Annons
Annons
Annons

Tidningen Nära på Instagram

Instagram
Annons
Annons

Näras meditationslista

Näras favoriter 1

Ta ansvar över dina tankar och känslor så behandlar du dig själv med kärlek och respekt, menar krönikören Per Ola Thornell. Foto: Shutterstock

Skapa frid inom dig

Krönika
Finns det konflikter i din närhet? Tycker andra annorlunda än dig eller tycker andra illa om dig? Känner du dig kränkt?

Vi har en tendens att reagera i vår smärta när det sker saker i vårt yttre. Vi reagerar genom att försöka förändra i det yttre, ändra andras syn på oss, ändra en viss situation eller ändra andras agerande i densamma. Men det är inte en fungerande väg. 

Vad vi behöver göra är att konfrontera situationen inom oss. Det jag rekommenderar dig att göra är att istället först och främst acceptera och fullständigt erkänna sanningen om vad som händer i din värld – och det är din inre värld jag menar. 

Observera noggrant dig själv och ta ansvar för dina känslor i förhållande till vad som händer i situationen. Om du blir arg, ledsen eller förtvivlad så erkänn det. Var arg och ledsen och tillåt dig att vara det. 

Våga och samtidigt se att din reaktion handlar om att din sanning körts över av någon annan. Och det känns obehagligt – det är helt okej att det känns. 

Dra dig inte undan från känslan genom att fly till att peka på att det är någon eller något i din omvärld som är skuld till att du känner som du gör. Vi behöver våga se att det är vi själva som gör oss illa.

Det kanske inte är vårt fel att vi har ett visst sätt att reagera på, vi har alla präglats av föräldrar och samhälle. Men det är vårt ansvar att ändra på oss själva, att inte svälja andras beteende eller åsikter och istället ta dem för sanningar. 

När vi tar ansvar för våra tankar och känslor så behandlar vi oss själva med empati, respekt och kärlek. Då spelar det mindre roll vad andra gör och tycker! Vi är inte maktlösa, vi är kraftfulla!

Annons
Text: Per Ola Thornell
Foto: Shutterstock
Publicerad: 2015-10-20

En nära tanke

Månadens fråga

Upplever du att fler män blir intresserade av andlighet?


Prenumerera på tidningen