ge dig frid. Men det här betyder också att ingenting utanför dig själv kan såra dig, eller störa din frid eller uppröra dig på något sätt.”
Citatet kommer från en kurs i mirakler.


Per Ola (Jai) Thornell

Annons
Text: Per Ola (Jai) Thornell
Foto: Shutterstock
Publicerad: 2016-02-16

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du måste vara inloggad för att delta

Inte medlem än?

Som medlem kan du...

  • Kommentera artiklar, delta i diskussioner och ge bilder "tummen upp"
  • Skapa din egen sida, eget fotoalbum och mycket mer

En nära tanke

Månadens fråga

Upplever du att fler män blir intresserade av andlighet?


Prenumerera på tidningen