Annons
Annons
Annons

Tidningen Nära på Instagram

Instagram
Annons
Annons

Näras meditationslista

Näras favoriter 1

Det finns en jord och den tillhör oss alla, menar Per Ola Thornell. Foto: Shutterstock

Var en världsmedborgare!

Krönika
Min, mitt, mina – egot har sina favorituttryck med dessa. Mitt land, mina pengar, mitt jobb, min välfärd, min pension och min flagga!

Detta ”mitt” bor i ett land med påhittade gränser, påhittat styre och påhittade regler. Det är som i en stor sandlåda där barnen ritar med spaden i sanden för att markera var gränsen går och vilka saker på respektive sida som är mina respektive dina. 

Men skulle vi acceptera att ett barn på andra sidan ”gränsen” i sandlådan skulle få svälta, bli sjuk och riskera dö för att vi vill behålla alla spadarna själva? Nej självklart inte. Men det är så många beter sig just nu mot de som flyr sina länder i Europa! 

Om vi lyfter blicken en aning så finns det en jord och den tillhör oss alla. Vi är alla världsmedborgare här och vi behöver börja tänka och agera som världsmedborgare istället för att sitta i sandlådan och slå andra i huvudet med våra spadar. 

Att vara världsmedborgare innebär att se över alla gränser, förbi alla olikheter och rakt in i varje varelse. Alla människor är okej även om det som görs ibland inte är okej. Och alla människor kan göra något i stunden. Så sudda över den dragna gränsen i sandlådan och räck en hand till de som behöver den just nu!

Ett sätt är att sätta in en eller ett par hundralappar till UNHCR – FN´s flyktingorgan. Jag har själv gjort det och håller tillsammans med vänner just nu på med en större insamling. Öppna hjärtat, börsen och bli världsmedborgare du med – adressen är https://sverigeforunhcr.se/stod-oss

Annons
Text: Per Ola Thornell
Foto: Shutterstock
Publicerad: 2015-10-06

En nära tanke

Månadens fråga

Tror du på ett liv efter döden?


Prenumerera på tidningen