Annons
Annons
Annons

Tidningen Nära på Instagram

Instagram
Annons
Annons

Näras meditationslista

Näras favoriter 1

Sjung tacksamhetens lov!

5
Krönika
Att vara tacksam är lätt att glömma bort. Och när vi är tacksamma så är det oftast för de stora eller viktiga sakerna i livet. Att vi åkt på en bra semester, att vi har ett arbete eller att vi klarade tentan.

kvinna som står på en sten i mitten av en flod, grönskande, vacker skog

Tacksamheten faller lätt mellan stolarna då livet rullar på, men det går att göra något åt. Per Ola Thornell skriver gärna listor för att påminna sig om allt det bra i livet.
FOTO: SHUTTERSTOCK

 

Att vara tacksam är lätt att glömma bort. Och när vi är tacksamma så är det oftast för de stora eller viktiga sakerna i livet. Att vi åkt på en bra semester, att vi har ett arbete eller att vi klarade tentan.

 

Vi har en tendens att vara tacksamma för sådant som är förgängligt eller som handlar om det materiella.

 

Att odla sin tacksamhet i de små sakerna är den väg som visa, andliga människor pratar om. Och visst är det så? Vi tar för givet att vi ska vakna på morgonen, slänga oss ur sängen och sätta igång dagens uppgifter, precis som om det vore självklart? Det är inte självklart. Varken att vi ska vakna eller att vi har en säng eller uppgifter att utföra.

Annons

 

Genom att ta saker, ting, oss själva och andra för givna så missar vi den upplevelse som tacksamheten ger oss.

 

Jag är nästan säker på att om du sätter dig ner och skriver en lista med minst 100 saker som du är tacksam för, så kommer du att skriva mindre än hälften på 10 minuter men sedan blir det stopp.

 

Om du vill pröva innan du läser resten så gör det nu. Sedan ska jag berätta hur du kan få 150 saker på din tacksamhetslista!

 

Hur gick det, klarade du 100 saker eller färre? Här får du några tips till att kunna vara tacksam över och som ger dig lite ledtrådar.

 

Jag är tacksam för att jag: har alla tår i behåll, har rena kläder, kan se med mina ögon, har ett hjärta som slår, har klarat mig i livet trots allt, är empatisk, kan visa känslor, inte har ont i tänderna (eller någon annanstans), kan skratta åt mig själv, har hud som skyddar mig, är älskad, kan tänka, klia mig när det kliar…

 

Ja, du är säkert med. Skriv din lista med ALLT du kan komma på att du är tacksam för – allt det som verkar självklart i ditt liv och som gör att du inte ser det. Var tacksam för alla små detaljerna i ditt liv, den vackra blomman i fönstret eller över kaffet du druckit.

 

Ett bra tips är att läsa din tacksamhetslista varje dag. Kanske kommer du på nya saker efter hand – skriv dem då på listan!

 

Öva när du står i snigelkön på affären och tänk ut sådant du är tacksam över medan du väntar. Det enda löfte jag kan ge dig, och mig själv, när vi sjunger tacksamhetens lov, är att vi blir mer kärleksfulla, fridfulla och glädjefyllda. Och för det är jag tacksam!

 

Per Ola Thornell

Publicerad: 2012-10-02

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

5
2 okt 2012 22:13
vad bra skrivet kram från angelica
3 okt 2012 18:22
Tack Angelica, det är jag tacksam för ;)
6 okt 2012 15:39
De är så sant som det är skrivet, vi har mycke att var tacksam för :)Kram från Maud
7 okt 2012 20:51
Jag har aldrig skrivit en sån lista men tänker det ofta,så jag vet faktiskt inte hur många saker det blir. Berit
16 okt 2012 07:57
Bra skrivet :) Jag är tacksam för allt för inget är en självklarhet. Med sina sinnen kan man skapa en bättre miljö / balans För det är bara jag själv som kan förändra mina beteenden o synsätt :) När man förstår det får man frid i sinnerna och fokucerar på livet istället för matriella ting. Jag är tacksam för all visdom jag får samt lär mig :)
Skriv kommentar
Du måste vara inloggad för att delta

Inte medlem än?

Som medlem kan du...

  • Kommentera artiklar, delta i diskussioner och ge bilder "tummen upp"
  • Skapa din egen sida, eget fotoalbum och mycket mer

En nära tanke

Månadens fråga

Tror du på ett liv efter döden?


Prenumerera på tidningen