Annons
Annons
Annons

Tidningen Nära på Instagram

Instagram
Annons
Annons

Näras meditationslista

Näras favoriter 1

Per Ola Thornell har blivit en mer medveten konsument som tänker på sina kostvanor. Hälsosamma drinkar faller honom i smaken. Foto: Shutterstock

Ta del av matens helande kraft

Krönika
Jag läste någonstans att vi får i oss kilovis med bekämpningsmedel, kemikalier och gifter via maten varje år. Det är beklämmande att det som ska ge oss energi, hälsa, läkning och liv ofta är det som ger oss det motsatta.

I många år har jag medvetet valt KRAV-märkta produkter i den mån jag haft möjlighet. I början var det dyrt men idag är ekologiska matvaror både tillgängligt och prisvärt.

 

Sedan en tid tillbaka är raw food, alltså mat som inte hettats upp över 42 grader, också en stor del av min kosthållning. Kreativiteten och inspirationen inom raw food-rörelsen är stor och maten är allt annat än en tråkigt strimlad råkostsallad. På morgnarna dricker jag min frukost. Smoothies av frukt, grönsaker, havremjölk, spirulina, vetegräs, nötter och groddar ger en snäll start för magen på morgonen och energi som räcker länge.

 

Eftersom jag mår bättre av att inte äta kött och använda mjölkprodukter så har jag nästan helt lyckats ta bort detta.

Annons

 

Naturligtvis är mina ändrade kostvanor resultatet av en process som varat en tid. Andra i min omgivning har gjort liknande förändringar. Och alla vittnar om samma sak. Vi mår bättre, är piggare och gladare. Värk i kroppen minskar, sötsuget lägger sig. Förkylningar och andra småkrämpor har svårare att få fäste.

 

Men det är inte enbart den fysiska hälsan som påverkas. Den mentala kraften och energin har blivit annorlunda. Och känslan med. Genom att jag vet att jag ger min kropp bra förutsättningar med mat som inte tär på jordens resurser på samma sätt, så är mitt samvete lättare. Maten kan verkligen ha en helande kraft.

 

Om du också önskar ändra dina matvanor så är mitt bästa råd – ta det lugnt, ta en sak i sänder och framför allt så är din ambition viktigare än resultatet!

 

Per Ola Thornell

Text: Per Ola Thornell
Publicerad: 2013-10-29

En nära tanke

Månadens fråga

Tror du på ett liv efter döden?


Prenumerera på tidningen