Annons
Annons
Annons

Tidningen Nära på Instagram

Instagram
Annons
Annons

Näras meditationslista

Näras favoriter 1

Per Ola önskar dig en kärleksfull jul med samhörighet, glädje och empati för alla människor på vår jord. Foto: Shutterstock

Låt julen få vara kärlekens högtid

1
Krönika
Att som jag få växa upp i en familj där julhögtiden präglades av sprit och bråk, ger ingen känsla i vuxet liv av att julen är en glädjens högtid.

Men tack vare kärleksfulla människor senare i mitt liv så har jag faktiskt lärt mig uppskatta julen. Jag låter den vara en stark påminnelse för mig om allas vårt behov av gemenskap, samhörighet men också glädje och empati. 

Det finns massor av människor som av olika anledningar inte får uppleva detta. Inte en enda dag om året! På jorden finns tillräckligt för alla men fördelningen är skev och systemen sjuka. Så vill vi att andra ska få uppleva det vi själva får, så behöver vi dela med oss av det vi har.

Tiggaren, den hemlöse, fattiga barn – för någon av dem kan vi göra något. Om vi inte vet vad, så skänk en slant till de privatpersoner eller organisationer som arbetar med att hjälpa dessa. Att minska budgeten för julklapparna eller julmaten med 100 kr som sedan skänks bort kan göra underverk.

Utanför vår lokala mataffär sitter en yngre tiggare från Rumänien. Jag handlar ibland mat och dryck till honom i affären och även om vi inte kan prata med varandra, så finns där stunder av gemenskap och tacksamhet. 

Han har suttit med samma jacka sedan i somras. Jag kom att tänka på min fina skinnjacka fodrad med fårull som varit undanhängd de senaste åren eftersom den blivit för stor för mig.

Nästa gång jag ser honom så ska han få min jacka. Antingen så slipper han frysa eller så säljer han den för att få pengarna, det gör han som han vill – jackan är hans. 

Jag önskar dig och alla andra en kärleksfull och härlig jul! 

Per Ola Thornell

Annons
Text: Per Ola Thornell
Foto: Shutterstock
Publicerad: 2015-12-22

Relaterade artiklar

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

1
23 dec 2015 10:31
Gjorde samma sak förra julen. Utanför butiken satt en gammal kvinna i kylan. Tårna rann när ja såg henne körde hem packa ner ytterkläder ja inte använde och lämnade hon grät av tacksamhet. God jul Per-Ola. ❤️
Skriv kommentar
Du måste vara inloggad för att delta

Inte medlem än?

Som medlem kan du...

  • Kommentera artiklar, delta i diskussioner och ge bilder "tummen upp"
  • Skapa din egen sida, eget fotoalbum och mycket mer

En nära tanke

Månadens fråga

Upplever du att fler män blir intresserade av andlighet?


Prenumerera på tidningen