Annons
Annons
Annons

Tidningen Nära på Instagram

Instagram
Annons
Annons

Näras meditationslista

Näras favoriter 1

Vad kan kärleken göra nu?

5
Krönika
Ibland blir våra dagar inte som vi tänkt oss. Kanske har du som jag fått uppleva en annans människas vrede eller frustration och fått det kastat på dig som om det vore ditt fel?

arg man som pekar på betraktaren

Istället för att bli arg, brusa upp och ta på oss saker som vi inte borde ta ansvar för menar Per Ola Thornell att vi bör träna på frågan vad kan kärleken göra nu?
FOTO: SHUTTERSTOCK

Ibland blir våra dagar inte som vi tänkt oss. Kanske har du som jag fått uppleva en annans människas vrede eller frustration och fått det kastat på dig som om det vore ditt fel?

 

Oavsett vilken sanningshalt det har, så är det lätt att dras med i den andres attack och försöka försvara sig. Det hände mig för några dagar sedan.

 

En företagare som jag tidigare gjort konsultuppdrag åt, tog till alla medel för att trycka till mig. Maktspel, manipulationer, tankekonstruktioner, ja han gjorde allt.

 

Jag var inte beredd och hade inte riktig närvaro när attacken kom så istället för att bara vara, lyssna in och se vad som skedde framför mig, så gick jag i försvar.

Annons

 

Det var dömt att misslyckas. Någon klok sa en gång; vill du ha rätt eller vill du må bra? I vilket fall, resultatet efter den här händelsen idag var att jag lämnade personens rum i frustration, förvirring och nedslagenhet.

 

Några timmar senare så kom insikterna. Hade det varit för några år sedan så hade jag blivit vansinnig och bett personen fara till ett varmt ställe.

 

Men jag har förändrats och nu kände jag mig lugn och sansad igen. Jag insåg att jag inte ägde problemet. Jag trodde att jag gjorde det för att en del av mig, en del av mina gamla mönster, reagerade med rädsla för förlust och nederlag.

 

Men det som hände handlade inte om mig eller det jag gjorde, jag var bara en ursäkt, ett verktyg för den andre. Den här personen uttryckte ilska och makt eftersom han var rädd att inte få det han ville ha, det han trodde han saknar och att förlora det han redan har.

 

På ytan handlar det förstås om pengar. Men i grund och botten handlar det om kärlek, om att duga, att bli sedd – rädslan för att dö.

 

I vårt samhälle är pengar makt och det är lätt att låta sig styras av pengar eller de som har pengar. Men makt och dålig självkänsla är ingen bra kombination.

 

Samtidigt är makt är inget man har, det är något andra ger en. Man kan inte ha makt över någon om den andre inte tillåter det.

 

Så jag tar tillbaka makten jag gav och ger istället så mycket kärlek jag kan till mig själv och personen i fråga. Nu ska jag träna på vem och hur jag vill vara till nästa gång jag försätter mig i en liknande situation. Jag ska träna på att ställa frågan; vad kan kärleken göra nu?

 

Per Ola Thornell

Publicerad: 2012-11-06

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

5
6 nov 2012 08:20
Bara gå där ifrån o vinden viskar sitt namn o man har ansvar som den andra o blir det konsekvenser så blir det så men man har rätt att försvara sig utan hot eller annat tack
6 nov 2012 09:37
Samma sak hände mig för några veckor sedan och min första reaktion var - vad har jag gjort för fel nu då? Ångest! Magkramp. Sen - som från det blå kom insikten - förstod personen ifråga och kände mig totalt lugn, jag tyckte synd om henne som orkade använda så mycket energi på något som var en bagatell!! Jag kramade henne istället. Har äntligen blivit omvänd och det känns oerhört skönt i själ och hjärta :-).
8 nov 2012 14:12
händer mig ofta,det verkar ALLTID som om det är mitt fel och det är ALDRIG den andrepartens del i vad det än må vara,och man blir förvirrad rädd och ledsen,eftersom jag aldrig medvetet skulle vilja skada en annan människa och försöker leva i harmoni..
14 nov 2012 12:57
Hur många gånger har man varit med om, sådana situationer?Men åren gör en klokare och man klarar det bättre och bättre! ROSA
23 nov 2012 20:49
Sådant har hänt mig också många gånger. Det är så tråkigt men det är nödvändigt att försöka glömma sådana händelser. Per Ola du skriver om precis sådana saker jag behöver ventilera om ofta! Du gör en lättnad för mig/Tack :)
Skriv kommentar
Du måste vara inloggad för att delta

Inte medlem än?

Som medlem kan du...

  • Kommentera artiklar, delta i diskussioner och ge bilder "tummen upp"
  • Skapa din egen sida, eget fotoalbum och mycket mer

En nära tanke

Månadens fråga

Tror du på ett liv efter döden?


Prenumerera på tidningen