Annons
Annons
Annons

Tidningen Nära på Instagram

Instagram
Annons
Annons

Näras meditationslista

Näras favoriter 1

Tänd ett ljus och älska

2
Krönika
En indisk mästare som heter Osho har sagt ”Det finns inget mörker. Du kan inte ta mörkret och kasta bort det eller stoppa det i en låda. Men du kan tända ett ljus och då försvinner mörkret.

 

rött lysande stearinljus format som ett hjärta  

Att känna kärlek är att älska. Det är inte alltid en självklarhet, då våra hjärnor lurar oss in i negativa tankebanor. Men det går att hitta tillbaka till det kärleksfulla ljuset.
FOTO: SHUTTERSTOCK

 

En indisk mästare som heter Osho har sagt ”Det finns inget mörker. Du kan inte ta mörkret och kasta bort det eller stoppa det i en låda. Men du kan tända ett ljus och då försvinner mörkret.

Det är samma sak med rädsla. Du kan inte ta rädsla och kasta bort den eller stoppa den i en låda. Men du kan älska. Försök att älska och samtidigt vara rädd, det går inte.”

Att älska är att känna kärlek. Och med kärleken följer tacksamheten. Men när vi är rädda, då har vi inget att glädjas över och våra tankar och känslor är en härd av oro.

Annons

 

När jag är rädd eller orolig så försöker jag stanna upp och landa i mig själv. Att våga bjuda in och observera de negativa tankar och känslor som påverkar mig är viktigt, utan att värdera eller döma mig själv. Efter en stund i kontemplation så avtar de av sig själv och ger plats åt nya tankar och känslor som tacksamhet och kärlek.

 

Om oron finns kvar så hjälper jag till genom att tänka ”vad är det värsta som kan hända?” ”vilka problem kommer förr eller senare inte att lösa sig?” Frågorna ger mitt intellekt möjlighet att få perspektiv på det jag oroar mig över. Det ger också utrymme för frid och fred i mig.

 

Att meditera och slappna av en liten stund varje dag ger mig utrymme att njuta av det faktum av att jag får finnas. Jag får uppleva när min kropp andas av sig själv, känna hjärtat som slår och min hjärna som tänker.

 

Ibland tänker den mörka tankar och ibland ljusa. Eftersom hjärnans uppgift är att tänka så behöver jag inte engagera mig så mycket i vad den tänker. Jag försöker använda den när det är motiverat och resten av tiden får den göra vad den vill. Och det gör den.

 

Det är när den lurar mig i fällan efter en tid av negativitet som den för mig in i mörkret. Och istället för att försöka sig på den omöjliga manövern att stänga av hjärnan så tänder jag ett ljus och älskar istället.

 

Per Ola Thornell

Publicerad: 2012-04-24

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

2
25 apr 2012 09:28
Tack för det du skriver , jag har delat med mig till mina vänner , Jag bor här på landsbygden och har nära kontakt med natur och skog . Vänliga hälsningar Ann Mari
26 apr 2012 18:42
Tack Ann Mari :) I naturen hämtar vi åter kraften eftersom det är vårt naturliga element, vi är ju själva en del av den på alla plan! Per Ola
Skriv kommentar
Du måste vara inloggad för att delta

Inte medlem än?

Som medlem kan du...

  • Kommentera artiklar, delta i diskussioner och ge bilder "tummen upp"
  • Skapa din egen sida, eget fotoalbum och mycket mer

En nära tanke

Månadens fråga

Tror du på ett liv efter döden?


Prenumerera på tidningen