Annons
Annons
Annons

Tidningen Nära på Instagram

Instagram
Annons
Annons

Näras meditationslista

Näras favoriter 1

När jag sover, sover jag…

Krönika
Rubriken är hämtad från en text i låten ”Så enkelt är det”, av Börje Ring. Den handlar om en man som träffar sin far för att berätta om hur stressad han är i livet, att han inte får ihop det.

liten flicka med slutna ögon som koncentrerat luktar på en gul blomma

Att koncentrera sig på en sak åt gången kan låta enkelt, men för att lyckas så krävs det en hel del koncentration. Per Ola Thornell hittar lugnet genom mindfulness.
FOTO: SHUTTERSTOCK

 

Rubriken är hämtad från en text i låten ”Så enkelt är det, av Börje Ring. Den handlar om en man som träffar sin far för att berätta om hur stressad han är i livet, att han inte får ihop det. Hans far svarar med att berätta hur han gör. När han äter, äter han. När han sover, sover han. När han tänker, tänker han och så vidare.


Sonen blir förvirrad och svarar att det gör han med, men då svarar hans far att det gör han inte alls; när du sover, vaknar du, när du äter, jobbar du, när du tänker drömmer du…

 

När jag hörde den här låten första gången så hajade jag till och kände mig oerhört träffad. Visst är det så att vi sällan är närvarande i det vi gör. När vi är på väg någonstans så är vi ofta vid målet eller så tänker vi på något annat. Vi missar att blommorna slagit ut, vi missar skönheten där vi är. När vi äter läser vi tidningen eller pratar med någon så maten bara blir något vi skyfflar in för att bli mätta.

Annons

 

Genom att praktisera mindfulness i vardagen så har min närvaro inte bara blivit betydligt bättre. Jag mår bättre, jag har mindre stress, jag sover gott, när oron tar tag i mig så har jag övningar och erfarenhet av mindfulness så jag kan förhålla mig till utan att förlora fotfästet helt i stunden.

Närvaron i nuet, i det jag gör och hur jag mår, gör mig mer levande. Nyfiket kan jag utforska tankar och känslor och ofta se vilken illusion de är. För ofta, väldigt ofta är de inte sanna. De handlar ofta om en förmodad framtid som jag egentligen inte vet något om.

Genom närvaron ser jag verkligheten som den egentligen är och då kan jag också agera efter den. Den är inte alltid behaglig men om jag blundar för den så stannar den kvar.

Mindfulness innebär att möta allt som det är i stunden utan att nödvändigtvis värdera det. Och det ger mig förutsättningar att i stunden skapa det liv jag vill ha!

 

Per Ola Thornell

Publicerad: 2012-08-07

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du måste vara inloggad för att delta

Inte medlem än?

Som medlem kan du...

  • Kommentera artiklar, delta i diskussioner och ge bilder "tummen upp"
  • Skapa din egen sida, eget fotoalbum och mycket mer

En nära tanke

Månadens fråga

Upplever du att fler män blir intresserade av andlighet?


Prenumerera på tidningen