Annons
Annons
Annons

Tidningen Nära på Instagram

Instagram
Annons
Annons

Näras meditationslista

Näras favoriter 1

Släpp alla måsten och krav

11
Krönika
I hela mitt liv har jag haft ett enormt kontrollbehov. Jag tror att det berott på att om jag kunde kontrollera vad som skulle ske, andra människor, händelser, ha koll på jobb och alla papper och så vidare – så skulle jag få lugn och ro inom mig. Jag skulle må bra. Men det var inte sant.

Man drar i ett rep

Att kontrollera sitt kontrollbehov är inte så lätt alla gånger. Per Ola Thornell menar att det enda som hjälper är att släppa det.

FOTO: SHUTTERSTOCK

 

I hela mitt liv har jag haft ett enormt kontrollbehov. Jag tror att det berott på att om jag kunde kontrollera vad som skulle ske, andra människor, händelser, ha koll på jobb och alla papper och så vidare – så skulle jag få lugn och ro inom mig. Jag skulle må bra. Men det var inte sant.

 

Tvärtom blev jag bara mer och mer stressad. För det fanns alltid något som inte klaffade, något nytt som dök upp som jag inte hade koll på. Värst av allt att var människor som inte gjorde som jag sa till dem! Låter det hemskt? Det var det. Och säkert för dem runt omkring mig. Jag har många gånger försökt släppa taget om mitt kontrollbehov, men inte lyckats helt.

Annons

 

En gång träffade jag en terapeut som sa till mig ”du tycks tro att jorden snurrar runt dina axlar?” Jag blev helt tagen – var det så? Vilket högmod jag hade! Om allt blev som jag ville och om bara alla var som jag ville att de skulle vara, så skulle allt bli bra. Jag lekte Gud. Det var ingen rolig upptäckt och när jag såg mina illusioner gjorde det otroligt ont. Det var inte konstigt att jag inte mådde bra.

 

Sanningen är att vi inte har kontroll på något. Det finns alltid något som kan ske eller någon som kan göra så att vår känsla av kontroll får sig en törn. Många försöker övertyga andra om att de tänker rätt och den andre har fel. De gillar att ”diskutera” och är envisa som åsnor. Till varje pris måste något vinnas, has koll på, vara under uppsikt. Ett bra sätt att testa om man har kontrollbehov är att fråga sig; Vill jag ha rätt eller vill jag må bra?

 

Vad skulle det innebära för dig om du kunde släppa taget om allt som hänger på dina axlar? Alla måsten, alla krav, allt som du måste få koll på? Så här tänker jag; Om jag gick bort i morgon, vilka problem eller situationer skulle då finnas kvar som inte löser sig i alla fall?
Svaret är, ingenting.

 

Allt kommer att lösa sig, förr eller senare. Så vi behöver släppa taget och lita på att allt är som det ska och blir bra i alla fall. Jorden snurrar runt sin egen axel oavsett om jag finns eller inte, så jag väljer att släppa taget om det som tynger och som hindrar mig från att må bra och vara lycklig. Jag väljer att se mig själv, att älska mig själv precis som jag är, just nu i denna stund. Jag är den jag är, jag gör det jag gör, jag kan det jag kan och jag gör så gott jag kan. Och det får vara bra nog.

 

Per Ola Thornell

Publicerad: 2012-02-01

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

11
31 jan 2012 16:40
Just detta att släppa taget, att inse att jag inte har kontroll över allting, är något också jag försöker lära mig. Känns som om orden var riktade just till mig, ändå förstår jag att säkerligen många lider av samma symtom!
Mia Mia
1 feb 2012 07:17
Jodå nog är vi fler...suck!
1 feb 2012 12:53
Varmt lycka till med dina krönikor Per-Ola. Det här är helt rätt forum för dig! Varm kram Katinka :-D
1 feb 2012 17:45
Vilken fint skriven krönika, och en bra påminnelse! Släppa taget för att kunna leva nu. :-) Mvh, Åsa på Katten & Kvasten.
2 feb 2012 16:53
Käre du!!! har du rätt ... Så alla måsten är jobbiga ibland. men nödvändiga att få allt saker gjorda t.ex tvätten.Så man kan njuta av egen tid sen efter all saker blir gjorda ! många varma kramar!!!
3 feb 2012 10:28
Tror att vi är många, kanske rent av alla, som slits mellan alla måsten som vi ska hinna med. Och som oftast inte hinns med och som sedan skapar stress så vi får svårt att slappna av. Vi lever i ett kravfyllt samhälle, krav som både är verkliga och inbillade. Att försöka ta bort det inbillade kraven är en bra början. Då blir det mer tid till det som verkligen behöver göras. T ex att få vara tacksam över att livet finns. Att ge oss tid att njuta av det som finns runt om oss. Det är inte de stora sakerna i livet som är viktiga, utan de små. En blomma. En kram. Att ta ett andetag och känna luften. Ha en härlig dag! /Per Ola
3 feb 2012 19:48
Svårt det där att "bara vara". Släppa taget och låta livet leda. Världen går ju, trots allt, inte under om allt inte blir som man tänkt:)
4 feb 2012 17:13
Intressant artikel i aftonbladets nätupplaga i ämnet :) http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14312905.ab
9 feb 2012 16:26
Hej! har man så mycket kontroll behov så handlar det mycket att man inte liter på andra, att man är makt törstig. Kontrollen över sig själv och över andra bror också på att man har dåligt självförtroende och självkänsla. Det kommer redan när du är liten och försök stoppa det så fort det går. Jag har jobba länge med människor i olika åldrar. Vi människor tycker om att kännas behövda m.m. Jag är inte bra på skriva är ordblind och känner jag inte får till textens som jag vill ;-( Men hoppas ni förstår vad jag menar och gör ni inte det så fråga mig! Ha en bra torsdag
10 feb 2012 09:54
Superviktigt universellt livsämne... Hjärtligt tack.. ...!!!!
12 feb 2012 22:54
Fint skrivet =) KRAM!
Skriv kommentar
Du måste vara inloggad för att delta

Inte medlem än?

Som medlem kan du...

  • Kommentera artiklar, delta i diskussioner och ge bilder "tummen upp"
  • Skapa din egen sida, eget fotoalbum och mycket mer

En nära tanke

Månadens fråga

Upplever du att fler män blir intresserade av andlighet?


Prenumerera på tidningen