Annons
Annons
Annons

Tidningen Nära på Instagram

Instagram
Annons
Annons

Näras meditationslista

Näras favoriter 1

Vem är värd att älskas?

2
Krönika
Kärlek är ett ämne som berör oss alla. Vi skriver böcker och musik om det. Vi gör oss fina och letar efter den perfekta partnern och drivs av det som alla arter gör – det naturliga urvalet som ser till att vi får para oss. Våra primära behov är mat, skydd och fortplantning. Dessa behov kan tillgodoses genom sociala relationer med andra.

Äldre kvinna ser ut över himlen

Att älska en annan människa handlar inte om att hitta den som är starkast eller vackrast. Det handlar om att hitta och att se en annan människas själ.
FOTO: SHUTTERSTOCK

 

Kärlek är ett ämne som berör oss alla. Vi skriver böcker och musik om det. Vi gör oss fina och letar efter den perfekta partnern och drivs av det som alla arter gör – det naturliga urvalet som ser till att vi får para oss. Våra primära behov är mat, skydd och fortplantning. Dessa behov kan tillgodoses genom sociala relationer med andra.

 

Dagligen blir vi inpräntade med att det är de starkaste och vackraste vinner. Och eftersom vi tror att det är så, visar vi våra allra bästa sidor, klär oss speciellt, lägger på vår charm. Vi lägger an för att imponera genom att dölja vem vi är, eller kanske visa fullt ut vem vi är. Men oavsett hur vi gör oss till eller ej så är alla människor vackra och alla kan få älska och känna kärlek, bara vi känner efter och tittar med rätt ögon.

Annons

 

För, hur är det egentligen när det första uppenbara lagt sig i ett möte med en annan människa? Vad är det då som vi attraheras av? Vi speglar oss i varandra, bekräftar varandra på ett annat plan. Vad är det som gör att vi kan älska en annan människa så mycket att det nästan gör ont, även om den personen inte passar in i normerna ”starkast” eller ”vackrast”? Vad är det som gör att vi kan stå ut med en annan människas brister och fel och ändå älska den innerligt?

 

Jag tror att det beror på att vi ser den andre på djupet. Där inne, bakom ögonen, ser vi den andres själ. Bakom människan, bortom den fysiska kroppen, det förklädda egot, beteendena, där inne finns en själ. Och den är ren och vacker. Alla har en sådan själ; den stressade kassörskan som verkar en aning bitig i tonen, den irriterande parkeringsvakten, bilföraren som tränger sig, den vresiga gamla damen på 2:a våningen, du och jag… Alla har den.

 

Nästa gång du stöter på någon som får dig att reagera negativt, se honom eller henne i ögonen, in där bakom… Där, där är den, själen som är värd att älskas.

 

Per Ola Thornell

Publicerad: 2012-02-28

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

2
28 feb 2012 09:36
Intressant ämne. Kärleken är i alla fall något mycket större än den romantiska kärleken. Och den romantiska kärleken är större än behovet att fortplanta sig. Varför annars kan vissa människor bli förälskade i någon av samma kön, eller hitta någon att älska på äldre dar? Kanske styrs vi av biologi men vi har också, som du Per Ola beskriver, en själ. Jag är inte så rädd för att inte framstå som stark och lyckad och därmed attraktiv. Den kärleken tycks mig ytlig och förgänglig i jämförelse med den universella kärlek man kan känna till allt och alla.
6 mar 2012 22:00
Hej Agnes! Kärleken är som du skriver något mycket större än den romantiska, även om det också är kärlek. Jag tror att vi behöver alla delar av kärleken eftersom vi är både människa och själ. Men vårt samhälle och vi som bebor och är detta samhälle, tycks ofta tro att ytan är allt. Du gör intressanta reflektioner. Tack! :)
Skriv kommentar
Du måste vara inloggad för att delta

Inte medlem än?

Som medlem kan du...

  • Kommentera artiklar, delta i diskussioner och ge bilder "tummen upp"
  • Skapa din egen sida, eget fotoalbum och mycket mer

En nära tanke

Månadens fråga

Upplever du att fler män blir intresserade av andlighet?


Prenumerera på tidningen