Annons
Annons
Annons

Tidningen Nära på Instagram

Instagram
Annons
Annons

Näras meditationslista

Näras favoriter 1

Krönikören Per Ola (Jai) förklarar de fem stegen inom Buddhismen som leder till ett fridfullt liv. Foto: Shutterstock

Peaceful Living – att leva i frid

Krönika
Att skapa frid och fred i det yttre innebär att vi först behöver skapa det först inom oss. Inom mindfulnessrörelsen och Buddhismen så pratar man ibland om fem steg till ett fredligt, fridfullt liv.

Dessa fem steg är:

1. Introspektion.
Att gå inåt är det rätta sättet att främja yttre fred. Att meditera och vara i linje med sitt sanna jag bygger en solid grund för lugn i ditt liv. Sitt i tystnad, andas och lägg märke till vad du blir medveten om. Din inre röst kommer att guida dig i ditt liv. Ta lite tid för att skriva ner vad du önskar uppnå med det fridfulla liv du önskar att leva.

2. Medkänsla.
Det kan inte finnas någon verklig fred utan en djup nivå av medkänsla för alla varelser. Observera skillnaden mellan att vara medkännande och att tycka synd om vilket är något helt annat. Medkänsla betyder att du har en djup förståelse för andra och önskar inget lidande för någon levande varelse.

3. Förlåtelse.
Att ha ilska och förbittring mot dem som har sårat dig kommer bara leda till mer sorg. Se vad du behöver göra för att förlåta och släppa taget. Allt i livet kommer till oss för att det finns något för oss att lära av. Se om du kan vara öppen för vilka nya möjligheter förlåtelsen kan ge dig.

4. Vänlighet.
Att vara kärleksfull och snäll mot alla varelser är ett säkert sätt att gå mot en fredligare värld. Den gyllene regeln är att behandla andra som du vill själv bli behandlad. Vad du lägger ut i världen, kommer du att få i ditt eget liv. Var den förändring du vill se i världen.

5. Acceptans.
Tillåt vad som finns i varje ögonblick. Att hela tiden önska att livet var annorlunda på något sätt, främjar enbart oro och ångest. Se om du i nuet kan vara öppen för det som är utan att ett behöva av att vilja ändra på eller fly ifrån det. Det som är, är det som är just nu. Allt går över oavsett om vi kallar det bra eller dåligt. 

Det är ingen som påstår att ovanstående steg är lätta. Men de behöver heller inte vara svåra. De blir vad vi väljer att se dem som. Träning och disciplin krävs för all utveckling – oavsett om vi vill lära oss bli en fantastisk kock eller andlig ljusbärare. 

All träning skapar stunder där vi misslyckas – se det som en del av träningen och att det kommer lärdomar. Fortsätt sedan träningen utan att döma dig själv. Och jämför dig inte med andra – att ha förebilder är bra men tänk på att även dessa behöver sin dagliga träning!

Per Ola (Jai) Thornell

Annons
Text: Per Ola (Jai) Thornell
Foto: Shutterstock
Publicerad: 2016-04-26

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du måste vara inloggad för att delta

Inte medlem än?

Som medlem kan du...

  • Kommentera artiklar, delta i diskussioner och ge bilder "tummen upp"
  • Skapa din egen sida, eget fotoalbum och mycket mer

En nära tanke

Månadens fråga

Upplever du att fler män blir intresserade av andlighet?


Prenumerera på tidningen