Annons
Annons
Annons

Tidningen Nära på Instagram

Instagram
Annons
Annons

Näras meditationslista

Näras favoriter 1

I en del kulturer används färger på olika sätt i ceremonier. Bland annat under högtiden Holi i Indien. Foto: Natalia Deriabina/Shutterstock

Sätt färg på tillvaron!

Krönika
Färgers betydelse i våra liv går inte att förringa. En grå, regnig vinterdag i Skåne skapar inte många sprittande och sprudlande själar. Så här års så försöker jag addera mer färg i mina kläder och i min omgivning.

När jag tänker bakåt i tiden så minns jag hur jag under nästan 25 års tid enbart hade svarta kläder på mig dagligen (typisk ”uniformering” på reklambyrå). Färgglada schalar, skjortor och byxor (hur lätt är det att hitta till män?) hjälper till att lyfta energin. 

Jag och min fru gillar att inreda med färger och vi gör det med tanke på vad vi vill uppnå för stämning. Så vardagsrummet har sina färger medan vår kurslokal har andra. 

Med färg kan vi, precis som med musik, förändra och förflytta våra känslor, få mer energi, skapa mer glädje, mer harmoni och mer lugn. Det här är något som exempelvis reklambyråer känt till länge – färger i annonser, reklambroschyrer och butikerna är ingen slump – de är skapade utifrån att få oss kunder till att konsumera.

I en del kulturer används färger på olika sätt för religiösa och folkliga ceremonier. I Indien firar man exempelvis Holi den 7-11 mars varje år. Då kan man handla påsar och säckar med olika färger i pulverform och under karnevalliknande former firar man bland annat genom att smeta färgpulver och spruta färgat vatten på varandra. 

Högtiden lär ha sitt ursprung i Krishnas och Radhas lekar för tusentals års sedan i Vrajabhumi (skogarna runt Vrindavan), då guden Krishna inkarnerade på jorden för att leka och ha skoj med oss människor. Kanske något för oss bleka nordbor att ta efter så här års? Eller är vi för stelbenta för att släppa loss under några dagar?

Så låt oss fokusera mer på att använda och sätta färg på tillvaron, skapa livgivande färgglada omgivningar runt oss, leka mer med färg och form medan vi väntar in våren med dess praktfulla, färgrika livfullhet.

Per Ola (Jai) Thornell 

Annons
Text: Per Ola (Jai) Thornell
Foto: Natalia Deriabina / Shutterstock.com
Publicerad: 2016-02-23

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du måste vara inloggad för att delta

Inte medlem än?

Som medlem kan du...

  • Kommentera artiklar, delta i diskussioner och ge bilder "tummen upp"
  • Skapa din egen sida, eget fotoalbum och mycket mer

En nära tanke

Månadens fråga

Tror du på ett liv efter döden?


Prenumerera på tidningen