Annons
Annons
Annons

Tidningen Nära på Instagram

Instagram
Annons
Annons

Näras meditationslista

Näras favoriter 1

Tystnaden i naturen är viktig

2
Krönika
I flera år har vi bott inne i det vackra Ystad med allt vad det innebär med bland annat shopping, turister, trafik och människor i liv och rörelse.

magiskt skoglandskap med solljus, grönska och små lila blommor

Grönska, natur och skog har en sällsam förmåga att eliminera stress. Det gäller att inte glömma bort det.
FOTO: SHUTTERSTOCK

 

I flera år har vi bott inne i det vackra Ystad med allt vad det innebär med bland annat shopping, turister, trafik och människor i liv och rörelse. Men med tiden så har vårt behov av att söka lugnet i naturen ökat och när vi hittade ett renoveringsobjekt i skogen i närheten av Blentarp, så kändes det rätt med en gång.


Under ett år har bygget pågått och det har varit både spännande och tålamodsprövande. Och nu har vi flyttat in!
Första morgonen vaknade vi och möttes av den vackra utsikten av skog! Morgondimman och den lilla haren som hoppade bland träden förtrollade känslan ännu mer.

Jag tror att vi människor lätt glömmer bort vilken läkande effekt naturen har på oss. Och att vi, trots vår tekniska och vetenskapliga utveckling, ”bara” är människor.

Vardagen i stadsmiljö kan vara tärande oavsett om vi trivs eller ej – vi behöver återhämta kraft och vistas i skogen, vid havet eller åtminstone med en rejäl grönskande omgivning.

När vi möter naturen, ser djuren, hör fåglarna, känner doften av jord och växtlighet och upplever himlen så händer det något automatiskt i kroppen på oss. Vår kemi förändras, vi andas lugnare, pulsen går ner – det är som att komma hem på något sätt.

Annons

 

Om stressen infinner sig i en sådan miljö så beror det förmodligen på att vi blivit ”övertagna” av alla måsten och all teknik. Vi förväntar oss att mobiltelefonen och datorn ska fungera över allt så att vi kan nås och få saker och ting gjorda – precis som om det vore det viktigaste i världen.

Och några har undrat hur det är med nåbarheten där ute i skogen. Svaret är att vi har både bredband, IP-telefoni och hyfsad täckning på mobilen.

Men det har jag inte berättat ännu. Först ska jag njuta av naturen och tystnaden ett slag!

 

Per Ola Thornell

Publicerad: 2012-05-22

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

2
23 maj 2012 22:02
Underbart ! Så skogen kan göra underverk av liven. ja med att lyssna på koltrast, se älgar / rådjur ute, njuta av blommor och smaka blåbär....
24 maj 2012 18:51
Helt rätt Jonas :)
Skriv kommentar
Du måste vara inloggad för att delta

Inte medlem än?

Som medlem kan du...

  • Kommentera artiklar, delta i diskussioner och ge bilder "tummen upp"
  • Skapa din egen sida, eget fotoalbum och mycket mer

En nära tanke

Månadens fråga

Upplever du att fler män blir intresserade av andlighet?


Prenumerera på tidningen