Annons
Annons
Annons

Tidningen Nära på Instagram

Instagram
Annons
Annons

Näras meditationslista

Näras favoriter 1

Vad är andlighet egentligen?

5
Krönika
För cirka sexton år sedan var jag uttalad ateist. Det kan vara svårt att tro för den som träffar mig idag, men det är sant.

två gröna lotusknoppar

Lotusblomman är helig och har spelat stor roll för många troende. Inom buddhismen symboliserar lotusen människans upplysning från mörkret. Foto: Shutterstock

 

För cirka sexton år sedan var jag uttalad ateist. Det kan vara svårt att tro för den som träffar mig idag, men det är sant. Å andra sidan mådde jag inte så speciellt bra och gick därför i terapi.

Min terapeut fick slita en del med att få mig till att skapa förändring, jag hade svårt att böja på nacken och bli ödmjuk. Han frågade mig om min inställning till Gud och det sa jag att den var helt klar; han finns inte. Jag tyckte det var religiöst dravel och så gick jag igång…

Efter att ha lyssnat på mig en liten stund så slog han undan fötterna på mig, han sa; "Per Ola, har du tänkt på att de religiösa behöver andligheten, men att de andliga inte behöver religionen?"

Hans påstående fick mig att tappa målföret helt. Vad menade han? Jag fattade inte riktigt, men lämnade sessionen med en känsla av att ett hinder började försvinna.

Annons

 

Jag började leta efter andlighet och överallt stötte jag på religionen. Ända tills jag en dag råkade titta in i ett skyltfönster i Malmö fyllt av böcker, rökelse och kristaller. Boktitlarna handlade bland annat om andlighet, så jag gick in i affären och översvämmades med allehanda självförverklingsböcker, new age, filosofier, mediumskap, healing med mera. Den som tittar i min bokhylla kan tro att jag köpt hela affären.

Så här många år senare så har jag lärt mig mycket om mig själv och andlighet. Mediumskap, healing, hypnos, coaching med mera är mina kall som jag verkar i varje dag. Men det spelar ingen roll om jag utövar mediumskap eller sitter i kassan på ICA, det har inget med andlighet att göra som jag ser det.

 

Det finns gruvarbetare som är mer andliga än präster, även om vi tycker att både medium och präster borde vara mer andliga tack vare sin roll. Så vad är då andlighet? För mig är andlighet hur jag beter mig mot mig själv och andra.

 

För mig är andlighet att erkänna min egen och andra människors värdefullhet. Omtanke, respekt och kärlek är andlighet om det utövas. På pappret är de inget värda. Vi är alla andliga varelser oavsett vad vi gör. Vi är en del av gudomligheten oavsett om vi kallar oss troende eller ateister.

 

Per Ola Thornell

Publicerad: 2012-09-18

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

5
18 sep 2012 08:19
Låter så sant! I varje möte med en annan människa finns en annan du...
18 sep 2012 10:17
Fick gåshud! Stämmer så väl och så skönt att få ord på det! Tack!
18 sep 2012 11:02
Tack! Den Gyllene Regeln är mitt värdeord och du formulerar den på ett jättefint sätt.
19 sep 2012 18:06
Hej Britt, Jennie och Sofie! Tack snälla ni för det ni skriver och bekräftar även för er! Härligt. Uppskattar jätte mycket era kommentarer! /Per Ola
20 sep 2012 12:10
<3 vi="vi" är="är" alla="alla" lika="lika" värdefulla.="värdefulla." omtanke="omtanke" kärlek="kärlek" öppnar="öppnar" många="många" dörrar.="dörrar." kram="kram">
Skriv kommentar
Du måste vara inloggad för att delta

Inte medlem än?

Som medlem kan du...

  • Kommentera artiklar, delta i diskussioner och ge bilder "tummen upp"
  • Skapa din egen sida, eget fotoalbum och mycket mer

En nära tanke

Månadens fråga

Upplever du att fler män blir intresserade av andlighet?


Prenumerera på tidningen