Annons
Annons
Annons

Tidningen Nära på Instagram

Instagram
Annons
Annons

Näras meditationslista

Näras favoriter 1

Andligheten finns inom oss oavsett var på jorden vi är, menar Per Ola (Jai) Thornell. Foto: Shutterstock

Var på jorden finns andligheten?

Krönika
Som andliga sökare så finns det en hel del länder som poppar upp som ”självklara” resmål. Indien, Bali, Peru och Thailand är några av dem som vi inom det andliga pratar om och drömmer om att få resa till.

Därför var jag och min fru Samya i Indien 2007 för att uppleva just detta. Innan resan så närde vi en dröm om att kanske på plats hitta ett litet ställe som vi skulle kunna hyra eller köpa och återvända till. 

Vi upplevde två omtumlande veckor – både helt fantastiska och helvetesliknande sådana. Vi fick väl ett uppvaknande från naiviteten som hette duga och jag skrattar fortfarande åt hur okunnig jag var då. 

Så hittar man andligheten i Indien? Nej det gör man inte! Du hittar religion, gott om tempel och mycket annat men inte andligheten. På många ställen bor Gudarna i palats medan folk bor i pappkartonger längs en skitig grusväg.

Så några år senare bestämde vi oss för att åka till Thailand! Fanns andligheten där? Nej inte där heller. Där fanns mycket annat, men inte andligheten.

Nyss hemkomna från Bali kan jag åter igen konstatera samma sak. Där fanns heller ingen andlighet. 

Så vad menar jag? Vad jag menar är att det är lätt att få för sig att om jag åker till ett land eller en plats så ska jag få uppleva mer andlighet men det är inte så det fungerar. Andligheten finns där jag finns – oavsett om jag är i Haparanda eller i Phuket! Den enda resan jag behöver göra för att finna andligheten är i mitt hjärta! Visst är det ganska självklart?

Någonstans under alla år så har jag trott att jag skulle få uppleva mer andlighet i just dessa länder men det är inte så det går till. I Indien, Thailand och Indonesien är man förvisso mer religiöst utövande, mer vördnadsfulla och vänliga. Det är fantastiska länder att besöka på många sätt – kulturellt, miljömässigt och inte minst vädermässigt. 

Men det är också länder där man inte tar så stor hänsyn till miljön. Djur är en handelsvara och behandlas inte speciellt väl och länderna styrs i flera fall av korrupta ledare. Du kan utan orsak bli stannad av en polis som inte släpper dig förrän han fått en muta av dig! 

Många är sanslöst fattiga och det är inte ovanligt att kvinnor sitter på trottoarerna i klasar med drogade barn i famnen och tigger pengar. 

Andligheten finns aldrig utanför oss själva – den finns inom oss. Jag träffade en terapeut en gång som sa; De religiösa behöver andligheten, men de andliga behöver inte religionen. För mig ligger det mycket i påståendet. 

Jag har fått många insikter på de resor jag gjort och det har hjälpt mig att se på mig själv och andra med nya ögon. Jag kommer förhoppningsvis att få göra fler resor eftersom de får mig att växa och förstå att den mänskliga verkligheten kan se väldigt olika ut. Det gynnar min ödmjukhet – både inför mig själv och inför andra!

Per Ola (Jai) Thornell

Annons
Text: Per Ola (Jai) Thornell
Foto: Shutterstock
Publicerad: 2016-02-09

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du måste vara inloggad för att delta

Inte medlem än?

Som medlem kan du...

  • Kommentera artiklar, delta i diskussioner och ge bilder "tummen upp"
  • Skapa din egen sida, eget fotoalbum och mycket mer

En nära tanke

Månadens fråga

Tror du på ett liv efter döden?


Prenumerera på tidningen